Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Neiesprūst sīkumos

Māris Zanders

Nedēļa iesākusies ar Nacionālās apvienības lēmumu beidzot oficiāli izvirzīt Melbārdi kultūras ministra amatam. Visticamākais, ka apstiprināšanas procesā pārsteigumi nav gaidāmi, nav arī šaubu, ka Melbārde spēs formulēt savu skatījumu un prioritātes. Tajā pašā laikā neaizmirsīsim, ka drīz vien aktualizēsies arī jautājums par to, kurš un - tas patiesībā vēl svarīgāk - ar kādu izpratni par savu atbildības sfēru būs jaunais vides un reģionālās attīstības ministrs.

Šķiet, nav vērts vingrināties daiļrunībā, vērtējot pašreizējo ministru, kurš iepriekš pavēstījis, ka 1. decembrī amatu atstāj. Sprūdža neveiksmes n-to reizi uzskaitīt ir vienkārši garlaicīgi, savukārt, lai novērtētu viņa pienesumu labā nozīmē, nepieciešams laiks. Kaut tāpēc, ka tikai pēc pusgada gada varēs spriest, kas bijuši nodomi, ieceres un kas - reāli darbi.

Sprūdžs kā ministrs ir «izcēlies» ar to, ka pamanījies vērienīgi iemantot sev ienaidniekus. Ministra kritiķi, jādomā, uzskata, ka šis kungs savu pilnvaru laikā ir visu salaidis grīstē. Tomēr, ja ieinteresētās puses negrib iestrēgt pārspriedumos par «lecīgā zaļknābja» personību, būtu liederīgi nošķirt Sprūdža savulaik pieteiktās idejas un to izpildījumu. Jo raugi: lai gan minētais pilsonis daudziem asociējas gandrīz vai vienīgi ar plūkšanos ar Lembergu, ministra iecerēto darbu loks vismaz iesākumā bija gana plašs.

T. s. pašvaldību referendumi kā iedzīvotāju tiešākas iesaistes forma. Līdz nelabumam saskaldītās valsts iestāžu IT saimniecības centralizācija un sinhronizācija, lai tā gan prasītu mazāku finansējumu, gan būtu lietotājiem ērtāka. Valsts iestāžu reģionos koncentrēšana t. s. vienas pieturas aģentūrās, lai cilvēkam nav jātērē laiks, tās apskraidot. Īpaša valsts atbalsta programma Latgalei.

Ja pieņemam, ka šie uzstādījumi nav nepareizi, tad nav vērts tērēt laiku ar Sprūdža privāto nedienu un īpašību cilāšanu - jautājums ir, kas turpināms, kas darāms citādi. Jo iezīmētās tēmas paliks arī pēc šī ministra aiziešanas. Ļoti iespējams, ka ir virkne citu būtisku jautājumu - arī par konkrētās ministrijas pilnvarām un atbildību. Proti, pats jēdziens «reģionālā attīstība» nozīmē ciešu sadarbību (Latvijas gadījumā diemžēl biežāk gan tas nozīmē t. s. resorisko greizsirdību) ar Ekonomikas, Zemkopības un Satiksmes ministrijām. Vēlams, lai jaunajam ministram būtu savs skatījums arī par to.

Vissliktākais būtu, ja Sprūdža pēctecis tiktu vienkārši nozīmēts, vadoties pēc principa, ka kaut kā jau gads līdz vēlēšanām jānovelk. Sabiedrības vērtējumā dažas ministrijas, piemēram, Finanšu, arvien bijušas tādas kā sevišķi ietekmīgas. Vai pamanāmākas, jo biežāk iekļūst publiskās vārdu kaujās (veselība, izglītība, labklājība). VARAM it kā bijis kaut kur perifērijā klaiņojoša mazsaprotama planēta. Patiesībā tas ir nozīmīgs zars izpildvaras lapotnē, tādēļ visai valdības koalīcijai pret nākamā ministra kandidatūru jāizturas nopietni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?