Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Nesaprotamā valdības veidošanās

Šī nav pirmā reize, kad nākamā premjera kandidāta meklējumi ilgst vairākas nedēļas, bet šī ir viena no retajām reizēm, kad tas notiek tik nesaprotami. Atbildība par procesu ir Valsts prezidenta Andra Bērziņa un valdošās partijas Vienotība rokās, kas savstarpēji nav spējuši saprasties, ne arī sabiedrībai paskaidrot, pēc kādiem kritērijiem plānots izraudzīties nākamo valdības vadītāju un kas būtu galvenie uzdevumi, kuri viņam jāpaveic.

Otrdien jau šķita, ka nākamā Ministru prezidenta kandidāta meklējumi tuvojas pozitīvam iznākumam. Pret Vienotības uzrunāto kandidātu Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieku Pēteri Vaivaru iebildumu nebija arī Valsts prezidentam A. Bērziņam, kā varēja secināt no viņa uzstāšanās Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas raidījumos. Trešdien iespēja, ka P. Vaivaram varētu uzticēt valdības veidošanu, mazinājās - galvenokārt tāpēc, ka kandidātu neatbalstīja Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA). Uz vaicāto, vai nav plānota tikšanās ar P. Vaivaru, pirms NA frakcijas sēdes tās vadītājs Einārs Cilinskis Dienai atbildēja: «Mums nav jātiekas. Mēs tāpat varam viņu noraidīt.» Uz jautājumu, kāpēc kandidātam nav apvienības atbalsta, E. Cilinskis atbildēja: «Neredzam nevienu argumentu, lai viņš būtu premjera kandidāts.» Tikmēr sociālajos tīklos jau tika vērtēta P. Vaivara iepriekšējā darbība, ieskaitot kandidēšanu 5. Saeimas vēlēšanās no apvienības Saskaņa Latvijai - atdzimšana tautsaimniecībai, ko veidoja Tautas saskaņas partija un Tautsaimnieku politiskā apvienība.

Valsts prezidents cer, ka Vienotība atradīs labāko iespējamo kandidātu. «Mums ir tāda kopēja vēlēšanās, un to mēs arī apspriedām. Tāpēc neesiet pārsteigti, ja jums gadīsies strādāt tad, kad jūs ne visai gribat,» pēc tikšanās ar premjeru Valdi Dombrovski (Vienotība) trešdien, dažas dienas pirms Saeimas Ziemassvētku brīvdienām, sacīja A. Bērziņš. Portāls Diena.lv ziņo - V. Dombrovskis teicis, ka šajā situācijā pāragri izdarīti secinājumi un «jebkurš uzvārds, kas parādās diskusijās, gandrīz vai automātiski tiek kronēts par premjeru».

Kamēr augstās amatpersonas aprunājās Melngalvju namā, Vienotības Saeimas frakcijā tās vadītājs Dzintars Zaķis, viņa vietnieki Lolita Čigāne un Edvards Smiltēns tikās ar P. Vaivaru. Viņš pēc tikšanās apstiprināja, ka būtu gatavs uzņemties valdības vadītāja pienākums, ja tiktu izvirzīts. Taču par to vēl jālemj Vienotības valdei. Notiekošajā bija vairākas neparastas nianses. Premjera kandidāts pretēji plānotajam netikās ar visiem deputātiem. Kad frakcijā ieradās V. Dombrovskis, kurš piedāvājumu bija izteicis, viņš pie P. Vaivara nemaz nepiegāja. Sarunu vedēja loma bija uzticēta Dz. Zaķim, kurš dienu iepriekš žurnālistiem atteicās sniegt komentārus. Neoficiāli zināms, ka frakcijas vadītājam bija liegts izteikties par valdības veidošanu. Dz. Zaķis parasti pauž diezgan skaidru viedokli un necenšas laipot, bet, pēc viņa kolēģu domām, tas procesam varot kaitēt. Cita, kam izteikties, otrdien nemaz nebija, jo partijas līdere Solvita Āboltiņa bija komandējumā, bet V. Dombrovskis vadīja valdības sēdi.

Process nav saprotams arī potenciālajiem partneriem no Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS). Tās līderis Uldis Augulis teica, ka ZZS iesaistīsies valdības veidošanā tikai tad, kad Valsts prezidents būs nosaucis kandidātu. U. Augulis noraidīja kuluāru baumas, ka prezidents varētu izvēlēties Jāni Dūklavu no ZZS, - partijai ir tikai 13 mandātu Saeimā, un tā neuzņemsies valdības veidošanu. ZZS nav arī saprotams, kāpēc amatam netiek virzīts kāds no redzamiem Vienotības politiķiem.

Bijušajam Valsts prezidentam Valdim Zatleram savukārt nav skaidrs, kāpēc A. Bērziņš noraidījis Arti Pabriku - cilvēku, kuram ir ārlietu un aizsardzības ministra pieredze, kurš brīvi runā vairākās valodās. V. Zatlera prezidentūras laikā bija skaidri noteikti kritēriji premjera kandidātiem, kas ieradās Rīgas pilī, un tie bija zināmi arī sabiedrībai. Uz amatu 2007. gada nogalē bija izvirzīts Edgars Zalāns (TP) un Ivars Godmanis (LPP/LC), bet 2009. gada sākumā E. Zalāns konkurēja ar V. Dombrovski. Kā vienā, tā otrā reizē pretendenti piedalījās arī televīzijas debatēs, un tas palīdzēja novērtēt katra stiprās un vājās puses, atgādināja V. Zatlers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?