Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Madride ar virkni aizliegumu cer papildināt galvaspilsētas budžetu

Madridē jau drīzumā no brangām naudas summām var nākties šķirties suņu mīļiem, zīlniecēm un puķkopības entuziastiem, jo Spānijas galvaspilsētas dome atradusi radošu risinājumu, kā palielināt pilsētas budžetu. Dome sabiedriskās kārtības uzturēšanas vārdā iecerējusi virkni aizliegumu, kuru pārkāpējam nāksies maksāt soda naudu.

Aizliegumu saraksts ir tik plašs, ka aptver visdažādākā veida darbības, sākot no prostitūtu pakalpojumu pirkšanas līdz suņu mazgāšanai un barošanai, kā arī paklāju tīrīšanai sabiedriskā vietā. Tāpat plānots aizliegt ubagot pie lielveikaliem, uz ielām piedāvāt zīlēšanas un masiera pakalpojumus, kā arī piepelnīties, mazgājot logus mašīnām, kas apstājušās pie luksofora sarkanās gaismas.

Dome grib aizliegt arī vizināties pa ietvi ar skeitbordu vai veikt akrobātiskus trikus ar riteni. Kā vēstīja laikraksts El Pais, iecerēts aizliegt arī izmantot parka soliņus «kādam citam mērķim, kas nav sēdēšana». Plānotie ierobežojumi regulēs arī ielu muzikantus. Ikvienam, kurš gribēs muzicēt Madrides ielās, būs jānokārto speciāls eksāmens mūzikā, lai iegūtu bezmaksas licenci.

Par iecerēto aizliegumu pārkāpšanu plānots noteikt soda naudu no 0,9 līdz pat 750 eiro (0,63 līdz 527,1 latam), taču atsevišķi izdalīti īpaši smagi pārkāpumi, par ko draudētu līdz pat 3000 eiro liels sods.

Īpaši nopietno pārkāpumu vidū ir gan prostitūcijas pakalpojumu piedāvāšana skolu tuvumā, gan invalīdu diskriminācija un bērnu piespiešana nodarboties ar ubagošanu. Tomēr šajā kategorijā ietilpst arī puķupodu izvietošana «bīstamā pozīcijā» uz balkona vai palodzes.

Plānotajiem aizliegumiem netrūkst kritiķu, kas pārmet, ka pašvaldība šādi vēršas pret mazāk aizsargātajiem iedzīvotājiem. Pieaugot bezdarba līmenim krīzes smagi skartajā Spānijā, Madridē krasi audzis bezpajumtnieku, nelegālo ielu tirgotāju un ubagotāju skaits.

«Nabadzības kriminalizācijas stratēģija allaž nesusi rezultātus, taču tas ir neglīti,» Reuters uzsvēra bezpeļņas organizācijas Solidarios pārstāvis Hesuss Sandins, kurš vada palīdzības programmu bezpajumtniekiem. «Mēs grasāmies sodīt cilvēkus, kuriem nav citu iespēju, kā tikai izmantot sabiedriskās vietas, jo viņiem nav pajumtes vai darba.»

Savukārt Madrides domes vadītāja Ana Botella cer, ka jaunie likumi stāsies spēkā jau nākamgad, un likumprojekta atbalstītāji to dēvē par karu pret sabiedrības pagrimumu. A. Botellas padomniece Doloresa Navaro aģentūrai Reuters uzsvēra, ka aizliegumi domāti, lai padarītu Madridi «apdzīvojamāku». «Cilvēki nelabojas, ja netiek noteikts kāds sods,» norādīja padomniece.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?