Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Nāves tirgoni saista ar Krievijas izlūkdienestu

Par nāves tirgoni dēvētais Krievijas pilsonis Viktors Buts trešdien pussimt taizemiešu policistu pavadībā tiks nogādāts līdz militārajam lidlaukam, no kura lidmašīnā dosies uz ASV, lai stātos tiesas priekšā par nelikumīgu ieroču tirdzniecību. Taču ar to lieta nebeigsies - masu mediji prognozē, ka kontrabandista rīcībā esošā kompromitējošā informācija par lielvalstu lomu starptautiskajā ieroču tirdzniecībā vēl ilgi liks runāt par viņu.

Transportēšana noorganizēta apbrīnojami ātri. Tikai piektdien Taizemes Apelācijas tiesa izbeidza ASV un Krievijas diplomātisko cīņu par V. Buta izdošanu, lemjot, ka viņš tiesājams Ziemeļamerikā. Pārvešanai tika atvēlēti trīs mēneši.

Krievija ar to nav mierā un solījusi neatdot savu pilsoni amerikāņiem. Abu pušu kaismīgā cīņa par iespējamo noziedznieku izprovocējusi pastiprinātu masu mediju interesi, un jau parādījušās visai interesantas versijas.

Informācijas vācele

Laikraksts The Washington Post raksta, ka 43 gadus vecais V. Buts ir vienādi bīstams gan Maskavai, gan Vašingtonai, jo viņa sniegtās liecības izraisīšot globālu skandālu. «Ieroču tirgonis, kurš izveido gaisa floti no norakstītām Krievijas kravas lidmašīnām un vairāk nekā desmit gadu vada transkontinentālu tīklu, nepaliktu dzīvs un viņa bizness nevarētu zelt, ja vien viņš nesaņemtu ietekmīgu Krievijas amatpersonu svētību un atbalstu,» laikraksts citē anonīmu avotu ASV valdības aprindās. Arī ASV kongresmenis Eds Roiss ir pārliecināts, ka Krievijas sašutums par V. Buta izdošanu amerikāņiem saistīts ar to, ka viņš sadarbojies ar Krievijas izlūkdienestiem.

«Viktora Buta saistība ar valdību Maskavā ir miglaina, taču jebkurā gadījumā acīmredzams, ka poliglots Viktors Buts strādāja Galvenajā izlūkošanas pārvaldē,» uzstāj Francijas laikraksts Le Temps. Itālijas avīze Corriere della Sera vērš uzmanību uz to, ka ieroču tirgonis ir nenovērtējams informācijas avots, kurš aktīvās darbības gados sakrājis pietiekami daudz materiālu gan par Krievijas, gan ASV tumšajiem noslēpumiem ieroču tirgū. «ASV ir apmierinātas - tagad to rokās ir ļoti bīstams personāžs. Krievi ir satrakojušies un runā par politisku sazvērestību. Zināmā mērā taisnība ir visiem,» raksta itāļu avīze.

Valdība pret karali

Interesanta bijusi abu pušu taktika tiesas lēmuma ietekmēšanā. Amerikāņi «strādāja» ar Taizemes valdību, bet Maskava centās iegūt karaliskās ģimenes labvēlību, ziņo portāls Newsru.com. Acīmredzot amerikāņu pieeja izrādījās efektīvāka.

Bijušo Krievijas armijas gaisa spēku virsnieku arestēja Taizemē 2008. gada martā, taču pēc gada Taizemes krimināltiesa atcēla visas apsūdzības. Tiesneši izlēma, ka ASV nepietiek argumentu, lai tām izdotu ieroču tirgotāju. Uz šī fona Apelācijas tiesas lēmums bija negaidīts, jo Kolumbijas revolucionārie bruņotie spēki (FARC), par kuru apgādāšanu ar ieročiem tiek apsūdzēts V. Buts, Taizemē netiek uzskatīta par teroristisku grupu. Likumam neatbilstošais lēmums tiek skaidrots ar taizemiešu padošanos spiedienam, lai nekaitinātu ASV.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?