Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Mamma stundā, mazulis turpat - skolā

Kad Madara (18) 10. klases vidū, tolaik 16 gadu veca, uzzināja, ka gaida bērnu, viņa nejutās droši - «baidījos, kā būs ar mācībām, kā citi uztvers». Vasarā pasaulē nāca viņas Aleksis. Rudenī bija dienas, kad skolotāji ļāva mēnesi, divus vecajam zīdainim «sēdēt» mammai blakus solā, kad nebija, kur viņu atstāt. «Viņš bija kluss,» pasmaida Madara. Viņai viss izdevās - nav zaudējusi ne mācībās, ne mazā aprūpē. Palīdz arī bērna tētis. Sekmes Madarai labas, jo īpaši, kad nesen skolā parādījās auklīte. Trešdien, 27. aprīlī, Cēsu 2. vidusskolā, kur viņa mācās, būs vēl labāk - atklās māmiņu istabu.

Radot šādu iespēju - māmiņām turpināt mācības, bet mazuļiem tajā laikā tapt aprūpētiem -, Cēsu 2. vidusskola un Cēsu pašvaldība neslēpj «galvu smiltīs», ka arī jaunām mātēm dzimst bērni, un uzskata, ka viņas jāatbalsta skolas beigšanā, saka Dienas aptaujātie speciālisti. Sniedzot redzamu palīdzību jaunajiem vecākiem, var arī uzlabot dzimstību, nevis turpināt abortu līkni. Madara nav vienīgā māmiņa Cēsu 2.vidusskolā. Šāda īpaša māmiņu istaba, kur pa dienu un vakarā auklītes uzraudzībā atradīsies bērni (no zīdaiņa vecumam līdz pirmsskolas vecumam un nedaudz vecāki), varētu būt nepieciešama ap desmit bērniem.

Nedrīkst atgrūst

Dienas plūsmā, kur mācās dienas vispārizglītojošās un vakara maiņas audzēkņi, ir ap 10 meiteņu, kas nesen dzemdējušas bērnu. Vairākums jaunas - no 18 līdz 20 gadiem. Uz vakara maiņu ierodas arī daudzas vecākas māmiņas, kurām ir pat divi trīs bērni.

«Šāda istaba māmiņām ir ļoti vajadzīga. Kad piedzimst bērniņš, jauno māmiņu nedrīkst «norakstīt» - nedrīkst atstāt vienu ar savām rūpēm. Ja viņai palīdz, viņa gan mācību procesā, gan sabiedrībā nejutīsies atstumta,» saka Ineta Lāce-Sējāne, Cēsu 2. vidusskolas direktores vietniece. Par biedējošu viņa sauc statistiku par abortu skaitu jaunām sievietēm. Ja jutīs, ka viņas atbalstīs, nevis izslēgs, par abortu visdrīzāk neizšķirsies. Protams, audzēknēm neesot viegli, audzinot mazuli, taču skolotāji izturoties saprotoši arī pēc negulētām naktīm.

«Varu tikai pateikties skolotājiem,» saka Madara, kura nu mācās 12.klasē un interesējas, kurā augstskolā stāties. Pirms reorganizācijas, kad pērn Cēsu 2. vidusskolā apvienojās vidusskola un vakarskola - iepriekš vakarskolā Gaujas ielā bija māmiņu istaba. Auklītes nebija, māmiņām vajadzēja sarunāt kādu, kas par mazuli parūpējas mācību laikā, piemēram, draudzeni vai radinieci. Pārceļoties uz Valmieras ielu, māmiņas mazuļus varēja kādu laiku atstāt īpaši pielāgotā telpā. «Šogad pašvaldība atrada iespēju, ka uz stundu apmaksu pieņemta aukle,» saka I. Lāce-Sējāne. Māmiņu istabas projekts tapa par Cēsu novada pašvaldības un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas līdzekļiem.

Dzirdēta arī kritika

Cēsu novada domes vadītājs Gints Šķenders (TP) saka - «dzīve parādījusi, ka tāda ir nepieciešama, tādēļ tas ir tikai normāli, ka mums skolā ir māmiņu istaba». Pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists Andris Vanadziņš stāsta: «Nācies dzirdēt - skolniecēm bērni un pašvaldība vēl atbalsta! Varu tikai teikt, protams, ka šīs māmiņas ir jāatbalsta.»

Tā ir ļoti apsveicama iniciatīva, un tāda iespēja varētu palīdzēt vairāk nekā 400 Latvijas nepilngadīgajām māmiņām, ja arī citas pašvaldības radītu līdzīgas māmiņu istabas, saka Iveta Ķelle, ģimenes plānošanas un seksuālās veselības asociācijas Papardes zieds vadītāja. Esot saņemtas ziņas par dažām skolām, kuras «korekti vai mazāk korekti» pat aicina jaunās māmiņas pamest skolu. Arī portāla mammam.lv/tetiem.lv līdzautore Sindija Meluškāne saka - noteikti atbalstu šādu projektu, «tāpēc, ka dzīves realitāte ir tāda, kāda tā ir, meitenēm arī pusaudžu gados dzimst bērni, tāpēc ļoti pozitīvi ir tas, ka skola viņas atbalsta».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?