Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Nesēžas pie miera sarunu galda

Jau kopš Izraēlas valsts dibināšanas 1948.gadā viens no galvenajiem Izraēlas valdības mērķiem bijis panākt mieru. Šie centieni ir guvuši panākumus: miera līgumu parakstīšanu ar Ēģipti un Jordāniju. Taču pūles panākt līdzīgu vienošanos par mieru ar kaimiņos dzīvojošajiem palestīniešiem viņu līderu dēļ ir cietušas neveiksmi.

Izraēlas miera līgumi, kas parakstīti ar Ēģipti un Jordāniju, bija iespējami, pateicoties Anvara Sadata un karaļa Huseina drosmīgajai pieejai, jo viņi savu tautu sagatavoja mieram un pie sarunu galda panāca vērā ņemamus kompromisus, turpretī palestīnieši vēlas panākt mieru pēc sava prāta, pat neiesaistoties sarunās.

Pēdējais šī savādā rīcības modeļa piemērs ir palestīniešu atteikums atjaunot miera sarunas ar 2009.gada sākumā ievēlēto Izraēlas valdību. Palestīniešu pastāvīgā noraidošā attieksme pret Izraēlas ierosinājumiem, kā arī pašreizējā nostāja - neiesaistīties sarunās - vedina domāt: vai kaimiņus patiešām interesē miers?

Kopš inaugurācijas ceremonijas šā gada aprīlī pašreizējā Izraēlas valdība ir meklējusi visus iespējamos veidus, kā atjaunot saikni ar palestīniešu pašpārvaldi un turpināt miera sarunas, ko palestīnieši vienpusēji pārtrauca pēc vēlēšanām Izraēlā.

Šā gada 14.jūnija runā, ko premjerministrs Netanjahu teica Barilanas Universitātē, viņš uzsvēra savu atbalstu palestīniešu valsts izveidei, kas miermīlīgi pastāvētu līdzās ebreju apdzīvotajai valstij. Viņš arī skaidri norādīja, ka Palestīnai būtu jāatbruņojas, lai netiktu apdraudēta Izraēlas drošība. Premjerministrs aicināja palestīniešu pašpārvaldi nekavējoties atsākt sarunas, neizvirzot aizvien jaunus nosacījumus, tādējādi tiecoties pretī kopīgam mērķim - divām valstīm, kurās dzīvo divas tautas.

Pasaules līderi šo soli uzslavēja: Amerikas administrācija runu nodēvēja par «svarīgu soli», un to atzinīgi vērtēja arī Francijas ārlietu ministrs Bernārs Kušners.

Diemžēl palestīnieši nepieņēma Netanjahu runu, un palestīniešu sarunu vedējs Saebs Erekats teica, ka «miera process virzās bruņurupuča gaitā». Arī palestīniešu pašpārvaldes runasvīrs Nabils Abu Rdeinajs norādīja, ka «Netanjahu izteikumi ir sabojājuši visas iniciatīvas un paralizējušas visus līdzšinējos centienus».

Pēc premjerministra runas norisinājās arī sestā Fatah konference, kurā tika lemts «pilnībā atmest iespēju atzīt Izraēlu kā ebreju valsti; ķerties pie visiem likumīgajiem cīņas veidiem pret Izraēlu; būt atjautīgiem un ieviest aizvien jaunus veidus, kā cīnīties un pretoties».

Izraēlas pašreizējā valdība, līdzīgi kā visas iepriekšējās, gan vārdos, gan darbos ir pierādījusi, ka tās apņemšanās panākt mieru nozīmē arī kompromisus. Taču palestīnieši jorpojām atsakās gan no kompromisiem, gan sarunām. Ja palestīniešu līderi atkal izvēlēsies «visu vai neko» pieeju un noraidīs iespēju turpināt vēsturiskās miera sarunas, tā būtu traģēdija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?