Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Lietuvas prezidente iebilst pret Darba partijas līdzdalību valdībā

Parlamenta vēlēšanas Lietuvā pēc otrās kārtas apstiprinājušas opozicionāru uzvaru, vēlētājiem novēršoties no premjera Andrus Kubiļus noteiktā taupības kursa. Lai gan triumfējušās opozīcijas partijas savā starpā jau vienojušās par iespējamo koalīcijas sastāvu, jaunās valdības izveide solās būs sarežģīta, jo prezidente Daļa Grībauskaite iestājas pret miljardiera Viktora Uspaskiha vadītās populistiskās Darba partijas iekļaušanu valdībā.

Pēc rezultātu izziņošanas par plānoto koalīcijas izveidi vēstīja Aļģirda Butkeviča vadītie sociāldemokrāti, Darba partija un impīčmentā gāztā prezidenta Rolanda Paksa Kārtība un taisnīgums.

Par ticamāko premjera kandidātu uzskatīts 53 gadus vecais A. Butkevičs, kurš agrāk politiskās karjeras laikā ieņēmis finanšu ministra, kā arī transporta un komunikāciju ministra amatu. Viņš, visticamāk, nomainīs premjera amatā vēlēšanās otro vietu ieguvušās Tēvijas savienības/Lietuvas kristīgo demokrātu līderi A. Kubiļu.

Iecerēto koalīciju draud izjaukt prezidente D. Grībauskaite, kura ir atturīga pret V. Uspaskihu. Vēlēšanu laikā fiksēti vairāki pārkāpumi par balsu pirkšanu, un vislielākās aizdomas gulstas pār Darba partiju. «Manuprāt, valdības veidošanā nevar iesaistīties partija, kuru tur aizdomās par vairākiem smagiem vēlēšanu kārtības pārkāpumiem, kā arī par «melno grāmatvedību», par ko tās līderiem izvirzītas kriminālapsūdzības,» D. Grībauskaiti citēja Ru.Delfi.lt. Pārkāpumu dēļ rezultāti anulēti Zarasu-Visaginas apgabalā, kur vēlēšanas jāatkārto ne ātrāk kā pēc pusgada.

V. Uspaskihu vaino arī partijas finanšu mahinācijās un nodokļu nemaksāšanā. Tiesas process aizsākts jau 2006. gadā, taču, pateicoties iekļūšanai Seimā un Eiropas Parlamentā, politiķis ieguvis imunitāti. V. Uspaskihs noliedz vainu, saucot apsūdzības par politiski motivētām.

Ja Darba partijai liegs iesaistīties valdībā, tiks ignorēta vēlētāju griba, aizrādīja V. Uspaskihs. «Prezidente drīkst izteikt jebkādu viedokli. Taču ir konstitūcija, vēlētāju griba un taisnīgi demokrātiskā valstī arī nevainīguma prezumpcija,» politiķis uzsvēra sarunā ar Delfi.lt.

Opozīcijas partijas solījušas mīkstināt līdzšinējo taupības kursu, palielinot minimālo algu, mainot nodokļu sistēmu un veicinot investīcijas. Vēlēšanās uzvarējušie sociāldemokrāti paziņojuši, ka jau no nākamā gada minimālā alga līdzšinējo 850 litu (173 lati) vietā tiks paaugstināta līdz 1000 litiem (204 lati). Tāpat A. Butkevičs norādīja, ka Lietuva varētu pievienoties eirozonai 2015. gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Provizoriskie rezultāti

Sociāldemokrāti - 38 mandāti; Tēvijas savienība/ Lietuvas kristīgie demokrāti - 33; Darba partija - 29; Kārtība un taisnīgums - 11; Liberāļu kustība - 10; Lietuvas poļu vēlēšanu akcija - 8; Drosmes ceļš - 7; Lietuvas Zaļo un zemnieku savienība - 1; neatkarīgie kandidāti - 3

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?