Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Lūgt palīdzību ir visgrūtāk

Ieva Bišmeistare Dienas durvis atver lēnām, jo ātri pārvietoties nav spēka. Uzreiz pamanīt var arī lielo skābekļa aparātu, pie kura viņai jābūt pieslēgtai visu diennakti. Pat dodoties ārpus mājas, līdzi jāņem tā portatīvā versija. Pie tā gan viņa jau zināmā mērā pieradusi, jo veselības stāvoklis pasliktinājies gandrīz pirms diviem gadiem.

31 gadu vecā sieviete kopš bērnības slimo ar retu slimību - cistisko fibrozi. Lai gan līdz šim slimība ierobežota ar medikamentiem un Ievai bijusi iespēja dzīvot kā citiem - pašai strādāt, īstenot savus hobijus un vēlmes -, tagad tas vairs nav iespējams. To gan viņai nepatīk izrādīt - pati Ieva atklāj, ka savas emocijas slēpj, lai citi neizturētos pret viņu savādāk. Asarās viņa izplūst vienīgi tad, kad stāsta par to, cik grūti bijis uzdrīkstēties lūgt sabiedrības palīdzību. Ziedojumi viņai nepieciešami, lai varētu izdzīvot - plaušu transplantācija, ko var veikt Igaunijā, maksā aptuveni 100 000 eiro, bet valsts to diemžēl nenodrošina.

Latvijā nevar

Ievas dzīvojamajā istabā atrodas velotrenažieris. Lai gan nereti pietrūkst spēka pat nelielai pastaigai, jaunajai sievietei sastādīta īpaša programma, kas katru dienu jāpilda, lai sagatavotu savu organismu gaidāmajai plaušu transplantācijai. Un viņa padoties negrasās.

Cistiskā fibroze Ievai tika diagnosticēta piecu gadu vecumā. Tā ir iedzimta slimība, kas izraisa dzīvībai svarīgu orgānu bojājumus. Ievas gadījumā - smagi skartas plaušas. Līdz šim daudz laika pavadīts slimnīcā, tomēr viņa varējusi pārsvarā dzīvot tāpat kā citi - nodarboties ar fiziskām aktivitātēm un mācīties. Ieva ieguvusi arī augstāko izglītību Sociālo zinātņu bakalaura programmā Ekonomikas un Vadības zinību specialitātē. Vairāki gadi pavadīti arī, strādājot finanšu sektorā, tomēr šobrīd jaunā sieviete spiesta būt mājās, jo, progresējot slimībai, viņai jāatrodas pie skābekļa aparāta.

Tieši saasinoties veselības stāvoklim, kā variants parādījusies plaušu transplantācija. Ieva atzīst - tā kā Latvijā šī operācija netiek veikta, par to vispār nebija runāts. Šādu iespēju vienkārši neapsvēra. Tomēr pirms pusotra gada saprasts, ka Ievai tas ir vienīgais variants. Medikamenti, kas līdz tam bija veiksmīgi iedarbojušies, palīdzēt vairs nespēja.

Uzzinot par iespējamo plaušu transplantāciju, Ieva vērsusies Nacionālajā veselības dienestā, bet saņēmusi atteikumu. Lai gan zinājusi, ka šādu operāciju Latvijā neveic, toreiz viņa neesot spējusi iedomāties, ka valsts neatbalsta arī transplantācijas veikšanu ārzemēs. Tādēļ īpaši smagi bijis uzzināt transplantācijai nepieciešamo summu. Lai jauno sievieti vispār uzņemtu transplantācijas rindā, nepieciešami 40 000 eiro, taču kopējās izmaksas, ietverot arī pēcoperācijas periodu, var sasniegt pat 100 000 eiro. Operācija gan tiktu veikta tepat kaimiņos - Tartu Universitātes slimnīcā Igaunijā.

Ieva ir jau otrā, kam nepieciešama plaušu transplantācija un kuras vienīgās cerības ir līdzcilvēku ziedojumi. Pirmā bija Zane Lagzdiņa, kurai sabiedrība īsā laikā saziedoja 120 000 eiro un, pateicoties tam, plaušu transplantācija veiksmīgi notikusi.

