Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Mediju magnāts nopērk latvieša blogu

Summa nenosaucama, objekts - blogs, pircējs - starptautisks interneta mediju magnāts WebMediaBrands, kas kotējas ASV fondu biržā. Mārim Daģim «patīk ķimerēties», tādēļ toreizējais telekomunikāciju students, tagadējais IT jomas uzņēmējs sāka rakstīt savu rotorblog.com un četros gados uzaudzējis ikmēneša lietotāju skaitu līdz 250 tūkstošiem. Latvijā esot vēl uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi blogeri, kuru radītais saturs tuvākajā laikā varētu izpelnīties starptautisku atzinību, ļaujot to autoriem hobiju vērst biznesā.

No nulles

Vispirms viņa paziņas saka, ka Māris nerunāšot. Klīstot baumas par vismaz trim dažādiem cipariem, kamēr līgums pašam Mārim liedz izpaust, par kādu summu WebMediaBrands šā gada sākumā nopirka viņa veidoto Rotorblog. Māris izrādās stipri atvērtāks, nekā par viņu runā, un labprāt stāsta par savu blogu, web tehnoloģijām un interneta vidi. «Es ticu, ka tas varētu mudināt cilvēkus aktīvākai darbībai, jo iespēju ir tik daudz,» saka Māris. Sevi viņš sauc par puisi no laukiem. Nācis no Jēkabpils rajona, iesākumā viņš bijis zaļš galvaspilsētā, pēcāk - tehnoloģijās. Tomēr tas viņu nekad nav satraucis, un arī citiem Māris iesaka neatturēt sevi no jauna lauciņa uzaršanas. «Latvijā netrūkst cilvēku, kas [internetā] no nulles ir daudz sasnieguši. Viņi redz iespējas, ka cilvēks kādā nišā viens pats var būt tikpat liels medijs kā visa jūsu māja,» uz redakcijas telpām pamāj Māris. Viņam pašam Rotorblog pirms četriem gadiem bijis «projektiņš, lai būtu, ar ko brīvajā laikā paspēlēties». Iesākumā rakstījis par tehnoloģijām, pēdējos gados nofokusējis savu tēmu - sociālie mediji. Tur ir Facebook, LinkedIn, arī YouTube, Apple un pārējie vārdi, ap ko griežas sociālie mediji. «Tas ir blogs, kas iespaido cilvēku pārdomas un priekšstatus par tehnoloģijām, par to, kā tās efektīvāk izmantojamas, lai optimizētu savu darbu. Lietotāji nav gīki, drīzāk tie, kuri iet uz to,» viņš nosmejas. Līdz šim visu veidojusi triju cilvēku komanda - Māris un divi ārvalstu autori. Šogad noslēgtais līgums ar WebMediaBrands paredz, ka Māris turpinās darbu «vēl kādu noteiktu laiku» - rakstīs un konsultēs jauno vadību.

Jo šaurāk, jo labāk

Vaicāts uzskaitīt iemeslus, kas padara Rotorblog pievilcīgu 250 tūkstošu ikmēneša lietotāju acīs, viņš saka - vispirms tas, ka blogam jau ir savu četru gadu vēsture. Otrs - informācija tiek regulāri atjaunota. Trešais - pati sociālo mediju tēma ir pateicīga. «Ja raksti par Facebook, tur tam būs liela rezonanse. Ja par Twitter, tas pats. Cilvēki grib zināt, kādas ir labākās aplikācijas iPhone vai datoram, un uz šī pamata var pamatīgi augt un attīstīties.» Jau no paša sākuma viņi rakstījuši angliski un uz to arī noraksta bloga ātro izaugsmi. «Uz ārzemēm gāju uzreiz, tiklīdz ienācu interneta lauciņā. Sapratu, cik daudz tur ir iespēju. Tāpēc Latvijā daudzas lietas neaiziet - ja rakstīsi par kulināriju, tas interesēs cilvēkus 50, un uz šīs bāzes tu nevarēsi attīstīties. Ja rakstīsi globālā līmenī, salasīsies 50 no katras valsts un varēs izvērsties,» saka Rotorblog izveidotājs. Visvairāk viņa blogu lasa ASV, daudz arī Anglijā. Māris iesaka koncentrēties uz ko vienu, un jo šaurāk, jo labāk. Tēmu ziņā viņš ierosina turēties pēc iespējas tālāk no vispārpieņemtā - jo dziļāka niša, jo labāk. Tas sniegs lielākas iespējas atlasīt auditoriju un arī pelnīt. Runājot par peļņu, Māris saka - darījums ar WebMediaBrands nav pirmais, kas blogam nesis peļņu. «Rotorblog ienākumus nes jau no paša sākuma ar reklāmu. Tikai līdz šim tas nebija nopietni - man nācās maksāt autoriem, bija arī citas izmaksas,» saka Māris.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?