Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Lielveikals pārņem bankas funkcijas

Globālā ekonomiskā krīze, kuras izcelsmē ne viens vien patērētājs vaino alkatīgās bankas, varētu novest pie interesanta pavērsiena naudas aizdošanas biznesā. Izmantojot britu šābrīža neuzticību bankām, britu lielākā pārtikas lielveikalu ķēde Tesco sākusi veidot savu augļošanas sistēmu.

Kompānijas vadība iecerējusi šā gada laikā vismaz 30 veikalos atvērt finanšu pakalpojumu centrus, kur pircēji varēs ne tikai aizņemties naudu, bet arī noguldīt brīvos līdzekļus. Nākamo divu gadu laikā plānots biznesu paplašināt un piedāvāt gan norēķinu kontu, gan hipotekāro kredītu. Tā kā pērn Tesco apgrozījums pasaulē bija vairāk nekā miljards mārciņu nedēļā (54,2 mljrd. gadā), ar naudu problēmām nevajadzētu būt, ziņo raidsabiedrība BBC.

Nopietni konkurenti

Ekonomikas eksperti šādu veikala izraušanos no tradicionālās nodarbes uzskata par agresīvu mēģinājumu izmantot finanšu sektora vājumu. Tā kā lielo lielveikalu ķēžu apgrozījums mērāms miljonos un to ienākumi būtiski neapsīkst pat krīzes laikā, tirgotāji varētu kļūt pat ļoti nopietns konkurents bankām.

«Tesco ir labākas iemaņas patērētāju analizēšanā nekā jebkuram finanšu pakalpojumu sniedzējam. Tas piespiedīs vienas otras bankas vadītāju naktīs negulēt,» laikrakstam Financial Times saka Lihits Vogls no uzņēmējdarbības konsultantu biroja IBM Global Business Services.

Biznesa stratēģijas konsultāciju firma Bain&Co aplēsusi, ka tuvākās desmitgades laikā mazumtirgotāji šādā veidā varētu iekarot 10-20% visa Eiropas banku tirgus. Arī citi speciālisti prognozē, ka tuvākajos gados tradicionālā augļošanas sistēma ievērojami mainīsies un banku sektorā parādīsies jauni, spēcīgi spēlētāji. «Ja mazumtirgotāji vēlas iesaistīties banku biznesā, tad tagad ir īstais brīdis,» pētījumu centra Lafferty Group pārstāvis Maikls Lafertijs pieļauj, ka dižķibeles sabiedētie cilvēki uzticēs savu naudu drīzāk maizes un ziepju pārdevējiem nekā bankām, kas tikko atņēmušas viņiem dzīvokli. «Mazumtirgotāji iesaistīsies plašākā mērogā, ieskaitot norēķinu kontu uzturēšanu,» uzsver M.Lafertijs.

«Tie ir piezemētāki, piemērotāki. Tie labāk apzinās cenas, un, jā, tie ir uzticamāki. Tas viss nozīmē, ka lielveikaliem ir iespēja iesaistīties finanšu servisā nopietnāk, nekā viņi to jebkad ir darījuši,» zīmolu ekspertu biroja Wolff Olins speciālists Roberts Džounss uzskata, ka lielveikali, kas sevi parasti pozicionē kā patērētāju draugus, iekaros vairāk simpātiju nekā vēsu, augstprātīgu augļotāju reputāciju ieguvušās bankas.

Tautas banka

Tieši šādu nostāju plāno ieņemt Tesco. Tās vadītājs Terijs Lihijs apsolījis pārveidot lielveikalu par «tautas banku» un nemaz neslēpj, ka iecerējis pārvilināt tos patērētājus, kuri ir nikni uz bankām vai vīlušies tajās. Līdzīgas domas ir arī citiem lielveikaliem, kā, piemēram, John Lewis, Marks and Spencer, Asda un Alliance Boots, ziņo laikraksts The Times.

Tesco uz jaunas nišas meklēšanu pamudināja ne tikai labvēlīgā situācija, bet arī fakts, ka ķēdes tirgus daļa pārtikas tirdzniecībā Lielbritānijā sasniegusi 30%. Līdz ar to uzņēmumam šajā lauciņā palikušas nelielas izaugsmes iespējas.

Jāpiebilst, ka Tesco nebūs pionieris šo nozaru apvienošanā. Meksikas lielveikalu ķēde Elektra jau pirms aptuveni desmit gadiem izveidoja savu banku - Banco Azteca, un tagad tai ir ap desmit miljoniem klientu. Arī amerikāņu Wal-Mart Latīņamerikā piedāvā bankas pakalpojumus, bet Šveicē Migros grupā jau kopš pagājušā gadsimta vidus ietilpst gan banka, gan pārtikas veikali.

Arī Latvijas pārtikas mazumtirgotājs Maxima Latvija atzīst, ka šāda pieeja ir perspektīva, taču grūti īstenojama. «Izvērtējām iespēju mūsu lojalitātes karti pārveidot arī par bankas karti. Taču tā daļēji ir ieiešana citā biznesā, un bankas īpašā sajūsmā par to nav. Bet no šādiem plāniem neesam atteikušies. Pirmais solis jau sperts - tagad Maxima veikalos var apmaksāt rēķinus,» uzsver uzņēmuma preses sekretārs Ivars Andiņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasaule patlaban padevusies principam "nauda nesmird"

Par to, kādus secinājumus Rietumiem izdarīt no Volodimira Zelenska piedāvātā miera plāna, kā uztvert ļaunuma parādi, ko pie sevis BRICS valstu samitā sapulcējis Vladimirs Putins, un Čečenijas...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?