Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Metalurga stāvoklis kļūst vēl drūmāks

Grimstošo flagmani Liepājas metalurgs (LM) aizēno jauni skandāli - otrdienas rītā uzņēmuma telpās un vairāku amatpersonu dzīvesvietā speciālo uzdevumu vienības klātbūtnē Ekonomikas policija veikusi 14 kratīšanas, bet valsts energokompānija a/s Latvenergo ierobežojusi elektroenerģijas piegādes.

To, kāda ietekme šiem notikumiem varētu būt uz uzņēmuma akcionāru līdz šim neproduktīvajām sarunām ar kreditoriem, iesaistītie šobrīd vēl prognozēt neuzņemas, tomēr ir skaidrs, ka policijas kratīšanu var uzskatīt par nelielu LM akcionāra Kirova Lipmana uzvaru, jo izmeklēšana veikta pēc viņa iesnieguma rosinātās krimināllietas ietvaros.

Vērtē pilnvaru pārkāpšanu

Valsts ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) priekšnieks Gatis Gudermanis informēja, ka kratīšanas LM vadības un akcionāru dzīvesvietās un darba kabinetos veiktas saistībā ar pērn uzsākto krimināllietu par līdzekļu piesavināšanos un dienesta pilnvaru pārsniegšanu nolūkā gūt iespējamos pierādījumus. Šobrīd neviens no uzņēmuma vadības un akcionāriem nav aizturēts, un nevienam nav piemērots aizdomās turamā statuss. G. Gudermanis neatklāja, pie kādām amatpersonām un balstoties uz kādu informāciju veikta kratīšana. Tomēr policijas pārstāvis apstiprināja faktu, ka izmeklēšana notiek saistībā ar K. Lipmana pērnā gada iesniegumu, tādējādi ļaujot saprast, ka izmeklētāji vērtē iespējamos LM akcionāru Sergeja Zaharjina un Iļjas Segala pārkāpumus.

K. Lipmans, kurš kontrolē 35% uzņēmuma akciju un uzņēmuma pārējiem lielajiem akcionāriem S. Zaharjinam un I. Segalam pārmeta uzņēmuma ļaunprātīgu izsaimniekošanu un līdzekļu piesavināšanos, jau ir paziņojis, ka steidzīgi nepieciešams sasaukt uzņēmuma padomes ārkārtas sēdi un lemt par vadības nomaiņu un steidzamu LM glābšanu. Savukārt LM vadība paziņojumā presei norāda, ka kratīšanas «ir centieni graut uzņēmuma reputāciju sadarbības partneru acīs», bet to iemesls ir uzņēmuma akcionāru vēlme ar tiesībsargājošo iestāžu palīdzību atrisināt to starpā esošo strīdu.

Ražotnei atslēdz elektrību

Pieaugošā neskaidrība un pārtraukumi ražošanā pamudinājuši rīkoties arī vienu no uzņēmuma kreditoriem valsts energokompāniju Latvenergo, kura ir ierobežojusi uzņēmuma ražošanas vajadzībām nepieciešamo elektroenerģijas piegādi. Latvenergo preses sekretāre Ivita Bidere norādīja, ka elektroenerģijas piegāde saglabāta apgaismojumam cehos, elektrosistēmu uzturēšanai, teritorijas apgaismojumam un apsardzei, ūdens cirkulācijai un kanalizācijai, bet piegāde uzņēmuma tērauda kausēšanas iekārtām, kas tiek nodrošināta 110 kilovoltu elektropārvades tīklā, tiks ierobežota līdz mirklim, kamēr LM iegādāsies izejvielas, būs gatavs atsākt kausēšanas darbus un iepazīstinās ar piegādāto resursu samaksas plānu. Jāatgādina, ka, lai nodrošinātu elektroenerģijas piegādes uzņēmuma modernizētajām tērauda kausēšanas krāsnīm, 2008. gadā Latvenergo tobrīd piederošais elektropārvades tīklu operators a/s Augstsprieguma tīkls uzbūvēja jaunu 110 kilovoltu apakšstaciju 11 miljonu latu vērtībā.

Kreditoriem vēl jāvērtē

Valsts kases pārstāve Eva Dzelme Dienai norādīja, ka šobrīd LM kreditori ir informēti par kratīšanas faktu, bet saistībā ar to nekādi jauni lēmumi nav pieņemti, jo nekādas detalizētākas informācijas par izmeklēšanu nav un līdz ar to nevar prognozēt, vai izmeklēšanas darbības atstās iespaidu uz līdz šim neproduktīvajām uzņēmuma akcionāru un kreditoru sarunām. Savukārt G. Gudermanis uzsvēra, ka uzņēmumā veiktā izmeklēšana nav nekādā veidā saistīta ar šobrīd notiekošajām LM glābšanas sarunām, tomēr policija izmeklēšanas procesā sadarbojas arī ar Valsts kasi. Uzņēmuma kreditoru finanšu konsultants Prudentia, kas iepriekš visiem lielākajiem LM īpašniekiem izteica piedāvājumu par simbolisku samaksu pārdot akcijas, atteicās sniegt jebkādus komentārus par kreditoru un akcionāru sarunu šībrīža norisi un kreditora nostāju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?