Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Neizsēt vējā Eiropas naudu

Latvijas tautsaimniecība sākusi atkopties no krīzes triecieniem, taču pašlaik to apdraud ārējās ekonomiskās konjunktūras šūpošanās, ko izraisa notikumi Ukrainā. Šajos apstākļos svarīgi saprātīgi izmantot visu Latvijai pieejamo Eiropas Savienības (ES) finansējumu - nekādā gadījumā neizsēt vējā naudu, kas var dod būtisku stimulu ekonomikas attīstībai.

Nav nekāds noslēpums, ka projekti, kuriem paredzēts ES finansējums, ir dažādā gatavības stadijā. 2017. gadā Latvijai jāveic inventarizācija Eiropas fondu apguvē, taču šobrīd kavējas projektu sākšana vairākās jomās, lai arī ir 2015. gads un visam šim lielajam procesam vajadzēja jau ritēt pilnā sparā. Nav pieļaujams, ka pietrūkst līdzekļu reāliem projektiem, kuru sākšana iespējama vistuvākajā laikā, kamēr citi mīņājas uz vietas.

Latvijas lielās pilsētas uzskata, ka integrēto teritoriju investīciju specifisko atbalsta mērķu īstenošanai pieejamais 230,8 miljonus eiro lielais ERAF finansējums ir būtiski līdzekļi, kuru nonākšana reģionu pilsētu rīcībā šādā apjomā no valdības puses tika apsolīta jau iepriekš, un tie ir svarīgs reģionālās attīstības dzinulis. Vienlaikus šajos līdzekļos iekļauti arī 66,8 miljoni eiro profesionālo izglītības iestāžu modernizācijai, tos nozaru ministrija noteikusi novirzīt valsts kompetences centros, kas tādējādi tomēr ir nacionāla jeb valsts līmeņa programma, kura nonākusi pašvaldībām domāto specifisko atbalsta mērķu programmu finansējumā. Pozitīvi vērtējot valsts profesionālas kompetences centru programmu, diemžēl jāatzīst, ka tās dēļ Latvijas pilsētu pašvaldībām nav atradušies līdzekļi tādu pilsētvides projektu realizācijai, kuri ir augstā gatavības stadijā un būtu realizējami jau tuvākajā laikā.

Pašlaik lielajās pilsētās ir apzināti vairāki lieli projekti, kuru vajadzības pārsniedz pašreizējā Eiropas finansējuma iespējas integrēto teritoriju finansējuma programmu ietvaros - to starpā pašlaik trūkst 31 miljons eiro brīvo teritoriju apguvei, kurās būtu iespējamas jaunas darbvietas, 14 miljonu eiro pilsētu vajadzībām uzņēmējdarbības atbalstam, gandrīz deviņi miljoni vispārizglītojošo skolu vajadzībām, astoņi miljoni eiro siltināšanas projektiem, 2,7 miljoni eiro bērnu aprūpei ģimeniskā vidē un invalīdu integrācijai sabiedrībā.

Elastīgā pieeja, ko piedāvā Latvijas Lielo pilsētu asociācija, ir pārdalīt ES fondu finansējumu starp specifiskajiem atbalsta mērķiem, tā vismaz daļēji kompensējot šos 66,8 miljonus eiro, kuri integrēto teritoriju investīciju programmā izkrituši no pašvaldību jomas. Viens no priekšlikumiem iespējamajai finansējuma pārdalei nacionālas nozīmes attīstības centriem ir speciālā atbalsta mērķa «Veicināt Rīgas pilsētas revitalizāciju, nodrošinot teritoriju efektīvu sociālekonomisko izmantošanu» finansējumu 30 miljonu apmērā novirzīt citiem Latvijas pilsētu projektiem, kas veicinātu uzņēmējdarbības attīstības veicināšanu teritorijās, ņemot vērā to, ka šīs Rīgai paredzētās programmas ietvaros vairākas ieceres vēl ir agrā smadzeņu vētras stadijā, kamēr ir virkne gatavu projektu, kas tikai gaida zaļo gaismu to realizācijai.

*Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?