Prasīt ir grūti

Ievas balss aizlūst, sākot runāt par ziedojumu vākšanu. Lai gan slimība pavadījusi visu dzīvi, viņa vienmēr ir centusies savas emocijas slēpt, nevēloties, lai pret viņu izturas citādi. «Tādas lietas gribas izdarīt klusām - pārdzīvot ģimenes lokā. Arī agrāk strādājot man īpaši negribējās, lai cilvēki zina, ka man ir veselības problēmas. Gribas, lai pret mani izturas kā pret pārējiem cilvēkiem, bez īpašām atlaidēm un pastiprinātas uzmanības. Es centos. Arī mamma mani veda parastā skolā, nevis izvēlējās mājmācību. Cik varēju, tik darīju. Negribējās, lai veselības stāvoklis ietekmē manu dzīvi. Arī šobrīd mēģinu emocijas noslēpt, bet saprotu, ka sabiedrības palīdzība man ir jālūdz. Vienkārši nav citu variantu,» emocijas neslēpj Ieva.

Arī pašu iesniegumu viņa uzrakstījusi pēdējā brīdī, jo nav spējusi saņemties. Atbalsts gan saņemts no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS), kur Ieva joprojām ir paciente. Tā ir vienīgā vieta Latvijā, kur strādā speciālisti, kuri sievietei var palīdzēt.

Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa Dienai stāsta - brīdī, kad Ieva vērusies pēc palīdzības, fonds bijis gatavs rīkoties, kā šādās ārkārtas situācijās vienmēr dara, proti, bija gatavi segt visus ar ceļu, uzturēšanos, analīzēm un cita veida tēriņiem saistītus izdevumus. Taču izrādījās, ka Ievai ir 31 gads un viņas ārstniecības izdevumus valsts nekompensēs. Līdz ar to pieņemts lēmums segt samērā nelielos pirmstransplantācijas perioda sagatavošanās izdevumus, jo bez šī posma klīnika Ievu nevar uzņemt. Turklāt fondam ir jārespektē, ka cilvēki, ziedojot Bērnu slimnīcai, tomēr ziedo bērniem, bet Ieva vairs nav bērns. Tādēļ pieņemts lēmums kopīgiem spēkiem savākt līdzekļus ar portāla Ziedot.lv starpniecību.

Gaidīt ilgi nevar

Uz plaušu transplantāciju rindā parasti atrodas cilvēki, kuri teorētiski vēl var nodzīvot divus gadus. Tomēr Ievas situācija ir nedroša, Dienai atzīst BKUS ārstējošā ārste Elīna Aleksejeva. Lai gan Ievas veselības stāvoklis šobrīd atbilst visiem kritērijiem uzņemšanai gaidīšanas rindā, to bez garantijas par finanšu līdzekļiem izdarīt nevar. Tāpat vērā jāņem fakts, ka Ievas veselība var strauji pasliktināties.

Otra problēma ir donori - atbilstošs donors var uzrasties pēc mēneša, bet pēc tam vairs nebūt vispār. Tāpēc līdzekļus nepieciešams savākt pēc iespējas ātrāk, atzīmē ārste.

Lai gan pēc plaušu transplantācijas Ieva pilnībā vesela nebūs, operācija būtiski atvieglos viņas dzīvi, dodot iespēju atgriezties darbā un darīt lietas, kas citiem liekas pilnīgi ierastas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Cistiskā fibroze (CF) jeb mukoviscidoze ir saslimšana ar smagu gaitu un prognozi. To nosaka gēna mutācijas, un tā izpaužas ar visu ārējās sekrēcijas dziedzeru traucējumiem, kas izraisa dzīvībai svarīgu orgānu bojājumu. Pacientiem ir novērojams hronisks klepus ar krēpām, izmaiņas krūšu kurvja rentgenogrammā un barošanas traucējumi - aizkuņģa dziedzera nepietiekamība, svara deficīts, augšanas aizture, taukos šķīstošo vitamīnu deficīta izpausmes u. c. Pat veiksmīgi ārstējot, dzīvildze pacientiem ir ievērojami samazināta, proti, Eiropā dzīvildze vidēji tuvojas 40 gadiem.
Galvenā problēma darbā ar cistisko fibrozi ir novēlota slimības diagnostika un vēl biežāk - nediagnosticēšana. Latvijā viena gada laikā piedzimst seši līdz septiņi bērni ar CF, netieši tas pierādīts arī Latvijas ģenētiķu pētījumos. Tomēr katru gadu šī diagnoze tiek apstiprināta vidēji vienam bērnam.
Šobrīd Latvijā uzskaitē ir 41 cistiskās fibrozes pacients.
Avots: Bērnu klīniskā
universitātes slimnīca

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?