Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Maijas Kovaļevskas balss ir spoža, spēkpilna un maiga

Latviešu operdīva Maija Kovaļevska spilgti debitējusi itāļu komponista, nepārspētā vērisma operas meistara Džakomo Pučīni vārdā nosauktajā vasaras festivālā, kas speciāli celtā brīvdabas teātrī Toskānas Torre del Lago kūrortpilsētā pulcē ap 40 tūkstošiem opermīļotāju. Šogad festivāls notiek 54.reizi un kā arvien ilgst divus mēnešus (jūlijs, augusts).

Gan ASV, gan Eiropā uz ievērojamākajām operskatuvēm ļoti pieprasītā Maija Kovaļevska Pučīni festivālā dzied sava plašā repertuāra zelta lomu - Mimī operā _Bohēma,_ ko diriģē Marčello Rota. Festivāla piedāvājumā šovasar ir arī Pučīni operas _Toska_ jauniestudējums, arī _Turandota_ un _Manona Lesko._ Līdzās Pučīni operām arī divas baleta viesizrādes - P.Čaikovska _Gulbju ezers_ un Ā.Adāna _Žizele._

«Jauno dziedātāju sastāvs skatuviski ir ļoti patiess, tas deva izrādei jaunības dzirksti, padarot to spontānu un saviļņojošu. Mimī lomā izcēlās Maija Kovaļevska: liriska balss, skanīga un tehniski pārliecinoša, kura bez grūtībām labi dzirdama pāri orķestrim arī brīvdabas arēnā. Perfekta Mimī, ar spožu un spēcīgi rezonējošu dziedājumu, bet arī maiguma un trausluma pilna,» vērtējot izrādi, portāls teatro.org īpaši izcēlis latviešu dziedātājas sniegumu. «Maija Kovaļevska - Mimī ir līdzsvarota un emocionāla. Šīs īpašības dziedātājā apvienojas un papildina viena otru gan skatuviski, gan vokāli,» dziedātāju recenzijā slavējusi Gazzetta di Parma.

Torre del Lago pilsētā Toskānas Rivjērā, klusuma un dabas daiļuma paradīzē Masačukoli ezera krastā netālu no Tirēnu jūras, Džakomo Pučīni (1858-1924) apmetās 1881.gadā un nodzīvoja vairāk nekā 30 gadu, komponēdams un medīdams. Arī Bohēma ir šeit radīto operu vidū. «Es vienmēr šurp nācu paņemt laivu, lai ar to dotos medībās šaut mērkaziņas, vistilbes, laučus. Bet reiz es gribētu tepat apsēsties un noklausīties kādu no savām operām,» komponists vēstulē paudis režisoram un operu Māsa Anželika un Džanni Skiki libretistam Džovačīno Forcāno. Šo vēstuli Pučīni rakstījis 1924.gada novembrī, īsi pirms viņš devās uz slimnīcu Briselē, kur drīz vien nomira. Forcāno, kurš bija Pučīni operu Māsa Anželika un Džanni Skiki libretists, kā arī pirmais Turandotas iestudētājs Milānas operteātrī La Scala (1926), pēc komponista nāves nolēma viņa sapni īstenot dzīvē. Tas izdevās jau pēc dažiem gadiem, kopīgiem spēkiem ar citu slavenu itāļu komponistu Pjetro Maskanji, kurš savulaik kopā ar Pučīni studējis, dzīvojot kopīgi īrētā istabā. 1930.gada 24.augustā uz skatuvītes ezerā ceļojoša opertrupa sniedza operas Bohēma izrādi paša Forcāno režijā un ar Maskanji pie diriģenta pults. Nākamajā gadā trupa atgriezās. Pučīni festivāls ir viens no slavenākajiem operfestivāliem pasaulē, tajā dziedājušas gan pagātnes leģendas, gan šodienas spožākās zvaigznes, bet pērn, atzīmējot Pučīni 150 gadus, uzcelts jauns brīvdabas teātris.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?