Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Maijera bungu klīnika un jaunie

Pirms dažiem gadiem biju aculieciniece pasaulslavenā šveiciešu bundzinieka Džodžo Maijera fenomenālajam priekšnesumam Saulkrastu estrādē, kur, pirmo reizi viesodamies Latvijā, viņš šokēja ar tik perfektām, stilīgi atsvešinātām un pārcilvēciski sarežģītām ritmu spēlēm tik iespaidīgā bungu ritmu «mānijā», ka visas bungmašīnas, sekvenceri un citi jaunlaiku mūzikas mākslīgās radīšanas rīki vienā acumirklī zaudēja savas pastāvēšanas jēgu. Vienkārši tāpēc, ka dzīvs cilvēks ar savām veiklajām rokām, atraktīvo kreativitāti, intelektu, gaumi un komunikāciju šajā sacensībā tomēr izrādījās pārāks.

Atvilināts vēlreiz

Tagad Džodžo Maijers sagādājis džeza pasaulei jaunu pārsteigumu, jo negaidot pievērsies džeza standartiem. Tas ļāvis viņu atvilināt uz Latviju vēlreiz - uz ikgadējā festivāla Rīgas ritmi pavasara sesiju, kurā viņš muzicēs kopā ar Latvijas Radio bigbendu īpašā veltījumprogrammā Budduy Rich 25th.Anniversary, kas veltīta Maijera priekšgājēja, leģendārā bundzinieka un bigbendu vadītāja Badija Riča spilgtā radošā mūža atcerei. Džodžo Maijers Rīgā sniegs arī meistarklases, kurās pavērs durvis uz īpašu bungu spēles paņēmienu noslēpumiem un dažādu stilu (jungle, drum'n'bass u. c.) apvienošanu vienotā ritma un skaņu ainavā. Džodžo Maijera un Latvijas Radio bigbenda kopīgā uzstāšanās Rīgas Kongresu namā 26. aprīlī plkst. 19, protams, būs festivāla Rīgas ritmi šīpavasara koncertu sesijas kulminācija. Tā vedīs mūzikas pasaulē, kurā Badija Riča ceļi krustojušies ar vairākumu pasaules džeza leģendu - Artu Tatumu, Luisu Ārmstrongu, Kaunta Beisija orķestri, Čārliju Pārkeru, Dīzī Gillespī, Teloniju Monku, Mailzu Deivisu, Beniju Gudmenu, Ellu Ficdžeraldu, Stenu Getzu un citām XX gadsimta džeza zelta laikmeta zvaigznēm. Par festivāla pavasara sesijas kulmināciju šo koncertu vērtīs arī tas, ka tā pirmajā daļā paredzēta atjaunotā džeza mākslinieku konkursa Riga Jazz Stage 2013 apbalvošanas ceremonija un laureātu uzstāšanās.

Konkurss atkal notiek!

«Mums beidzot ir izdevies atjaunot jauno džeza mākslinieku konkursu, kurš piecus gadus notika ar nosaukumu Sony Jazz Stage -līdz brīdim, kad slavenās firmas Sony jaunais direktors Latvijā pārtrauca konkursa atbalstīšanu, paziņojot, ka viņam patīk futbols,» stāsta festivāla Rīgas ritmi izveidotājs un mākslinieciskais vadītājs, bundzinieks Māris Briežkalns. Atminoties jau iestaigāto ceļu uz konkursu Riga Jazz Stage 2013 Rīgā, kurš pavēra ceļu virknei spilgtu dziedātāju, pianistu, bundzinieku un ģitāristu, sākot ar šodien populāro solistu Intaru Busuli, šogad pieteikušies 32 pretendenti, no kuriem konkursam - koncertam Rīgā kinoteātrī Splendid Palace 25. aprīlī atlasīti 12 jaunie džeza vokālisti no Horvātijas, Spānijas, Polijas, Slovākijas, Beļģijas, Igaunijas, Lietuvas un Latvijas. Spītējot grūtajiem laikiem, sarūpēts arī solīds balvu fonds - 2200 eiro, kam piedevām savu speciālbalvu piepulcēs Maestro Raimonds Pauls. «No Jaunā viļņa esmu aizgājis, bet zārks jau nevar palikt tukšā, tāpēc aizgāju uz Riga Jazz Stage žūriju,» komponists vēstī sev raksturīgajā ironijā.

