Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Māksla kā investīcija

«Nedomāju, ka tas, ko daru tagad, būtu ļoti atšķirīgs no tā, ko dara investīciju baņķieri. Vienīgā atšķirība - es strādāju ar klientu, piesaistot gleznas un antikvāros priekšmetus, viņi - piesaistot dot.com vai naftas kompāniju akcijas,» Līva Veiherte (29) apgāž manus mēģinājumus pretstatīt viņas finansistes izglītību tam, ar ko viņa nodarbojas patlaban, - mākslas galerijas vadīšanai. Galerija 21 ir Līvas un viņas domubiedreņu Elīnas Zuzānes un Zanes Reķes lolojums.

Pēc rozīšiem sadumpojās

Līva ir mākslas zinātnieces un galeristes Ivonnas Veihertes meita, tāpēc mākslas pasaule ap viņu virmojusi jau no bērnības. Līva mācījusies Rozentāļos, bet pusaudža gados sadumpojusies un iestājusies eksakti orientētajā Rīgas 1. ģimnāzijā. Pēc tās Līva sāka studēt starptautisko likumdošanu Igaunijā Konkordijas Universitātē, taču tolaik šī augstskola jau gāja uz galu, tāpēc studijas palika nepabeigtas. Līvai ir kosmopolītisks skatījums uz dzīvi, tāpēc mācīties gribējās ārzemēs. Jurisprudences studijas visur pasaulē gan ir katrā valstī atšķirīgas, tāpēc Līva pārgāja uz finanšu jomu, ko ar labām sekmēm apguva Austrumu Vidusjūras Universitātē Turcijā un vēlāk Sentendrūsas Universitātē Lielbritānijā.

Līva stāsta, ka studiju laikā domājusi par akadēmisko karjeru un Turcijā pastrādājusi par profesora asistenti biznesa investīciju izpētes projektos. «Taču dzīve pagriezās citādi, un sanāca kā Sprīdītim, kam mājās tomēr vislabāk.» Latvijā Līva sāka strādāt Reģionālajā investīciju bankā, taču ātri vien saprata, ka banka nav viņai īsti piemērota vieta. «Man vairāk padodas organizatoriskais darbs. Bet bankā vispirms jābūt labam izpildītājam.»

Tobrīd Ivonnas Veihertes galerija sāka rīkot mākslas darbu izsoles un Līva nosprieda - kādu laiku piepalīdzēs mammai šajās aktivitātēs, bet paralēli lūkos pēc doktorantūras studiju iespējām un darba vakancēm investīciju kompānijās. Bet drīz vien finanšu jomas vakances viņu pārstāja interesēt.

Virza Baltijas jaunos

Pēc pāris gadu pieredzes izsoļu rīkošanā Līva kopā ar kompanjonu, kam pieder antikvārais bizness, nodibināja savu SIA Izsoļu nams. «Trīsreiz gadā rīkojam mākslas darbu un antikvāro priekšmetu izsoles MC2, un gribētos teikt, ka tās ir vērienīgākās Latvijā,» Līva saka un stāsta, ka Latvijā izsoļu joma, salīdzinot ar pasauli, gan vēl nav tikusi pat līdz bērna autiņiem. Tomēr vēl pirms neilga laika daudzi mākslu pirka tāpēc, ka bija kaut kur jāliek nauda, tagad cilvēki arvien vairāk to dara ar domu par ilgtermiņa ieguldījumu. «Cenšamies arī klientus konsultēt, lai tā tiešām būtu investīcija nākotnē, nevis tikai smuka bildīte ar puķītēm.»

Augstvērtīga māksla, kuras cena ar laiku tikai augs, un pamatā jauni un perspektīvi mākslinieki no visām trim Baltijas valstīm - tie ir Galerijas 21 vadmotīvi. «Netaisām daudz un dažādas izstādes, bet strādājam ar nelielu skaitu mākslinieku, kurus virzām, vedam uz starptautiskām izstādēm un mesēm,» Līva skaidro. Pati Galerijas 21 ideja radusies gluži dabiski. Ivonnas Veihertes galerija vairāk nodarbojas ar vecmeistariem, bet gribējies virzīt sabiedrību uz to, ka jāpērk arī jaunā māksla, un ap tagadējām Galerijas 21 telpām Līva snaikstījusies jau labu laiku. Tik piemērotas tās šķita modernajai mākslai. Kopā ar otru galerijas līdzīpašnieci Elīnu, kas studējusi modi, un kolēģi Zani, kas beigusi Kultūras akadēmiju, izdevies izcīnīt arī pirmos starptautiskos panākumus.

Izlauzties no vietējā dīķa

Mākslas tirgus vide pasaulē ir ļoti hierarhiska un ar striktām prasībām, Līva stāsta. Ja iepriekš savas galerijas izstādēs būsi rādījis masveidā štancētas gleznas - viss, uz redzēšanos, starptautiskajās mākslas mesēs tev netikt! No galerijām nereti tiek prasīta arī vismaz 50 gadu pieredze kā to piedāvātās mākslas kvalitātes garants, bet tas Latvijas gadījumā nav iespējams, tāpēc Galerijai 21 pat necerēts gandarījums bijusi uzņemšana prestižajā Indijas mākslas mesē. «Šogad brauksim turp jau otrreiz. Ieguvām daudz starptautisku klientu, bija iespēja izrauties no Latvijas «pīļu dīķa»,» Līva smaida, bet piebilst, ka, lai tiktu uz kādu no Eiropas lielajiem mākslas pasākumiem, vajadzētu vēl gadus 20, jo tie ir snobiskāki un veras grūtāk nekā strauji augošie mākslas tirgi Austrumos un Amerikā, uz kuriem orientējas Galerija 21. Atteikumi Līvu un viņas komandu no sliedēm gan neizsit, jo «pašam jāapzinās tās reālās iespējas».

Negaidīti dziļa tomēr izrādījās vispārējā krīze, jo arī galerijā vienubrīd nācies domāt, kā samaksāt par elektrību, taču nu viss atkal iet uz labo pusi. Veidojas uzticīgu klientu loks, un ar jauna biznesa sākuma grūtībām meitenes tiek galā. Lai gan ar ienākumiem patlaban vairāk var rēķināties Izsoļu namā, ne Galerijā 21, kas drīzāk uzskatāma par hobiju. Līva neatmet cerības, ka ar laiku arī galerija būs pelnošs bizness. Tāpat nākotnes ambīcija ir izsoļu namu izaudzēt līdz Eiropas līmenim, kur būtu plaši pieejama gan modernā, gan vecmeistaru māksla, antikvārās vērtības, ar laiku arī vīnu kolekcijas. «Domāju, mums vēl viss priekšā.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2009
SIA Galerija 21 līdzīpašniece
Kopš 2009
SIA Izsoļu nams līdzīpašniece
2007-2009
mākslas investīciju konsultante Ivonnas Veihertes galerijā
2006-2007
Valūtas operāciju nodaļas speciāliste Reģionālajā investīciju bankā
2004-2005
zinātnisko izpētes projektu asistente Austrumu Vidusjūras universitātē Turcijā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?