Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Meklē Streļčenoka līdzinieku

Noteikumi par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja pretendentu atlases un vērtēšanas kārtību varētu būt labvēlīgi tagadējam KNAB priekšniekam Jaroslavam Streļčenokam, žurnālistiem pirmdien pieļāva Sabiedrības par atklātību Delna direktors Jānis Volberts. Viņš saskata iespējas tagadējam KNAB priekšniekam matemātiski konkursā savākt visvairāk punktu, kā arī norāda, ka noteikumu projektā nav pievērsta pietiekama nozīme nepieciešamībai parādīt vadītāja prasmes un tikai ar pieciem punktiem novērtēs pieredzi operatīvajā darbībā un izmeklēšanā.

Tas, cik azartiski Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka vietniece Ilze Jurča pirmdien valdības komitejas sēdē aizstāvēja KNAB piedāvāto noteikumu projektu par nākamā KNAB priekšnieka izvēli, radīja iespaidu, ka Delnas vadītājam daļēji varētu būt taisnība. Premjers Māris Kučinskis (ZZS) komitejas sēdē arī deva iespēju KNAB pārstāvei detalizēti argumentēt savu viedokli, kas vairākos gadījumos atšķīrās no Valsts kancelejas direktora Mārtiņa Krieviņa priekšlikumiem - viņš arī vadīs KNAB priekšnieka atlases un vērtēšanas komisiju, kurā vēl būs Drošības policijas, Ģenerālprokuratūras un Satversmes aizsardzības biroja vadība.

I. Jurča gan īpaši uzsvēra, ka «noteikumi nav rakstīti esošajam priekšniekam», tādējādi cenšoties pārliecināt ministrus tos neuzlūkot kontekstā ar J. Streļčenoka darbību un profesionālajām iezīmēm. Valdībā KNAB vadītāja izvēles kārtību plānots apstiprināt 2. augustā, uzreiz pēc tam izsludinot konkursu uz šo posteni. J. Streļčenoka pirmais piecu gadu pilnvaru termiņš beidzas novembra vidū. Viņš jau ir izrādījis interesi kandidēt uz amatu vēlreiz.

Visvairāk laika komitejas sēdē aizņēma strīdi par to, kā komisija četru cilvēku sastāvā varēs vienoties par labāko amata pretendentu, ja balsis sadalīsies uz pusēm. Komisijas sastāvs ir noteikts Saeimā nesen pieņemtajos KNAB likuma grozījumos. Valsts kancelejas vadītājs M. Krieviņš piedāvāja uz apstiprināšanu valdībā virzīt tikai to kandidātu, par kuru komisijai ir vienprātīgs viedoklis. Tam I. Jurča iebilda, tāpat viņa nepiekrita kompromisa variantam - gadījumā, ja balsis dalās uz pusēm, izšķirošā balss pieder komisijas vadītājam - Valsts kancelejas direktoram -, bet ministri tomēr to atbalstīja.

KNAB priekšnieka kandidātus paredzēts vērtēt pēc noteiktas punktu sistēmas. Piemēram, desmit punktus piešķirs, ja pretendenta padotībā ir vairāk nekā simt darbinieku, ja viņš ir pierādījis spējas patstāvīgi pieņemt nepopulārus lēmumus un darboties stresa situācijās. Savukārt kandidāta pieredze operatīvajā darbībā un izmeklēšanā novērtēta tikai ar pieciem punktiem. I. Jurča sēdē skaidroja, ka tās ir tikai divas no vairāk nekā 30 KNAB funkcijām. Arī M. Kučinskis piekrita, ka tādā gadījumā nav nepieciešams izcelt operatīvo darbu. I. Jurča arī neredz pamatu padziļināti vērtēt vadītāja prasmes, kā to piedāvāja Delnas pārstāvis. Viņa pusē bija arī Latvijas Juristu biedrības prezidents Aivars Borovkovs, uzskatot, ka ir svarīgi noskaidrot, kā nākamais KNAB priekšnieks savā līdzšinējā darbībā ir spējis sastrādāties ar darbiniekiem, vai nav ar viņiem konfliktējis un tā grāvis iestādes reputāciju. Noteikumu projektā paredzēts, ka paša KNAB priekšnieka kandidāta reputācijas vērtēšana būs saistīta ar pielaides piešķiršanu valsts noslēpumam.

Par komisijas izraudzīto un valdībā apstiprināto KNAB vadītāju pēc tam vēl būs jālemj Saeimai. ZZS vadošie politiķi jau ir izteikušies par atbalstu J. Streļčenokam, ja viņu izvirzīs, bet Nacionālā apvienība Visu Latvija!-TB/LNNK bijusi rezervētāka. «Komisija vērtēs kandidātus, un partijām tas būs jāņem vērā. KNAB vērtē arī partiju darbību. Līdz ar to mums jābūt ļoti uzmanīgiem, izsakot komentārus par KNAB darbu. Tas var tikt izmantots pret politiķiem,» Dienai teica NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars. Viņš piekrītot premjeram M. Kučinskim, ka KNAB ir no politiskās varas neatkarīga iestāde «un mēs to respektējam». Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (Vienotība) situācija, kāda ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, šķiet biedējoša, ņemot vērā, ka tajā ilgstoši notiek personāliju savstarpēja apkarošana no abām pusēm, kas mazina sabiedrības ticību KNAB spējām apkarot korupciju. «Noteikumi ir vēl viens solis šajā virzienā. Taču Jaroslava Streļčenoka uzvedība liecina, ka viņam ir politiskais atbalsts, bet iestādei ir jābūt neatkarīgai,» sacīja S. Āboltiņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?