Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Ministri vēlas skaidrību par NAP prioritāšu atšifrējumu

Ministru kabinets otrdien nolēma pieņemt par pamatu Pārresoru koordinācijas centra sagatavotās Nacionālā attīstības plāna (NAP) 2014.-2020. gadam prioritātes, aicinot par NAP sagatavošanu atbildīgo iestādi divu nedēļu laikā precizēt prioritāšu atšifrējumu kopā ar ministriem, kuriem sēdē bija negaidīti daudz jautājumu. Iebildumi izskanēja arī pret NAP vadmotīvu «gudra izaugsme», kas bija izraudzīts pēc sociālo partneru ierosinājuma. Vēl vairāk ministrus interesēja, ar ko šis plāns atšķirsies no vairākiem iepriekšējiem, kuriem valsts attīstībā nav bijusi gandrīz nekāda nozīme.

Sākotnēji premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība)piedāvāja atlikt ziņojuma pieņemšanu uz nedēļu, kas nozīmētu, ka nāktos pārcelt arī NAP gala redakcijas pieņemšanas termiņu, kas noteikts septembra beigās. Taču ministri ir vienojušies, ka ES fondu apguve nākamajā periodā notiek uz NAP noteikto prioritāšu pamata. Zināms, ka Finanšu ministrija ir sagatavojusi savas prioritātes, ar kurām vēlas saistīt Kohēzijas līdzekļu apguvi, par pamatu ņemot nozaru principu, kam iebildušas pašvaldības. PKC vadītājs Mārtiņš Krieviņš valdību informēja, ka NAP prioritātes ir cilvēka drošumspēja (šis jēdziens tomēr nav mainīts), tautas saimniecības izaugsme, kā arī izaugsmi atbalstošas teritorijas. Ziņojums par NAP prioritātēm ir apspriests Saeimas komisijās, ar nevalstiskajām organizācijām, sociālajiem partneriem un citām institūcijām. Par to ir saņemti vairāk nekā 450 priekšlikumu.

PKC vadība piedāvāja valdībai starpziņojumu par NAP noklausīties 24. aprīlī, bet pirmo redakciju - 19. jūnijā, lai līdz septembra beigām NAP gala redakciju varētu iesniegt valdībā. Tas, ka konceptuālo lēmumu par NAP prioritātēm valdība pieņems tikai 20. marta sēdē, varētu atstāt iespaidu arī uz šo grafiku. M. Krieviņš gan joprojām cer, ka izdosies tajā iekļauties, būdams gandarīts, ka ministri tik ieinteresēti par šo dokumentu izteikušies. Visasāk uzstājās aizsardzības ministrs Artis Pabriks (Vienotība), kuram nebija skaidrs, kas tik garu dokumentu lasīs un vai nevarētu to visu pateikt īsāk. Zemkopības ministre Laimdota Straujuma vēlējās pie katras prioritātes atšifrējuma redzēt arī, kāda būs rīcība, lai to īstenotu. No M. Krieviņa sacītā bija noprotams, ka prasīto informāciju plāno sagatavot trīs darba grupas, kas sāks darbu, līdzko valdība akceptēs minētās prioritātes. Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK) iebilda pret izvēlēto vadmotīvu «gudra izaugsme», ko katrs varot interpretēt pēc saviem ieskatiem. Veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība) gan vispirms pateica paldies PKC vadībai, aicinot «virzīties uz priekšu, jo katram būs savs viedoklis, un nevar pieļaut, ka mēs iestrēgstam». Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (ZRP) vēlējās redzēt, kā «tiks izvietoti resursi aiz katra rīcības virziena». No PKC sniegtas informācijas var secināt, ka NAP sagatavošanā būs noteikti termiņi uzdevumu sasniegšanai, sasaiste ar konkrētu finansējuma avotu un reģionu, kurā tas jāīsteno.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?