Tikai jāatrod īstā kombinācija. Tomēr ar smūtiju jāuzmanās - uztura pētījumi rāda, ka no veseliem produktiem mēs iegūstam labāku sāta sajūtu nekā no šķidras pārtikas. Sāta sajūta pēc vienas glāzes izdzeršanas neiestāsies. Turklāt, ja šādā smūtijā ir daudz kaloriju vai produkti nav svaigi un dabīgi, nekāds īpaši veselīgais dzēriens tas nemaz nav.
Par smūtija popularitāti varam pateikties poļu izcelsmes amerikānim Stīvenam Poplavskim, kurš jau 1922. gadā patentēja savu izgudrojumu - šķidrināšanas blenderi jeb elektriski vadāmu mehānismu, ar ko varēja sasmalcināt augļus, miksējot tos vienā traukā. Sasmalcināto masu nosauca par smūtiju - tā bija maiga, viendabīga un gluda. Jau 30. gados veikali, kas pārdeva veselīgas preces un produktus, sāka tirgot arī smūtijus. 40. gados tos ātrai un enerģiju sniedzošai maltītei esot sākuši izmantot Holivudas aktieri filmēšanās starplaikos. Tomēr īstais smūtiju uzvaras gājiens sākās 60. gados, kad sabiedrība arvien vairāk sāka domāt par veģetārismu un veselīgu pārtiku. Tolaik smūtiju sastāvā galvenokārt bija augļi un ledus. Vēlāk sāka pievienot pienu un skābpiena produktus.
Dietologi iesaka nepievienot smūtijiem cukuru un saldinātājus, arī ar medu nevajag pārspīlēt. Īpaši labi nav arī šķidrumi no kārbām un pakām (kokosriekstu piens, sojas piens u. c.). Vislabāk smūtija struktūru un konsistenci veidot ar pienu, kefīru, bezpiedevu jogurtu, dabīgu sulu, bērzu sulu vai ūdeni. Jo vairāk smūtijā būs saldētu augļu un ogu, jo tas būs biezāks un garšīgāks. Smūtija «karalis» varētu būt banāns - tas dod lielisku konsistenci (atceries - jo gatavāks banāns, jo vairāk tajā cukura). Vēl auzu pārslas, linsēklas, pēc izvēles modernie superprodukti - spirulīns, kaņepju proteīns, čia sēklas un godži ogas, dīgsti.
Es smūtijus iedalu divās kategorijās. Augļu smūtijam visbiežāk nesezonā izmantoju ogas no ledusskapja saldētavas rezervēm. Konsistencei pievienoju minerālūdeni vai citronūdeni, pa retam arī pienu vai bezpiedevu jogurtu. Ar kanēli, ingveru, krustnagliņām, piparmētrām, baziliku pastiprinu augļu garšu. No rītiem šādam smūtijam pievienoju auzu pārslas vai linsēklas. Enerģijas bumba! Otra kategorija ir uz «zaļās» bāzes gatavoti smūtiji. Avokado, salāti, bietes, pētersīļi, seleriju kāti, gurķi, keilas, brokoļi, spināti, arī ķirbji - garša nav izteikti salda, bet vienmēr ļoti piesātināta. Un krāsa ir pārsteidzoša! Tos šķidrinu ar ūdeni, var pievienot gan auzu pārslas, gan arī, piemēram, uz litru vienu banānu viskozitātei. Vārdu sakot, atliek tikai jaukt un dzert.