Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Mazāk deputātu varētu ievēlēt tikai mazajos novados

No vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) piedāvājuma samazināt deputātu skaitu pašvaldībās, ar kuru viņš nāca klajā teju pirms gada, atbalstu varētu gūt tikai ierosinājums ievēlēt mazāku deputātu skaitu nelielajos novados. Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien piekrita, ka Saeima šos grozījumus varētu skatīt kā steidzamus, lai līdz pašvaldību vēlēšanu izsludināšanai 1. martā tie varētu stāties spēkā. Pret projektu iebilst Latvijas Pašvaldību savienība, bet Lielo pilsētu asociācija to atbalsta, jo šīs pilsētas, izņemot Rīgu, tas neskar.

Ministrs E. Sprūdžs uzskata, ka ir jāatjauno tāda vēlētā pārstāvniecība novados, kāda bija pirms administratīvi teritoriālās reformas. Pēc 2009. gada pašvaldību vēlēšanām deputātu skaitu palielināja, lai novadu domēs būtu nodrošināta tajos iekļauto lauku pagastu pārstāvniecība. Pirms reformas vismazākajos pagastos bija septiņi deputāti, bet pēc tās - 13. Ministrs rosina samazināt deputātu skaitu novados līdz 5000 iedzīvotājiem no 13 uz deviņiem deputātiem, līdz 20 000 iedzīvotāju - no 15 uz 11, līdz 50 000 iedzīvotāju - no 17 uz 13, bet ar vairāk nekā 50 000 iedzīvotāju - no 19 uz 15. Rīgā piedāvāts 60 deputātu vietā ievēlēt 35 domniekus.

Valsts sekretāru sanāksmē VARAM iesniegto projektu apstiprināja jau 30. augustā, bet tālāk tas netika virzīts. Vienīgais Valsts kancelejas skaidrojums toreiz bija, ka valdības prioritāte ir valsts budžeta pieņemšana. Tikai tad, kad parastajā kārtībā vairs nav iespējams izskatīt piedāvātos grozījumus pašvaldību vēlēšanu likumā, lai tos attiecinātu uz jaunajām pašvaldībām, tie nonāca Saeimā. Deputāti piekrita to skatīšanai steidzamības kārtā, jo lielākā daļa bija vienisprātis, ka mazajos novados, no kuriem dažos ir mazāk nekā 2000 iedzīvotāju, nav nepieciešams tik liels deputātu skaits. Tā ir vienīgā norma, kuru atbalsta arī Vienotība - tās pārstāve Lolita Čigāne uzskata, ka par pārējām deputātu skaita izmaiņām vajadzētu lemt tikai pēc tam, kad būs izvērtēti novadu reformas rezultāti.

Līdzīgi uzskata arī Valsts prezidents Andris Bērziņš, atzina viņa pārstāvis Edgars Pastars. Ja Saeima veiks likumā plašākas izmaiņas, prezidents varētu izmantot iespēju likumu nodot otrreizējai caurlūkošanai un tādā gadījumā uz šīm pašvaldību vēlēšanām to nevarēs attiecināt. Ar tām saistītas izmaiņas likumos būtu jāveic līdz vēlēšanu izsludināšanai. Ja Saeima par projekta steidzamību nenobalso ar 2/3 balsu vairākumu, tad 10 dienu laikā prezidentam tas jāizvērtē. Galīgajā lasījumā to plāno skatīt 7. februārī. Partijas jau ir sākušas gatavot kandidātu sarakstus, kuru iesniegšana būs no 12. līdz 21. aprīlim. Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (SC) uzskata, ka svarīgāk ir nevis mainīt deputātu skaitu, bet domāt par viņu profesionalitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?