Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

NATO samitā Čikāgā galvenie - drošības jautājumi

Iespējas stabilizēt situāciju Afganistānā pēc 2014. gada, kad sāks izvest sabiedroto karaspēka kontingentu, Ziemeļu distribūcijas tīkla attīstīšana, Gruzijas un citu attīstības valstu progress virzībā tuvāk NATO, kā arī pretraķešu aizsardzības sistēmas iedarbināšana ir iezīmēti kā četri galvenie temati, par ko NATO dalībvalstu augstākajām amatpersonām jāvienojas Čikāgas samitā, kas notika vakar un turpinās arī šodien.

Lai arī raksta tapšanas gaitā nav iespējams prognozēt, kā attīstīsies notikumi un pie kādiem kopsaucējiem nonāks NATO līderi, tendences iezīmējas skaidras - lielāka drošība, palīdzība Centrālāzijas valstīm un piesardzīga attīstība. Latviju samitā pārstāv prezidents Andris Bērziņš, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Latvijas vēstnieks NATO Māris Riekstiņš, kā arī vairākas oficiālas amatpersonas. Līdz ar oficiālajiem semināriem un vakariņām paredzētas arī vairākas divpusējas tikšanās.

Lai arī liela daļa Čikāgas samitā apspriesto jautājumu varētu tieši skart Krievijas intereses, tomēr šīs lielvalsts klātbūtne tajā būs samērā dekoratīva - neieradīsies ne Krievijas prezidents Vladimirs Putins, ne arī premjerministrs Dmitrijs Medvedjevs.

Būtiska uzmanība pievērsta jautājumiem, kas saistīti ar Afganistānu, - paredzama vienošanās, ka 2014. gadā ievērojami tiks samazināts karaspēka kontingents un Afganistānas valdībai pašai nāksies pārņemt atbildību pār teritoriju, pirms samita žurnālistiem stāstīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Tomēr tas nenozīmē, ka NATO pametīs teritoriju - militārā misija transformēsies mācību misijā, un starptautiskā sabiedrība varētu būt iesaistīta vēl vismaz 10 gadu. Latvija jau paudusi gatavību drošības nostiprināšanai veltīt 500 tūkstošu ASV dolāru, šādu pašu summu gatava sniegt arī Igaunija. Čikāgas samitā būs jāvienojas arī par Ziemeļu distribūcijas tīkla attīstību - būtisks aspekts ir nodrošināt kravu reverso plūsmu brīdī, kad sabiedrotie sāks izvest karaspēku, nepieciešams arī apspriest šīs svarīgās transporta artērijas iespējas komercializēties.

Būtisks jautājums ir, vai NATO apstiprinās savu atvērto durvju politiku. Kā pastāstīja E. Rinkēvičs, Latvija iestājas, lai NATO novērtētu Gruzijas progresu un lai netiktu vājināta pašreizējā nostāja pret Gruzijas statusu attiecībās ar šo organizāciju, ciešāka integrācija nepieciešama arī attiecībā uz Maķedoniju un Melnkalni. Vērtējot publiski izskanējušo informāciju, pagaidām nav iespējams prognozēt, vai samitā NATO dos skaidrus signālus par gatavību turpināt sākto dialogu.

Drošības jautājumi vienmēr ir bijuši NATO prioritāte, samitā jāvienojas par divām būtiskām lietām - gaisa telpas patrulēšanu, ko plānots pārveidot par pastāvīgu sistēmu, kas tiek pārskatīta reizi četros gados, kā arī pretraķešu gaisa sistēmas darbību testa režīmā. Baltija jau ir paudusi gatavību palielināt iemaksas to valstu fondā, kuras nodrošina patrulēšanu. Ir pieņemta koncepcija, ka līdz 2020. gadam aizsardzības izdevumu līmenis tiks palielināts līdz 2% no iekšzemes kopprodukta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?