Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Lobijs par komisijas maksu

Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācija nupat nākusi klajā ar pētījumu, kurā izceļ, ka 77% patērētāju izvēlētos skaidru naudu, ja maksājumu karšu cenas celtos. Aptaujā atklāts, ka cilvēki ir noraizējušies par to, ka kartes maksa nākotnē varētu sadārdzināties, tāpat ir bažas par dažādu izdevumu pieaugumu, kas saistīti ar šo karšu lietošanu.

Asociācijas ziņojuma beigās atklājas arī iemesli, kāpēc šāda aptauja vispār veikta. Proti, Eiropas Komisija (EK) publicējusi likumdošanas iniciatīvu, kas noteiks griestus tirgotāju komisijas maksai par karšu pieņemšanu. «Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociāciju satrauc šo likumdošanas izmaiņu potenciāli negatīvās sekas uz patērētājiem. Vairāku Eiropas valstu banku asociācijas jau brīdinājušas, ka šo likumdošanas izmaiņu apstiprināšanas gadījumā tām nāksies paaugstināt karšu izmaksas,» norāda pētījuma autori.

EK visām Eiropas Savienības (ES) valstīm vēlas noteikt vienotu limitu starpbanku komisijas maksās, proti, lai tās nepārsniegtu 0,3% no darījuma summas. Patlaban maksa ES ir mainīga. Kā Dienai norāda Latvijas Tirgotāju asociācijas priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs, Latvijā komisijas maksa mēdz būt pat četri procenti, visdārgāk izmaksā American Express kartes. Viņš stāsta, ka līdz ar direktīvu ieguvēji būtu patērētāji - tirgotājiem nebūtu jāmaksā tik liela komisijas maksa to bankām, tādējādi viņi varētu atļauties samazināt preču un pakalpojumu cenas. To, ka patērētājs varētu būt ieguvējs, uzsvēris arī ES iekšējā tirgus un pakalpojumu komisārs Mišels Barnjē, sakot, ka maksājumu tirgus ES ir sadrumstalots un dārgs, «izmaksājot vairāk nekā procentu no ES iekšzemes kopprodukta jeb 130 miljardus eiro gadā. Tās ir izmaksas, ko mūsu ekonomika nevar atļauties».

Pētījums parāda, ka līdz ar ierobežojumu ieviešanu bankas varētu paaugstināt maksājumu karšu izmaksas. Paralēli tam aptaujā atklāts, ka patērētāji šaubās par tirgotāju godaprātu EK regulas pieņemšanas gadījumā. «Kopumā respondenti ir noskaņoti pesimistiski, domājot par mazumtirgotāju rīcību, ja viņiem samazinātos izmaksas par maksājumu karšu pieņemšanu, jo līdzšinējā pieredze un konkrēti piemēri liecina, ka mazumtirgotāji cenas nesamazinātu,» teikts pētījumā. Tajā pašā laikā H. Danusēvičs aptauju dēvē par «tipisku banku lobiju. Gribētu teikt, ka šai aptaujā jautājums ir noformulēts nepareizi. Nevar paļauties uz vērtējumu, ko pasūtījusi kāda puse. Šī organizācija rīkojas nevis patērētāju, bet banku interesēs».

Bankas pret gaidāmajām izmaiņām noskaņotas skeptiski. Swedbank pārstāve Ināra Tiltiņa norāda - samazinoties starpbanku maksām, pieaug risks, ka investīciju slogs guls uz karšu lietotājiem. «Tas varētu izmainīt karšu biznesa modeli nelabvēlīgi visām pusēm,» saka I. Tiltiņa un izceļ: «Centralizēti noteikt vienādus ekonomiskos noteikumus karšu norēķiniem, kuru vidējā summa starp valstīm atšķiras vairākas reizes, nav taisnīgi. Mazo summu darījumi ir īpaši apdraudēti.» Swedbank pārstāve teic, ka patlaban Latvijā daudz biežāk nekā citās valstīs tieši bankas uztur un apmaksā karšu termināļus, kas atrodas tirdzniecības vietās. «Arī attālu reģionu iedzīvotājiem ir nepieciešami bankas automāti. Ja tiks ietekmēti banku ienākumi no karšu biznesa, arī investīcijas nozarē samazināsies. To var atrisināt tikai ar vēl aktīvāku karšu izmantošanu pirkumu apmaksai,» saka I. Tiltiņa.

Jāpiemin, ka 2011. gadā Konkurences padome piemēroja naudas sodu 5,5 miljonu latu apmērā 22 komercbankām par aizliegtu vienošanos saistībā ar komisijas maksu par karšu norēķiniem un bankomātu pakalpojumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?