Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Misija Afganist ānā - nodeva NATO drošības garantijām Latvijai

Trīsdesmit gadu pēc pases. Pēc piedzīvotā - četrdesmit. Latvijas Nacionālo bruņoto spēku rotas komandieris Pēteris Plečkens 2009. un 2010. gadā deviņus mēnešus pavadīja misijā Afganistānā. Drīz brauks atkal uz pusgadu. «Latvijas dalība NATO misijā ir Latvijas drošības garants,» saka P. Pleč-kens. «Sabiedrība uz mums skatās kā uz piedzīvojumu meklētājiem, okupantiem, naudas pelnītājiem - tas nav patīkami, jo mēs strādājam, lai Latvija būtu drošībā.» Valsts amatpersonas uzsver, ka galvenais iemesls, kāpēc esam NATO misijās, «ir neiespējami sēdēt mājās, prasot no citiem drošības garantijas».

Kopš 2003. gada, kad Latvija iesaistījās NATO misijā Afganistānā, tur pabijuši jau 1869 karavīri. Četri mājās neatgriezās. «Misija Afganistānā ir nenovērtējama kaujas pieredze, taču par to katrs rēķinās maksāt ar dzīvību, asinīm vai psihi,» P. Plečkens apgalvo, ka nezinot nevienu, kas nebūtu atgriezies citāds. Labāks.

Latvieši Afganistānā kotējas augstu, saka P. Plečkens. «Amerikāņi neticēja, ka esam vienkārši kājnieki, domāja - speciālie spēki,» stāsta virsnieks un norāda - Latvijas armija ir gana maza labai apmācībai, lielāko valstu armijas ir kā konveijers. «Nebraucam karot, bet palīdzēt,» uzsver P. Plečkens. Viņš bijis netipiskā misijā - apmācīt karot Afganistānas Nacionālo armiju. Taču ne mācīt dzīvot. «Afgāņi ir lepna tauta, neatkarīgi, tikai Dievs ir viņiem pavēlnieks. Nekad nepateiks: cik labi, ka atbraucāt, arī rotas komandieris paldies pateica tikai, kad šķīrāmies,» Plānots, ka 2014. gadā NATO misija Afganistānā tiks izbeigta. Vai iestāsies miers? P. Plečkens par to šaubās.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (Vienotība) stāsta, ka Latvijas karavīru atrašanās Afganistānā, līdzdalība NATO operācijās garantē reģionālo drošību, gūtā profesionālā pieredze uzlabo valsts aizsardzību. No valsts budžeta tam iztērēti 50,3 miljoni latu. Latvijas līdzdalība starptautiski tiek augstu novērtēta - komandierus un virsniekus virza augstās NATO struktūrās. Pulkvedis Ivo Mogiļnijs Kabulā pilda NATO Apmācības misijas Afganistānā štāba pārvaldes priekšnieka pienākumus, pulkvedis Mārtiņš Liberts Mazārešarīfā ir NATO ISAF Afganistānas Ziemeļu reģionālās pavēlniecības komandpunkta priekšnieks. «Ir nepārprotama politiska vēlme pēc 2014. gada samazināt militāro līdzdalību un nodot drošību Afganistānas valsts pārvaldes rokās, turpinot piedalīties civili -izglītībā un apmācībā,» saka ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (Vienotība).

Latvijas Ārpolitikas institūta dibinātājs Atis Lejiņš uzskata - pēc 2014. gada NATO spēki Afganistānā būs kā speciālas karaspēka vienības, lai neļautu Al Quaeda izveidot bāzes. Lielāka loma būs Indijai, kas jau sākusi apmācīt Afganistānas policistus. Viņš atgādina - šobrīd konflikta pamatā ir cīņa starp Pakistānu un Indiju. «Indijai un Pakistānai ir sens robežstrīds Kašmīras dēļ, tādēļ Afganistāna ir stratēģiski svarīga teritorija - Pakistānai, kas ir militāri vājāka, tā būtu atkāpšanās vieta, ko Indija nevēlas pieļaut.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?