Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Naudu varētu tērēt arī lietderīgāk

Kronbergi - Sanda, Ģirts, Karlīna (5 gadi) un Amēlija (8 mēneši) dzīvo Ikšķilē. Ģirtam darbs Rīgā, viņš ir auditors, bet Sanda sevi šobrīd velta bērniem, nevis darbam mārketinga jomā. Brīdis, kad viesojamies Kronbergu ģimenē, atgādina - ir piektdienas vakars. Darba nedēļa beigusies, un uz brīdi Ģirts un Sanda var mainīt ikdienā ierasto lietu kārtību.

Ģirtam beidzot ir laiks izcept ģimenes firmas ēdienu - biezpiena strūdeli, ar kuru tiek cienāts ikviens ciemiņš, kurš pirmo reizi viesojas Kronbergu mājā. Bet Sandai nav vienlaikus jāauklē mazā Amēlija, jākopj māja un vēl jāgatavo ēdiens. Lai gan Sanda smej, ka viņa daudz ko iemācījusies darīt ar vienu roku, reizē ucinot bēbi un klapējot, piemēram, karbonādi.

Tā kā Ģirts un Karlīna no mājas dodas agrā rīta stundā, lai paspētu vispirms uz dārziņu un tad uz darbu, mājās palikušās «meitenes» izmanto privilēģiju pagulēt un nesteidzīgi iesākt rītu - Sanda ar rīta kafiju, bet Amēlija ar mammas pienu, kas viņai joprojām garšo vislabāk. Sandas rīta kafiju, protams, papildina maizītes ar gardumiem, kuri ledusskapī atrodami, visbiežāk ar sieru vai šķiņķi. Arī pusdienas nepieciešamas tikai divām personām. Sanda var ļauties savām izjūtām un ēst to, ko pati patiešām kāro. Taču nu ir brīdis, kad nopietni jāsāk domāt arī par Amēlijas īpašo ēdienkarti. Rītos viņa labprāt ēd mammas vārīto putriņu, taču meitas un mammas viedoklis par garšīgām pusdienām atšķiras. Amēlija labprātāk izvēlas mazuļiem sagatavoto ēdienu burciņās, bet mamma grib, lai viņai garšotu arī mājās gatavotie ķirbja, kartupeļu vai burkānu biezeņi, papildināti ar jēra gaļu. Vēl jo vairāk tāpēc, ka to gatavošana prasa lielāku piepūli, nekā pieaugušajiem domātais ēdiens, un produkti šim mērķim ir īpaši izvēlēti - vai nu izaudzēts pašu dārziņā, vai arī pirkts no pazīstamiem cilvēkiem. Sanda nežēlotu naudu arī eko produktu iegādei, kas ļautu dažādot mazuļa ēdienkarti. Taču šādu veikalu nav daudz, un tie nav tik pieejami kā ierastie lielveikali, kuros ģimene pērk pārtiku.

Vakarā visi atkal ir kopā. Taču darba dienās tās nav grandiozās vakariņas. Ģirts parasti ir jau paēdis darbā, bet Karlīna bērnudārzā. Taču šis un tas jau tiek ēsts, un visgrūtāk šajā ziņā ir uzminēt Karlīnas dvēseles stāvokli - ko viņa būs gatava notiesāt ar patiesu apetīti. Karlīna pati atzīst, ka vislabāk viņai garšo frī kartupeļi, vistas spārniņi un pelmeņi. Taču Sanda atgādina, ka nu jau meita iemācījusies ēst arī vārītus kartupeļus ar krējumu, karbonādi, dažādas gaļas mērces. Bērnudārzā vismaz pagaršojot daudzveidīgākus ēdienus. Gan Sanda, gan Ģirts šajā ziņā ir pūlējušies arī mājās, piedāvājot vecākajai meitai ēdienu no interesantākiem traukiem vai arī pagatavojot ko īpašu - reiz Ģirts četras stundas sautējis liellopu gaļu ar plūmēm, un rezultāts bijis patiešām izcils, taču Karlīna to nav pat pagaršojusi. Vēl Karlīnai piemīt niķis neēst vakariņas kopā ar visiem, bet par ēšanas nepieciešamību atcerēties pirms gulētiešanas, kad viņa jau nomazgājusies un zobiņi iztīrīti. Diemžēl tad vecāki ir pārāk noguruši, lai kaut ko vārītu vai sildītu, un jāsamierinās ar kādu sviestmaizīti vai ko citu ātri pagatavojamu.

