Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Māksla, smiltis un klikšķis skolotāja galvā

«Esmu ķerta uz mācīšanos, bet šie kursi bija vieni no labākajiem,» saka Zīle Ozoliņa-Šneidere (37). Viņa līdz ar vēl 99 Latvijas mākslas skolu un mākslas vidusskolu skolotājiem šovasar saņēma dizaina pedagoga diplomu īpašā profesionālās pilnveides programmā, ko ar Eiropas atbalstu pirmoreiz īstenoja Latvijas Mākslas akadēmija (LMA).

Zīle māca zīmēšanu un veidošanu Ķekavas Mākslas skolā un neslēpj, ka gadu ilgā programma gan iedevusi svaigu uzrāvienu darbam, gan iesējusi pārliecību, ka nākotnē radošo enerģiju varētu pavērst arī sava biznesa virzienā. «Ir jau kāda dzīves daļa jāatdod skolai, bērniem, bet tas arī izsūc spēkus. Lai gan man tas, izrādās, patīk. Agrāk nebūt nedomāju, ka būšu skolotāja,» Zīle smaida.

Uztaisu un gaidu?

Mēs Latvijā mākam mākslu taisīt, bet nemākam to pārdot, prezentēt, stāstīt par to un par sevi, uzskata Zīle, kura, tāpat kā daudzi citi mākslas pedagogi, to tomēr grib iemācīt arī saviem audzēkņiem. Tāpēc viņa par lielu ieguvumu sauc dizaina pedagogu programmas saturu, kas ietvēra gan dizaina un radošo domāšanu, gan mākslas menedžmentu, gan arī skolvadību. «Lielākais pluss - cilvēki saprata, ka bez komunikācijas nevar. Skandināvijā māksliniekam, dizaineram strādājot ir komanda, bet latvietis ir tāds - uztaisu un gaidu, kad kāds to ieraudzīs, nopirks, un tad es taisīšu biznesu. Vai arī - nevienam neko nerādīšu, jo noteikti kāds to ideju paņems,» Zīle ironizē. Viņasprāt - un tas apstiprinājies arī mācībās -, jo vairāk cilvēku iesaistās idejas slīpēšanā, jo ideja straujāk un veiksmīgāk attīstās, aug, iegūst negaidītus pavērsienus.

Studēt strādājošam cilvēkam nebija viegli, tomēr Zīle uzsver - nemācīties nevar, citādi paliksi iepakaļ saviem skolēniem, apstāsies arī kā mākslinieks. Iedvesmojoties no nupat iegūtā diploma, savā Ķekavas Mākslas skolā viņa briedina domu par radošās domāšanas darbnīcu, kur paši jaunieši veido tās saturu un lielāka nozīme ir nevis rezultātam, bet procesam. «Bet vispirms vajag klikšķi paša skolotāja galvā,» Zīle saka un kā piemēru min dizaina domāšanu - nevis vienkārši radīt kādu priekšmetu, bet vienlaikus arī saprast, kā tas iespaidos pasauli, cik būs cilvēkiem pieejams, kā to varēs izmantot atkārtoti utt. Pati tajā iedziļinājusies, rakstot kvalifikācijas darbu par podestiem mākslas skolai.

Keramika attālinās

Skola Zīli sevī ievilkusi viņai pašai negaidīti. «Esmu to iemīlējusi, lai gan stdējot likās - nekad mūžā!» Zīle nāk no Ventspils, no mākslinieku un radošu cilvēku ģimenes un mammas keramiķes iespaidā savulaik LMA pabeigusi keramiķus. Pirmā saskarsme ar pedagoģiju Zīlei bija dienas aprūpes centrā Cerību māja, kur viņa bija keramikas pasniedzēja bērniem ar fiziskiem un garīgiem traucējumiem. «Tā bija ne tā vieglākā pieredze, taču pozitīva - bez nekādas liekulības, bērni bija tik atvērti. Taču dienas beigās viss bija jāatstāj aiz durvīm, citādi tas ļoti iespaidoja: tu gribi glābt pasauli, bet reāli vari tikai ar savu darbu palīdzēt,» Zīle atceras.

Vēlme strādāt par mākslas pedagoģi tad gan neradās. Zīle domāja, ka būs keramiķe, tomēr bija juku laiki, un vecā sistēma, kādā keramiķi strādāja - mākslas kombināti, valsts pasūtījumi -, izsīka. Kādu brīdi Zīle pastrādāja reklāmas aģentūrā, kur veidoja reklāmas gaismas stendos un praksē apguva datorgrafiku, ko tagad intensīvi izmanto, taisot, piemēram, afišas un ielūgumus uz Ķekavas mākslas skolas audzēkņu un pedagogu izstādēm pašas kūrētajā skolas izstāžu zālē. Drīz tomēr Zīle uz diviem gadiem aizbrauca līdzi vīram, kurš devās strādāt uz Vāciju, bet, kad atgriezās, piekrita aicinājumam pasniegt Ķekavas Mākslas skolā.

Eksāmens ar smiltīm

Lai gan pedagoģija Zīlei sākotnēji bija vairāk naudas pelnīšanas nekā sirds darbs, tagad ir citādi. «Lielākais gandarījums - tas, ko tu dodi, nāk atpakaļ. Es audzinu vienu kursu no sešu gadu vecuma, viņi nākamgad beigs mūsu skolu. Gandrīz vai jāraud - viņi tik ļoti ir kļuvuši par maniem bērniem,» Zīle stāsta. Viņa ar audzēkņiem runā kā līdzīgs ar līdzīgu un cenšas mācību rutīnu pārvērst piedzīvojumā - piemēram, veidošanā visi pagalmā lipinājuši latvju rakstus no sniega, bet lielākais izaicinājums bijis bērniem vienmuļo zīmēšanu padarīt viņiem pieņemamā priekšmetā. Zīles pūliņi pērn novērtēti arī ar Labākā skolotāja titulu gan Ķekavas Mākslas skolā, gan Ķekavas novadā.

Skola paņem daudz laika, taču, ja radošums ir dzīvesveids, pašīstenoties prasās ne tikai pedagoģijā. «Naktis ir manējās,» Zīle smejas. Viņa piedalījusies izstādēs, Ventspilī izstrādājusi projektus daudzstāvu māju fasāžu dekoratīvajam krāsojumam, šovasar konsultē divu bērnu mācību grāmatu tapšanu zīmēšanā un veidošanā. Keramika palikusi novārtā, tomēr Zīli vairāk velkot uz tēlniecību. Kaut ko no tās viņa dabū smilšu skulptūru festivālos, kuros piedalījusies vairākas vasaras. Ar smiltīm Zīle saslima mākslas skolas audzēkņu plenērā Pāvilostā, bet šovasar pabija festivālā Sanktpēterburgā, kur kopā ar mākslinieku Aināru Zimniku uzbūvēto džungļu ieskauto Lieldienu salu statuju pēc nobrukšanas gan nācies glābt. «Piecās stundās sacēlām visu atpakaļ, krievu meistari teica - jums ir dzelzs nervi! Slodze, stress un asaras gan bija, bet tas bija kā eksāmens.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2005
pasniedzēja, direktores vietniece Ķekavas Mākslas skolā
2000
vizuālās reklāmas dizainere SIA Goleks Ltd
1999
keramikas nodarbību skolotāja dienas aprūpes centrā Cerību māja

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?