Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Maikls Mirolla. Berlīne

Sākam publicēt romāna fragmentus

Savu mazo piemiņas lietu kasti mans tēvs sargāja kā paša dzīvību, it kā nekas cits visā pasaulē nebūtu svarīgs: nedz viņa arvien vairāk izmisusī sieva, nedz novārtā atstātie bērni.

Viņš ņēma kasti līdzi visur, kur vien gāja savos pagrabstāva apartamentos, staipīdams to šurpu turpu no dīvāna uz tualeti, no dīvāna uz darbnīcu, no dīvāna uz vīna pagrabu.

Viņš jau sen bija pārstājis pats darīt vīnu, bet likās, ka pats to kaut kā neaptver. Viņš nez kāpēc joprojām domāja, ka vīns tiek darīts. Nez kāpēc. Un viņš cēla briesmīgu kašķi, kad tas viņam izbeidzās - apsūdzēdams visus apkārtējos par vīna zagšanu.

Tāpēc mums tika dots uzdevums uzturēt viņa vīna krājumus, ielavīties, kamēr viņš gulēja, un iztukšot veikalā pirktās pudeles viņa vecajās krūkās. Viņš mēdza iečāpot pie vīniem un komentēt, cik dzidrs, smalks un tīrs izrādījies šīs jaunās ražas devums, un tad nosaukt, kad šī raža bijusi, minot apmēram četrdesmit gadus senu pagātni.

Viņš veica visas parastās darbības, pārlejot vīnu no milzīgajām krūkām galonos un no tiem pudelēs. Un visu šo laiku kaste bija viņam līdzās, netika izlaista no acīm. Viņš bija gatavs nekavējoties to sagrābt.

Kad viņš vēl bija pie skaidra prāta, viņš bieži stāstīja par karā piedzīvoto. Vispirms viņš stāstīja par saviem sanitāra pienākumiem lauka ambulancē un tad par to, kā viņu sagūstīja vācieši un aizveda uz karagūstekņu nometni. Par to, kā bija jācīnās par pārtiku un pašcieņas saglabāšanu. Par mokošo darbu lietuvē, kuru ik dienas bombardēja sabiedrotie. Par viņa paša mēģinājumiem izvairīties no šī darba - reiz viņš triecis veseri pret savu kāju, tā ka tā sapampusi un iekaisusi.

Bet visus šos notikumus viņš stāstīja vēsi un bezkaislīgi. It kā tas būtu noticis ar kādu citu vai būtu smelts no rakstiem par šo laiku, ko viņš pastāvīgi lasīja.

Taču tagad, kad prāta skaidrība sāka zust, viņš šķita atkal atrodamies šajos pārdzīvojumos, ne tik daudz atceroties, cik atkal apdzīvojot tos, risinot vienpusīgas sarunas un dodot kaismīgas atbildes uz jautājumiem, kurus neviens cits nedzirdēja. Tādējādi viņa runas kļuva apkārtējiem arvien nesaprotamākas.

Viņš nekādi nevarēja mums izskaidrot, kas notiek, tātad - kāpēc vispār mēģināt? Viņš bija slazdā - un kaste bija vai nu slazda atslēga, vai ķēde un svaru bumba, kas stingri turēja viņu vietā. Tā novērsa viņa bēgšanu uz kādu labāku vietu.

Manis paša sajūtas attiecībā uz šo kasti svārstījās starp kvēlām alkām izrevidēt to un pasludināt par savu un vēlmi to pilnībā iznīcināt, iesviest tuvākajā kamīnā, lai paliek pāri tikai pelni un metāla nieki. Dažas reizes es izlikos, ka gribu dabūt to no viņa, jokodams, ka nesīšu to iztīrīt. Vai salabot, jo izskatās, ka tai dažas skrūvītes ļurkājas.

Taču viņš tikai rūca un iekrampējās kastē vēl ciešāk. Viņa kaulainās rokas palika baltas no sasprindzinājuma, un viņš aizmiedza acis, varbūt domādams, ka es pazudīšu, ja vien viņš pietiekami stipri to vēlēsies.

(Fragmentu turpinājums 9. augusta numurā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?