Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Neizmanto bezmaksas profilakses iespēju

Latvijas veselības aprūpes sistēmā tieši ģimenes ārstam ir deleģēts nodrošināt primāro veselības aprūpi, kas ietver ne tikai savlaicīgu slimību diagnostiku, efektīvu un pareizi izvēlētu tālāko ārstēšanu, bet arī profilaksi, vēsta Veselības ministrijas informācija. Vēršoties pie ģimenes ārsta - ārpus bezmaksas profilaktiskās apskates -, pacientam jāmaksā valstī noteiktā pacientu iemaksa 1 lats. Izņēmums ir tās pacientu grupas, kuras atbrīvotas no pacientu iemaksām. Ikgadējā profilaktiskā apskate neattiecas uz tiem pacientiem, kurus ģimenes ārsts jau izmeklējis kādas slimības laikā.

«Statistikas dati liecina, ka pie ģimenes ārsta mēdz doties 60-70 procenti Latvijas iedzīvotāju. Ir jāizveido sistēma, lai ģimenes ārstu profilaktisko apskati saņemtu arī pārējie 30-40 procenti iedzīvotāju. Tāpēc ģimenes ārsti ir jānodrošina ar palīgpersonālu - ārsta palīgiem un prakses māsām -, lai ar šādu atbalstu ģimenes ārstu uzmanības lokā nonāktu visi iedzīvotāji,» norādīja Veselības ministrijas valsts sekretārs Rinalds Muciņš.

Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības fakultātes dekāne Anita Villeruša uzskata, ka Latvijas iedzīvotāji ģimenes ārstu praksi neuztver kā profilakses iestādi, bet gan kā ārstniecības iestādi, savukārt informāciju par ieteicamajiem profilakses pasākumiem un veselīgu dzīvesveidu iedzīvotāji iegūst daudzos un dažādos avotos, ne tikai apmeklējot ģimenes ārstu. «Piemēram, aptaujas dati liecina, ka tikai 17 procentiem smēķētāju pamudinājumu atmest smēķēšanu izteikuši ģimenes ārsti, savukārt 70 procentiem - draugi un radinieki,» sacīja A. Villeruša.

Iedzīvotāji bieži vien meklē informāciju par ieteicamajiem profilakses pasākumiem tādos informācijas avotos, kas ir viegli un vienkārši pieejami. Sociālantropologs Roberts Ķīlis domā, ka tāpēc padomiem par profilaksi - veselības uzturēšanu un saglabāšanu - ir jābūt ļoti viegli atrodamiem un pieejamiem ikvienam iedzīvotājam. «Padarot padomus par profilaksi, veselīgiem ieradumiem un veselīgu dzīvesveidu viegli pieejamus, nodrošinot to, ka iedzīvotājiem nav ilgi jāgaida rindā, lai nokļūtu pie ārsta un tur saņemtu konsultāciju, mēs varam panāk, ka iedzīvotāji iegūst plašāku informāciju par profilaksi un veselības saglabāšanu,» uzskata R. Ķīlis.

R. Muciņš pieļāva, ka nākotnē varētu tikt attīstīta plašāka ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa darbība, nodrošinot, ka tālrunis darbotos visu diennakti, ne tikai ārpus ģimenes ārstu darbalaika. «Protams, visas veselības problēmas nevar atrisināt pa tālruni, bet medicīnas speciālisti var ieteikt vēlamo rīcības virzienu,» ir pārliecināts R. Muciņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Der zināt

Ikvienam ir tiesības pašam izvēlēties savu ģimenes ārstu, kā arī veikt pārreģistrāciju pie cita ģimenes ārsta.

Ģimenes ārsts sniedz veselības aprūpes pakalpojumus savas darbības pamatteritorijā, nodrošinot savā pacientu sarakstā reģistrēto pacientu veselības aprūpi.

Ģimenes ārsts var sniegt veselības aprūpes pakalpojumus arī ārpus savas darbības pamatteritorijas, par to rakstveidā vienojoties ar pacientu.

Ģimenes ārsts nodrošina pacientu ar informāciju par ģimenes ārsta sniegto primārās veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanas kārtību ģimenes ārsta darbalaikā, ārpus darbalaika un aizvietošanas gadījumā, kā arī ar informāciju par citu veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanas iespējām. Ģimenes ārsts nodrošina, ka viņa darbavietā informācija par aizvietošanu ir publiski pieejama.
Veselības ministrijas informācija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?