Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Ne vairs «zemākā cena», bet saimnieciski izdevīgākais

Jaunais Publisko iepirkumu likuma projekts, kuru valdības sēdē varētu skatīt pēc trim nedēļām, kad būs notikusi pēdējā viedokļu apspriešana starpinstitūciju sanāksmē, paredz nacionālās publisko iepirkumu procedūras saskaņot ar Eiropas Savienības iepirkumu direktīvām. Viena no tām nosaka, ka pasūtītājam primāri jāpiešķir iepirkuma līguma slēgšanas tiesības saimnieciski visizdevīgākajam piedāvājumam. Noteiktos gadījumos gan būs iespēja arī turpmāk izmantot zemākās cenas kritēriju.

Jaunais Publisko iepirkumu likuma projekts ir ļoti apjomīgs un ietver daudzas izmaiņas iepirkumu procedūrā, kas saskaņotas ar Eiropas direktīvām. Valdība jauno likumprojektu skatīja vairākās Ministru kabineta komitejas sēdēs, pirmdien pabeidzot darbu pie šī dokumenta. To Finanšu ministrijā sāka gatavot pirms vairāk nekā gada, vēl Laimdotas Straujumas (Vienotība) valdības laikā. Priekšlikums par saimnieciski visizdevīgāko piedāvājumu kā primāro bija viens no pēdējiem, kuru pirmdien izvērtēja ministri. Projekta autori paredz iespēju atsevišķos gadījumos piemērot arī zemākās cenas kritēriju, ja tehniskā specifikācija ir izstrādāta pietiekami detalizēti. Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) sēdē sacīja, ka pavisam atteikties no iespējas izmantot zemākās cenas kritēriju nebūtu labi.

Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Fromane gan sēdē norādīja, ka neviens nav izskaidrojis, ko nozīmē detalizēta tehniskā specifikācija un saimnieciski izdevīgākais piedāvājums. Tas nozīmē, ka būs interpretācijas iespējas un par jebkuru būvniecības iepirkumu varēs pateikt, ka tam ir pietiekami detalizēta tehniskā specifikācija. Arī Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) atzina nepilnības: «Ļoti žēl, ka vēl nav izstrādātas vadlīnijas, tagad tā ir tāda taustīšanās.» Taču premjers cer, ka līdz valdības sēdei tas būs konkretizēts, un aicināja ar šo likumprojektu vairs nekavēties, zinot, ka pietiekami daudz par to vēl būs diskusiju arī Saeimā.

Iepirkumu uzraudzības biroja vadītāja Dace Gaile intervijā Latvijas Radio pirmdien atzina, ka jautājums par saimnieciski visizdevīgāko piedāvājumu ir viens no smagākajiem publiskajos iepirkumos. «Ja izvēlamies zemākās cenas kritēriju, ir jāsaprot, ka mēs orientējamies uz minimālo kvalitāti, jo pretendenti tad nav ieinteresēti piedāvāt kaut ko labāku par minimāli prasīto,» sacīja D. Gaile, vienlaikus arī uzsverot, ka šie vērtēšanas kritēriji nevar būt abstrakti, manipulējami un interpretējami.

Par gaidāmajām pārmaiņām publiskajos iepirkumos pagājušajā nedēļā Latvijas Pašvaldību savienības kongresā runāja arī Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone, kura aicināja aizmirst vārdus «zemākā cena». Lūgta komentēt valdības komitejas sēdē pieļauto iespēju atsevišķos gadījumos to tomēr saglabāt, L. Meņģelsone Dienai pirmdien sacīja, ka tiem vajadzētu būt ļoti vienkāršiem gadījumiem, bet 90% publiskajos iepirkumos primārajam tomēr vajadzētu būt saimnieciski visizdevīgākajam piedāvājumam. Uz to, viņasprāt, ir jāorientē arī domāšana, lai sabiedrība redzētu, ka uzņēmējs ir godīgs, maksā nodokļus un ir spējīgs attīstīties. Jauno projektu L. Meņģelsone uzskata par milzīgu soli uz priekšu.

«Lētākais nekad nav labākais,» Dienai sacīja arī Valmieras mērs Jānis Baiks (Valmierai un Vidzemei), taču viņš atzina - tagad nav viegli pierādīt, ka lētākais piedāvājums nebūtu atbilstošs. Pēc līguma noslēgšanas nākas saskarties ar mēģinājumiem prasīt papildu naudu, jo izrādās, ka projektu nav iespējams īstenot. Saimnieciski izdevīgākais piedāvājums arī no pašvaldību interešu viedokļa būtu labāks, taču ir jābūt pilnīgi skaidram mehānismam, uzskata pašvaldības vadītājs. Liepājas mēra vietnieks Gunārs Ansiņš (Liepājas partija), atsaucoties uz iepirkumu komisijas un ekspertu teikto, bija līdzīgās domās: «Zemākā cena rada lielākas investīcijas nākotnē, jo, piemēram, to izmantojot bērnu laukumu iepirkumos, redzam, ka šie laukumi bieži ir jāremontē. Mūsu pozīcija - ja kaut ko pērk, tam ir jābūt tādam, kas darbojas. Ekonomiski pamatotais komponents var radīt pietiekamas garantijas iedzīvotājiem nākotnē.» Viņš gan norādīja, ka pašvaldības uzdevums ir arī ietaupīt resursus budžetā, tāpēc vienlaikus esot jāvērtē, cik piedāvājums ir saimnieciski izdevīgs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?