Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Minētajiem kandidātiem maz cerību

Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete (Vienotība) varētu būt laba Valsts prezidente, taču viņa nebūs tā pretendente, par kuru varētu vienoties valdošā koalīcija, un, visticamāk, Vienotība eiroparlamentārieti nemaz neizvirzīs. Vēl jo mazākas izredzes viņai būtu nonākt šajā postenī, ja nākamo prezidentu kāda no valdības partijām izraudzītos kopā ar opozīciju. Vienotība var atļauties izvirzīt tikai tādu Valsts prezidenta kandidātu, kuram ir izredzes iegūt vairākuma atbalstu, ceturtdien sacīja Vienotības līdere Solvita Āboltiņa.

Uz jautājumu, vai S. Kalnietei ir šādas cerības, S. Āboltiņa atbildēja: «Atļaušos būt skeptiska, vai Sandra Kalniete varētu saņemt koalīcijas vairākuma atbalstu.» Uz vaicāto, vai tādu varētu iegūt viņa pati, Vienotības priekšsēdētāja attrauca, ka «par kandidātiem pašlaik netiek runāts». Diena jau rakstīja, ka vienošanos par S. Āboltiņu varbūt arī varētu panākt, jo Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS) tas būtu izdevīgi vismaz divu iemeslu dēļ - Vienotība bez spēcīga līdera varētu zaudēt ietekmi, un ZZS pavērtos iespēja pretendēt uz premjera amatu. Kāds Vienotības politiķis neformāli apstiprināja: «Ja mēs paņemsim Valsts prezidentu, mums atņems premjeru.»

Valdības partijas sākušas organizēt diskusijas ar dažādām sabiedrības grupām par nākamajam prezidentam nepieciešamajām īpašībām un to viedoklī vismaz daļēji solījušas ieklausīties. Iespējams, arī sabiedriskā doma nebūtu S. Āboltiņai labvēlīga. ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis gan atzina - tiem, kuri skeptiski vērtē to, ka prezidentu izvēlas politiķi, neviens kandidāts nebūšot labs. Taču sabiedrībai esot jādod iespēja iesaistīties šajā diskusijā. Pēc Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) iniciatīvas jau notikusi šāda saruna ar kultūras jomas pārstāvjiem. Plānots, ka 17. martā pēc NA ierosinājuma līdzīgu tikšanos organizēs zinātnieki. Vienotība apņēmusies uz diskusiju par prezidentu aprīlī pulcēt sociālos partnerus, iekšlietu sistēmas darbiniekus un dzelzceļniekus, savukārt ZZS gādās, lai sabiedrība uzzina, kādu prezidentu vēlas medicīnas studenti, ārsti un lauksaimnieki.

S. Āboltiņa atzīst, ka vieglāk būtu vienoties par personu, kas nav saistīta ar politiku, taču partiju pārstāvji pieļāva, ka tās varētu izvēlēties kandidātu arī no politiķu vidus. Vienotības, NA un ZZS līderi ir noskaņoti atrast kopīgu koalīcijas kandidātu. Nedēļas sākumā partijas Latvijai un Ventspilij līderis Aivars Lembergs uz Dienas jautājumu, vai arī viņš tam tic, atbildēja, ka galvenais neesot, kurš izraugās prezidentu, bet gan lai tiek atrasts izcils kandidāts. S. Āboltiņa, A. Brigmanis un Gaidis Bērziņš (NA) ceturtdienās pēc Saeimas sēdēm satiekas, lai izrunātos par gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām. Šonedēļ šī saruna ilga tikai nepilnu pusstundu. Arī mediju interese par to bija tik niecīga, ka S. Āboltiņa pirms vienīgās televīzijas kameras ieslēgšanas sacīja: «Beigās vairs neviens žurnālists neatnāks, un tad, kad iznāksim ar savu Valsts prezidenta kandidātu, vairs nebūs, kam to pateikt.»

Aizklātais balsojums, kādā Saeima ievēl Valsts prezidentu, «pats par sevi nozīmē, ka solītās konsultācijas ar sabiedrību par prezidenta kandidātiem nav nekas cits kā cirka izrāde». Tā intervijā Latvijas Televīzijai atzina bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aivars Endziņš, kurš kandidēja prezidenta vēlēšanās 2007. gadā. Kādreizējais prezidenta amata pretendents atceras, ka viņam savulaik bija daudz lielāks sabiedrības atbalsts nekā Aigara Kalvīša (TP) vadītās valdības nominētajam kandidātam Valdim Zatleram, kuru toreiz ievēlēja. Pēc A. Endziņa domām, politiskā tirgošanās par prezidenta kandidātiem jau ir sākusies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?