Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Negrib mainīt kokus pret dzīvi krēslainā iekšpagalmā

Raugoties uz samērā šauro, ar dažādiem kokiem apaugušo zemes strēmeli Krišjāņa Valdemāra ielā netālu no Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas, garāmgājējam nevar ienākt prātā, ka šeit plānots uzbūvēt divas sešstāvu ēkas - vietas tiešām ir maz, jo mazliet vairāk nekā 20 metru no ietves ir piebraucamais ceļš trim jau ilgus gadus šeit esošām mājām. Rīgas pilsētas būvvaldes izsludinātā sabiedriskā apspriešana par koku ciršanu izraisījusi ne vien šo māju iedzīvotāju, bet arī plašākā apkaimē dzīvojošo rīdzinieku sašutumu - savākti vairāki simti parakstu.

Būvvaldē gan pagaidām izvairās prognozēt, vai sabiedrības reakcija apturēs plānoto būvniecību, jo 2009. gadā vēl iepriekšējā domes sasaukuma laikā izsniegtais arhitektūras un plānošanas uzdevums joprojām ir spēkā. Jaunā apspriešana notiek tāpēc, ka to prasa pašlaik spēkā esošie normatīvie akti, bet iepriekš izsniegtajai koku ciršanas atļaujai beidzies termiņš. Var secināt, ka iepriekš īpašniekam bija dota zaļā gaisma māju būvniecībai un tas nenotika tikai krīzes dēļ. Būvvaldes sniegtajā informācijā par sabiedrisko apspriešanu norādīts, ka zemes īpašnieks ir Nikolass Počenkovs Reinolds, sešu stāvu daudzdzīvokļu un biroju ēkas projektējusi SIA Zenico projekts. Paredzēts izcirst 22 kokus -zirgkastaņas, bērzus, egles, vītolus, pa vienai kļavai, liepai un pīlādzim. Dabā aplūkojot plānoto būvniecības vietu, liekas neticami, ka aptuveni 21 metru platajā strēmelē iespējams uzbūvēt tādas ēkas, kādas redzamas skicē. Runājot ar vairākiem tuvējo māju iedzīvotājiem, visi kā viens pauda uzskatu, ka koku ciršanu un būvniecību neatbalsta. Elza Beņķe dzīvo mazliet tālāk, šajā pagalmā atsēdusies atpūsties. Viņa par ciršanas plāniem nav dzirdējusi, taču reaģē ļoti emocionāli: «Pilnīgi pret! Te ir tik mazs laukumiņš, kur var kaut ko būvēt?» Rita Vasiļevska zina stāstīt, ka iedzīvotāji pret iespējamo koku ciršanu un būvniecību cīnās jau astoņus gadus, vairākkārt vākuši parakstus. Kundze rāda protesta vēstuli domes Pilsētas attīstības departamentam, kas nosūtīta 2. oktobrī. Vēstulē atgādināts, ka kokus, kurus tagad plānots izcirst, iedzīvotāji savulaik paši nopirkuši un iestādījuši. «Automašīnas nepārtraukti plūst abos virzienos. Šie koki ir vienīgie, kas kaut nedaudz aiztur izplūdes gāzes,» raksta iedzīvotāji, paužot bažas, ka jaunceļamo ēku projektā ir ignorētas jau esošajām ēkām funkcionāli nepieciešamās teritorijas. Turklāt R. Vasiļevska arī apšauba jauno ēku lietderību: «Te būšot biroji. Es apstaigāju tuvējo apkārtni - ir vairākas lielas mājas, kas stāv tukšas Valdemāra, Duntes, Hospitāļu, Briāna ielā, visur logos uzraksti, ka iznomā telpas.»

Parakstu vākšanā aktīvi iesaistījās Saeimas deputāts Aleksejs Loskutovs (Vienotība), kurš kopā ar domubiedriem savākuši vairāk nekā 600 parakstu pret. Būvvaldē tie tika iesniegti vakar, apspriešanas pēdējā dienā. Jau pirms tam būvvaldes pārstāve Ieva Luste norādīja, ka apspriešanā piedalījušies vairāk nekā 400 cilvēku, vienīgi nebija apkopots, cik no viņiem ir par un cik pret koku ciršanu. A. Loskutovs stāsta, ka pirms aptuveni 20 gadiem dzīvojis netālu no šīs vietas, bet tagad bieži iznākot braukt tai garām. «Dvēselei prieks, cik skaisti šie koki. Tik šaurā zemes strēmelē iedabūt divas sešstāvu mājas ir vienkārši neprāts! Cilvēki, kuri dzīvo gaišā, zaļā vidē, nonāks tumšā iekšpagalmā, jo piecstāvu mājām saules pusē priekšā piebūves sešstāvu mājas,» satraucas deputāts. Projekta aprakstā gan apgalvots, ka tas atbilst visām insolācijas normām.

Zemes īpašnieka pārstāve Inga Puzo atzina, ka īpašniekam neesot plāna, ko darīt, ja apspriešanas rezultātā koku ciršanas ieceri noraidīs. Viņa nezināja arī teikt, vai īpašnieks piekristu, piemēram, zemes apmaiņas risinājumam, ja tādu piedāvātu. Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) gan uzskata, ka domes vadībai nevajadzēs iesaistīties konflikta risināšanā kā gadījumā ar Mazās Arkādijas apbūvēšanas ieceri: «Varu tikai pateikties rīdziniekiem par aktivitāti. Izskatās, ka iejaukties nevienam nevajadzēs, jo cilvēki atbilstoši savām likumā dotām tiesībām nepārprotami izteikuši savu attieksmi. Uz tā pamata tiks pieņemti visi lēmumi,» norādīja N. Ušakovs.

Pēc rezultātu apkopošanas jautājumu par koku ciršanu izskatīs Rīgas domes Apstādījumu saglabāšanas komisija, kuru vada deputāts Vjačeslavs Stepaņenko (GKR).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?