Sanda atzīst, ka viņi labprāt ēstu daudz vairāk augļu un dārzeņu un reizēm sapņo par tirgu, kur plauktos rindojas tik kārdinošas dabas veltes, ka siekalas tek. Taču, dzīvojot mūsu platuma grādos, tā nav, tāpēc nākas samierināties ar pašmāju āboliem, burkāniem vai kartupeļiem. Viņi, protams, pērk arī tālu ceļu mērojušos gardumus, taču tie tādu sajūsmu neizraisa, un galu galā ziemas laikam «piestāv» makaroni, frī kartupeļi, pelmeņi un tamlīdzīgi ēdieni, kurus ēd visi, arī Karlīna.

Sanda uzskata, ka viņu ģimenes lielākā problēma ir kāre uz saldumiem. Tie nolikti brīvi pieejamā vietā, jo Sanda un Ģirts smejoties stāsta, ka stingri ierobežojumi šajā jomā nesuši tikai neparedzētus sarūgtinājumus. Piemēram, Ģirtam kāds paziņa stāstījis savu pieredzi. Proti, viņš saviem bērniem aizliedzis ēst konfektes līdz piecu gadu vecumam. Bet pēc tam aizliegtais auglis izrādījies tik salds, ka nu jau izaugušiem viņiem joprojām traucē pārlieku liela vēlme ēst kārumus.

Vakaros, kad kas īpašs gaidāms televīzijas programmā, tiek cepta pica. Pašu, nevis pasūtīta. Jo tai ir pavisam cita garša, var izvairīties no pārlieku liela sāļuma un neveselīgiem papildinājumiem uz tās. Un vispār, dzīvojot mājās, Sandai ir izdevies atbrīvoties arī no dažiem liekajiem kilogramiem. Par to, viņasprāt, jāpateicas tikai un vienīgi mājās gatavotam ēdienam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ēdienkarte septiņām dienām

(Nav tradicionāla, jo Ģirts šajā nedēļā slimoja un dažas dienas bija mājās, Karlīna sestdien bija uz ballīti un pēc tam ciemojās pie vecvecākiem, Sanda divas dienas bija kursos, tāpēc ēšana šajās dienās tāda pieticīgāka…). Veikalā iztērēti Ls 68,81. Kopā (arī maksa par bērna ēdināšanu bērnudārzā un pašu ārpus mājas) Ls 82,52

Brokastis: Maizītes, biezpiena sieriņi, pankūkas, sausās brokastis, vafeles, sula, tēja
P. Pusdienas: Sandai - ātrā kūka, Ģirtam - ārpus mājas. Vakariņas: vārīti cīsiņi, siermaize, kečups. O. Pusdienas: sautēti kartupeļi, burkāni un brokoļi, cūkgaļas cepetis, kūka, cepumi, sula, vīns. Vakariņas: Ģirtam un Karlīnai - popkorns un kokakola (hokeja spēles laikā), Sandai - maizītes. T. Pusdienas: Sandai - makaronu piena zupa, siermaizes. Ģirtam - ārpus mājas. Vakariņas: makaronu piena zupa, maizītes, siers. C. Pusdienas: zupa ar žāvētu gaļu, rupjmaize, sula. Vakariņas: pankūkas ar ievārījumu, tēja, sula. Karlīnai arī pelmeņi. P. Pusdienas, arī vakariņas: zupa ar žāvētu gaļu, siermaizītes, tēja. Karlīnai - vēl kotletes ar kečupu. S. Brokastis: biezpiena plācenīši, maizītes, svaigi spiesta apelsīnu, greipfrūtu sula, tēja. Pusdienas: zupa ar žāvētu gaļu, siermaizītes, pašcepti kruasāni. Vakariņas: pašu cepta pica. Sv. Brokastis: biezpiena plācenīši, sildīta vakardienas pica, tēja. Vēlās pusdienas: pašu cepta lazanja, saldējums ar sambuku, tēja, vīns, maizītes.

Pirkts veikalā
Piens, siers, krējums, biezpiens, biezpiena deserti, Actimel, jogurts, majonēze, olas, putukrējums, saldējums, kartupeļi, vārītas bietes, tomāti, gurķi, paprika, apelsīni, greipfūti, mandarīni, ananasu kompots, cūkas kakla karbonāde, maltā gaļa, vistas fileja, cāļa cīsiņi, Zemnieku gaļa, ribiņu šķiņķis, desa, maize, kūka, barankas, kārtainā mīkla, raugs, ābolu sula, tomātu mērce, sarkanvīns, cukurs, olīveļļa, konfektes, zefīrs.

Ko no viņiem var mācīties

Kronbergi virtuvē izmanto eļļas dozatoru - uz pannas eļļu var nevis uzliet, bet gan uzsmidzināt. Līdz ar to nekad neuzlej par daudz.
Labi palīgi mūsdienīgā virtuvē ir arī sadzīves tehnika, ar kuru var ātrāk izsautēt, samiksēt, sakult un izdarīt citas nepieciešamas lietas. Ir vērts iegādāties dārgāku, bet kvalitatīvāku.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?