Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Man vajadzīga spēle ar večiem!

Nupat pirmizrādi piedzīvojušās dokumentālās filmas Ešafots. Soda izrāde scenārija autors un TV raidījuma Viss notiek vadītājs Ilmārs Latkovskis nav drošs, ka viņa dzīvesveids ir veselīgs, bet ikdienas harmoniju un radošos impulsus rod meditācijā.

Kas jūs uztur pie labas veselības?

Sports. Bērnībā, jaunībā diezgan aktīvi sportoju. Tā kāre ir saglabājusies visu mūžu. Manos gados nopietna trenēšanās basketbolā, futbolā veselību sagandē, bet vienalga, jo sports ir tas, kas mani uzturējis labā kondīcijā.

Spēlējat arī tagad?

Te sāksies stāsts par slimībām. Satraumēju kāju tā, ka bez medicīniskas iejaukšanās neiztikt. Pirms gada ārsts pateica - jābeidz sportot! Jutos satriekts. Tas ir liels kaifs ar dēliem uzspēlēt. Mēģināju spēlēt basketbolu veterānu čempionātā, bet pirms spēles sāku sevi žēlot un citiem taisnoties, ka nevaru kaut ko izdarīt. Ja jau tā, tā lieta jāmet pie malas. Gada laikā aizstājēju basketbolam neesmu atradis. Nevaru sevi piespiest rāmi skriet vai nūjot. Ar velosipēdu braukt man labāk patīk, savukārt no ziemas sporta veidiem vienīgais, kas man patīk, ir kalnu slēpošana, latviešu modīgā aizraušanās. Bet cik nu mums tā sniega! Man vajadzīga spēle ar večiem un pa īstam, kad viss notiek momentāni, šeit un tagad.

Kas tīk jūsu garšas kārpiņām?

Ēdu visu, galvenais - nekrist pārmērībās. Kamēr aktīvi sportoju, atļāvos pilnīgi visu, varēju pieēsties pat vēlu naktīs. Ja sev jautāju, kāpēc fiziski mokos ar sportu, atbilde - tāpēc, ka bez sporta nevaru atļauties ēst to, ko gribu. Pēdējā gada laikā sevi pieskatu vairāk, jo fizisko kustību ir mazāk. Bet kustos ne tikai svara dēļ, arī pašsajūta ir labāka. Nepārspīlēju ar eļļainiem un trekniem ēdieniem. Saldumus gan ēdu.

Vai dzīvojat zaļi?

Cenšos šķirot atkritumus. Ja ir izvēle, nepērku veikalā nezināmas izcelsmes preces, labāk ņemu sava dārza produktus. Veikala plauktos produktus izvēlos intuitīvi - ja dārzenis pārāk skaists, tātad nav dabisks. Izvēlos Latvijas preces, taču tas nav saistīts ar veselīgumu, bet ekonomikas sildīšanu.

Ieradumi, kas kaitē veselībai, jums ir?

Pārmērīga kafijas dzeršana, bet ceru, ka drīz to pārdzeršos un man tā noriebsies. Vienu brīdi biju nobažījies, ka dzeru to par daudz, bet sieva pa radio bija dzirdējusi autoritatīvu viedokli, ka kafijas dzeršana nemaz tik kaitīga nav. Šovasar sieva saplūca tējas zālītes. Sākumā drusciņ smaidīju par to, bet, kad pamēģināju, izrādījās labas. Iespējams, izdosies aizstāt kafiju.

Pirms gadiem pieciem krasi mainīju attieksmi pret alkoholu. Pirms tam šķita, ka robežu nav un var visādi, bet tagad ar alkoholu man ir tāpat kā ar ķiplokiem. Ja ļoti vajag, varu. Lai gan pareizās dozās alkohols ir veselīgs asinssvadiem, tas kaitē ne tikai fiziskajai, bet arī garīgajai veselībai. Ar alkohola lietošanu nav savienojama meditācija. Meditēt šmigā nav labi, alkohols ir jāizslēdz, līdzko sāc meditāciju. Tā ir dzīves kvalitātes maiņa. Šad tad uzsmēķēju, bet pēc bohēmiskajiem avīžu laikiem biju tā pārpīpējies, ka vienā brīdī nonācu līdz robežai, kad visa bija par daudz. Tagad reizēm uzsmēķēju labu cigareti. Taču darbā nekad neesmu sevi pieķēris pie domas, ka jāizskrien uz ielas uzpīpēt. Atmetot kļuva daudz vieglāk sportot.

Pētījumi liecina, ka smēķēšanu atmest ir ļoti grūti.

Nav grūti. To daļēji ietekmē vide. Tas ir līdzīgi kā skolēniem - viņi mājās nesmēķē, tikai skolā, izstrādājas paradumi. Ja darba kolektīvā ir smēķētāji, to izdarīt ir grūtāk. Mainot kolektīvu, atmest kļūst vieglāk. Palīdzēja aizliegums smēķēt telpās. Visos laikos esmu izjutis neērtību smēķēt tur, kur apkārt cilvēki nesmēķē. Vainas sajūta, domāju, ka lielākajai daļai cilvēku tas nav patīkami.

Tuvojas ziemas sezonas slimības. Vai domājat, kā no tām izvairīties ?

Es par to nedomāju. Turklāt neesmu slimīgs cilvēks, uzskatu, ka liela nozīme ir pašsuģestijai. Dzīvoju ar pārliecību, ka mani slimības neķers. Esmu pietiekami prātīgs, kā skolas puika sniegu neēdu un sasvīdis ar slapju galvu salā neskraidu.

Diemžēl, rūpējoties par vispārējo veselību, ārstus apmeklēju reti. Iespējams, tas saistīts ar bailēm kaut ko atklāt. Nelaiķis tēvs teica - tikai aizej pie viņiem, sameklēs slimību, un sāksi slimot.

Teicāt, ka meditējat. Kas jūs uz to pamudināja?

Tas brieda ilgstoši. Pret meditāciju biju piesardzīgs, uzskatīju, ka tā bieži ir māžošanās, bet Juris Rubenis deva citu ieskatu meditācijas teorijā un praksē. Meditācija dod garīgo veselību un ietekmē fizisko. Veselā garā vesela miesa, un otrādi. Ar tādu uztveri, kāda bija pirms četriem pieciem gadiem, tagadējā situācijā, prasti sakot, sajuktu prātā, bet tagad apkārt notiekošo uztveru mierīgāk. Meditācija dod arī radošos impulsus. Ja ilgāku laiku to izlaižu, iestājas diskomforts. Kopš nodarbojos ar meditāciju, miegs ir labāks. Līdz tam bija problēmas ar miegu, tas saistīts ar aizraujošiem darbiem, no kuriem naktī nevarēju tikt vaļā.

Vai esat laimīgs?

Nejūtos nelaimīgs. Laime ir pagātnes kategorija, ko var novērtēt pēc distances. Jūtos progresējis. Protams, daudz dod meditācija, bet ne tikai tā. Iespējams, arī gudrība, kas nāk ar vecumu. Agrāk, atbraucis mājās, ķēros skatīties, kas jauns internetā, e-pastā, bet tagad vairs ne. Jo nekas jau nemainīsies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?