Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Nacionālās rakstniecības atbalsta fonds aicinās uzņēmējus ziedot literatūrai

Valsts prezidents Andris Bērziņš paudis uzskatu, ka tieši rakstniekiem ir izšķiroša loma, «atsijājot sēnalas no graudiem mūsdienu informācijas pārplūdinātajā pasaulē», un kļuvis par patronu topošajam Nacionālās rakstniecības atbalsta fondam. Tā svinīga dibināšana notiks šodien.

Nacionālās rakstniecības atbalsta fondu dibina dzejnieki Liāna Langa, Knuts Skujenieks un Edvīns Raups. Ideja par to tapusi pēc tam, kad gada sākumā vairāki literāti tikās ar Valsts prezidentu, lai izgaismotu sarežģīto situāciju literatūras nozarē, kāda radusies valsts ekonomiskās situācijas un nepārdomātas kultūrpolitikas rezultātā.

Fonda mērķis ir izveidot materiālā atbalsta formu latviešu literatūras tapšanai prozas, dzejas, dramaturģijas un bērnu literatūras žanrā, aicinot valsts uzņēmējus ziedot naudu. Manuskriptu paraugus vērtēs žūrija, un reizi gadā konkursa kārtībā tie gūs atbalstu. Fonds būs atvērts arī mazākumtautību rakstniekiem, jo kultūrai piemītot unikāla spēja saliedēt sabiedrību. «Vēlamies mūsu talantiem sniegt iespēju vienu gadu pilnvērtīgi nodoties rakstnieka darbam, lai taptu augsti kvalitatīvi, pasaulē konkurētspējīgi literatūras darbi,» saka Liāna Langa.

Uz Dienas jautājumu, vai fondam jau ir kāda stratēģija saistībā ar vietējo uzņēmēju piesaisti, literāte atbildēja, ka šobrīd fonda darbība atrodas sākumposmā, taču laika gaitā kļūst skaidrāks, kā to darīt. «Valsts prezidents vērsīs Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Goda konventa uzmanību nepieciešamībai atbalstīt fondu. Tas, ka viņš ir patrons, nozīmē, ka viņš turēs rūpi par fondu,» uzsver L. Langa. Fonda dibinātāja pagaidām neatklāja, vai kāds uzņēmējs jau ir izrādījis vēlmi kļūt par rakstniecības mecenātu, taču viņa pauda pārliecību, ka Latvijā ir patriotiski noskaņoti uzņēmēji, kuriem rūp latviešu valodas liktenis un latviešu rakstniecība kā valodas pamats.

«Domāju, ka mēs fondā nenodarbosimies ar konkrētu skaitļu saukšanu, taču iztēlojieties pieticīgu, tiešām pieticīgu dzīvi gada garumā,» teic L. Langa, jautāta par to, kāda summa aptuveni būtu nepieciešama, lai rakstnieks gadu varētu nodoties vienīgi literāra darba rakstīšanai. Turpretī būtu nepieciešams, lai rakstniekam ir līdzekļi gan dienišķajai maizei, gan mājokļa komunālajiem maksājumiem un viņš varētu pilnvērtīgi nodoties radošajam procesam, kurš prasot ļoti lielu mobilizāciju un radošo enerģiju.

«Tā ir brīnišķīga lieta,» par fonda izveidi viedokli Dienai pauž literāts Ronalds Briedis. «Ir uzņēmēji, kas ir atbalstījuši literatūru arī līdz šim, piemēram, Raimonds Gerkens vairāku gadu garumā, arī advokāts Andris Grūtups. Šīs iestrādes noteikti ir attīstāmas.» Arī literatūrkritiķis Guntis Berelis atzīmē - ir labi, ka kāds domā šajā virzienā un ka politiķis ir izrādījis savu labo gribu. Tomēr, lai šis fonds kā daudzi līdzīgi darbotos ne tikai vienu, bet arī desmit gadus, nepieciešams, lai no tā gūtu arī paši ziedotāji, piemēram, kādu atlaižu formā. «Cik man zināms, Latvijā pagaidām tas darbojas tikai ideju līmenī,» - tā G. Berelis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?