Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Mikrouzņēmumus kustinās arī šogad

Valdības deklarācijas nodokļu sadaļā ir daudz tukšvārdības. Tā par dokumentu, kurā izvirzītas premjerministres Laimdotas Straujumas vadītās valdības prioritātes, teic Dienas aptaujātie ekonomikas analītiķi. Tajā pašā laikā nozaru asociācijas slavē darba grupas paveikto, sakot, ka deklarācija iezīmējot labu un drošu attīstības virzienu.

Šīs valdības mūžs nesasniegs pat gadu, iespējams, tieši tāpēc tās deklarācijā izvirzītās prioritātes tik ļoti sakrīt ar šī gada budžeta projektā apstiprināto. Šogad tiks nodrošināta nodokļu sistēmas stabilitāte. Būtiski grozījumi nodokļu politikā netiks veikti. Deklarācijā uzsvērts, ka valdība aktīvi vērsīsies pret «kontrabandu, PVN krāpšanām, aplokšņu algām un nelegālo nodarbinātību». Tiek solīts pilnveidot publisko iepirkumu procedūras, nodrošinot priekšrocības tiem, kas maksā visus nodokļus.

«Deklarācijā iekļautas tādas lietas, kas notiktu neatkarīgi no tā, kāda būtu valdība un tās uzstādījumi. Piemēram, apkarot ēnu ekonomiku taču ir likumsakarīgi. Tā kā valdība strādās īsu laiku, būtu pareizāk, ja tiktu izceltas atsevišķas prioritātes,» Dienai teic SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis.

Darba grupā, kas pašreizējai valdībai radījusi ekonomikas un finanšu nostādnes, strādāja arī Saeimas deputāte Zanda Kalniņa-Lukaševica (RP). Viņa atklāj, ka, sākot strādāt, bijušas diskusijas, cik plaši deklarāciju veidot. Tika nolemts, ka šī valdība varētu izveidot iestrādes arī nākamajam sasaukumam. Deputāte neslēpj, ka pašreizējā koalīcija cer labi startēt vēlēšanās un veidot nākamo valdību. Darba grupu vadīja ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP), kurš pats šajā valdībā neiekļuva. Deklarācija atklāj, ka šogad tiks izvērtēts mikrouzņēmuma nodokļa regulējums. Gada beigās, kad Saeimā tika apstiprināts vidējā termiņa budžeta ietvars līdz 2016. gadam, D. Pavļuts Dienai neslēpa vilšanos, sakot, ka izmaiņas mikrouzņēmuma nodoklī pieņemtas pārsteidzīgi. Nostāja, ka būtu jāpārskata, vai tiešām nepieciešams pakāpeniski paaugstināt procentlikmi, iekļauta arī jaunās valdības deklarācijā.

L. Straujumas valdība meklēs iespēju «piedāvāt nodokļu un citus stimulus pašvaldībām veidot pievilcīgu uzņēmējdarbības vidi savā teritorijā un piesaistīt investīcijas». DNB bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš bažīgi norāda, ka tas skan labāk, nekā ir patiesībā. «Doma ir diezgan bīstama un pat muļķīga. Latvijā jau tā ir kritiski zema iekasēto nodokļu un IKP attiecība, ar jebkādu nodokļu samazināšanu jābūt ļoti uzmanīgiem,» teic P. Strautiņš un bilst, ka vispirms būtu jādomā, kā veidot kvalitatīvu biznesa vidi, kas ietvertu gan infrastruktūru, gan izglītību, gan fizisko drošību. «Mēs nevaram pieļaut, ka savstarpējā konkurencē pašvaldības iznīcina ieņēmumu bāzi. Mēs visu laiku esam pārspīlējuši zemus nodokļus kā konkurētspējas argumentu, pārāk maz uzmanības pievēršot citiem aspektiem. Šobrīd Jūrmalas piešķirtās NĪN atlaides ir katastrofāli sliktas politikas piemērs,» norāda P. Strautiņš.

Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Menģelsone Dienai slavē L. Straujumas valdības prioritātes, īpaši izceļot tieši atbalstu pašvaldībām. «Svarīgi, ka tiek meklēti stimuli, lai pašvaldības būtu vairāk motivētas piesaistīt investīcijas.» Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) viceprezidente Lienīte Caune pauž gandarījumu, ka, veidojot deklarāciju, uzklausīti arī uzņēmēju priekšlikumi. Viņa bilst, ka papildus būtu jādomā arī par citiem motivējošiem mehānismiem, kas veicinātu nodokļu nomaksu. Viena no iespējām būtu piemērot nodokļu atlaides tiem komersantiem, kas sniedz papildu sociālos labumus saviem darbiniekiem, piemēram, izglītību, ēdināšanu un mobilitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?