Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Nekas neliedz ziedojumus «atpelnīt» pasūtījumos

Salīdzinājumā ar valstīm, kurās korupcija netiek uztverta kā liela problēma, Latvijas likumi ļoti stingri regulē, no kā un kādā veidā partijas drīkst piesaistīt finansējumu. Tomēr bažu par ziedotāju ietekmi uz politiķiem netrūkst. Partiju finansēšanas un politiskās aģitācijas pētniece Iveta Kažoka gan aizrāda - starptautiskās organizācijas Latvijā pašlaik pastāvošo sistēmu atzinušas par vienu no labākajām. Tomēr arī viņa piebilst, ka trūkumi sistēmā ir. Galvenais - būtu jāpalielina valsts finansējuma loma.

Latvijā nekas neaizliedz politiķim, kurš ieņem amatu valsts vai pašvaldības iestādē, būt iestādes rīkota iepirkuma konkursa komisijas loceklim, arī gadījumā, ja kāds no konkursa dalībuzņēmumiem pieder politiķa partiju atbalstījušam ziedotājam. I. Kažoka norāda, ka teorētiski iepirkuma «sakārtošana» apmaiņā pret ziedojumiem būtu uztverama kā kukuļošana. Pret šādu praksi varētu palīdzēt cīnīties arī nesen pieņemtie Krimināllikuma grozījumi, kas paredz bargus cietumsodus par partiju nelikumīgu finansēšanu, finansējuma izspiešanu vai starpniecību finansēšanā. Tomēr par šādiem pārkāpumiem neviens Latvijā notiesāts vēl nav ticis.

Viņa piebilst, ka arī starptautiskā prakse liecina - labākais veids, kā pret šādiem gadījumiem cīnīties, ir padarīt partijas pēc iespējas neatkarīgākas no ziedotājiem, un tas tiek darīts, piešķirot tām valsts finansējumu. Tā arī esot viena no pašreiz lielākajām problēmām, viņasprāt, finansējums būtu jāpalielina, jo Latvijas gadījumā partija par katru iepriekšējās vēlēšanās saņemto balsi no valsts saņems 50 santīmu, turklāt tikai tad, ja pārvarējusi divu procentu barjeru. Tas nozīmē, ka pat lielākās partijas no valsts varētu saņemt tikai aptuveni 100 000 latu, bet Saeimas vēlēšanu kampaņas laikā atsevišķas partijas mēdz iztērēt pat desmitreiz lielākas summas.

Legālam ziedojumam partijai jāatbilst vairākiem priekšnosacījumiem - ziedot drīkst tikai fiziskas, ne juridiskas personas, maksimālais ziedojuma apmērs ir 100 minimālo mēnešalgu jeb 20 000 latu gadā, un visu ziedotāju vārdi, dzimšanas datumi un ziedojumu apjomi ir jāpublisko - tie aplūkojami Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja interneta vietnē. Tāpat ziedotās naudas vai mantas izcelsmei jābūt pierādāmai - tai jābūt nopelnītai pēdējo triju gadu laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?