VSpēle un eksperiments

Ieskaitot atjaunoto starptautisko jauno džeza mūziķu konkursu un jau pieminēto, īpašo Džodžo Maijera un Latvijas Radio bigbenda programmu, Rīgas ritmu pavasaris šoreiz uzziedēs četros krāšņos un ļoti atšķirīgos koncertos, kas piemēroti dažādām gaumēm. Koncertu sērija sāksies ar jaunu, interesantu Dienvidāfrikas un Šveices mūziķu, multiinstrumentālistu džeza trio A. Spell, kurā apvienots cilvēka balss, akordeona, basklarnetes, visdažādāko sitaminstrumentu (arī indiešu tablas) un etnisko skaņurīku (piemēram, austrāliešu tradicionālā pūšaminstrumenta didžeridū) skanējums, papildināts ar iespējām, ko sniedz mūsdienu elektronika. Trio veiksmīgi sintezē dabisko un eletronisko skaņu kopumu, kura savdabīgajā skanējumu un stilu kokteilī savijas Pasaules mūzikas, džeza, avangarda un naunās popmūzikas estētika. Grupa A. Spell uzstāsies klubā Kaļķu vārti 24. aprīlī plkst. 19.

«Iespaidīgi... enerģiski... satriecoši,» žurnāls The Guardian rakstīja par amerikāņu vokālo a cappella grupu Naturally 7, kura koncertēs Rīgas Kongresu namā 27. aprīlī plkst. 19. Melnīgsnējais vokālais septets, kurš vislabāk jūtas enerģiskajā gospeļu un beatbox mūzikā un meistarībā ar balss palīdzību uzburt absolūti ticamu instrumentālas mūzikas skanējumu, pašlaik ir slavas virsotnē. «Mēs aizveram acis, un šķiet, ka spēlē krāšņs orķestris ar dažnedažādiem mūzikas instrumentiem. Bet, kad atveram, uz skatuves ieraugām tikai septiņus dziedošus mūziķus,» tā viesu instrumentālās dziedāšanas efektu raksturo M. Briežkalns. Šādu muzicēšanas tehniku paši Naturally 7 sauc par vokālo spēli. To varēsim baudīt Rīgas Kongresu namā 27. aprīlī plkst. 19.

Pēc tam, karstajā vasarā jūlija pirmajā nedēļā, Rīgas ritmi piedāvās piecas muzikā intensīvas dienas gan Rīgas Kongresu namā, gan brīvdabā Origo Summer Stage un Vecrīgas sirdī atpūtas parkā Egle, gan Kalnciema kvartālā un Latvijas Radio studijā. Viena no gaidāmās vasaras saistošākajām intrigām būs kārtējais svaigais Grammy balvas laureāts, amerikāņu pianists Roberts Glaspers programmā Robert Glasper Experiment. Prestižo balvu viņš ieguva par 2012. gada albuma Black Radio kategorijā Labākais R&B albums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Festivāla Rīgas ritmi izlase

A. Spell (avangarda džeza trio, Dienvidfāfrika/Šveice. Klubā Kaļķu vārti
24.IV plkst. 20

Riga Jazz Stage 2013. Konkursa koncerts. Kino Splendid Palace 25.IV
plkst. 19

Džodžo Maijers un Latvijas Radio bigbends. Riga Jazz Stage apbalvošana. Rīgas Kongresu namā 26.IV plkst. 19

Naturally 7. (Vokālā a cappella grupa, ASV) Rīgas Kongresu namā 27.IV
plkst. 19

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?