Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Neuzvar ne cerība, ne skepse

Ja nav sākusies smilšu vētra, kā tas bieži mēdz būt Afganistānā, lidojot uz Kabulu, iespējams labi iepazīt šīs valsts kalnaino ainavu. Skats pa lidmašīnas logu ļauj nojaust, cik fiziski smaga gadsimtiem ilgi bijusi dažādo šejienes tautu dzīve. Līdz pat mūsdienām lielākajai daļai no vairāk nekā divdesmit miljoniem afgāņu ik diena paiet gandrīz tādos pašos apstākļos kā pirms simt vai pieciem simtiem gadu.

Neatlaidīgs zemes darbs, pieticīga pārtika un prieks par pašu galveno, ka ģimenei šogad pieticis iztikas un nevienu radinieku nav nomocījusi slimība. Pretēji Latvijā bieži dzirdētajam viedoklim, ka afgānim karošana esot dzīves nepieciešamība, lielākā daļa pašu šīs valsts iedzīvotāju to kategoriski noliedz. Pat vienkāršs zemnieks žurnālistam pateiks, ka galvenā problēma Afganistānā esot drošības trūkums. Tā nerunā pēc kara «piedzīvojumiem» izslāpuši cilvēki.

Tas gan nenozīmē, ka viņi nebūtu spējīgi turpināt karu arī četrdesmit, piecdesmit gadu. Skarbais klimats ar karstām vasarām un ledainām ziemām, grūti pārvaramie kalni un putekļainās līdzenumu teritorijas ir norūdījušas afgāņus. Šajā valstī arī vienkāršs strādnieks un zemnieks nav pieradis sūdzēties par dzīves grūtībām. Dzīvi vienkārši pieņem tādu, kāda tā ir. Un tā vienmēr bijusi grūta, allaž nācies rēķināties ar sausumu, etniskām pretrunām un svešu armiju klātbūtni. Šī iemesla dēļ pašreizējā lielās koalīcijas atrašanās Afganistānā netiek uzskatīta par kaut ko ārkārtēju, lai gan pēdējo gadu laikā attieksme pret ārzemniekiem ir pasliktinājusies. Ir grūti iestāstīt, ka mīnu uz ceļa vai pie meiteņu skolas ir ierakuši islāma kaujinieki talibi un tieši viņi ir vainojami civiliedzīvotāju ciešanās.

1996. gadā, kad devos uz Afganistānu pirmo reizi, redzēju neviena netraucētus bruņotus laupītājus ceļa malās, bet pilnīgi normāla parādība bija anašas pīpēšana modžahedu čaihanā frontes aizmugurē. Vēl pēc gada, nokļūstot talibu kontrolētajā Tālogānas pilsētā, redzēju, ka futbola spēle tiek apturēta, jo pienācis lūgšanu laiks un tāpēc visi metas ceļos. No talibu varas tolaik bija aizbēguši vairāki miljoni cilvēku. Viens no viņiem - pazīstamais kinorežisors Barmaks Sidiks, ko satiku pāris gadu pēc Taleban varas gāšanas Kabulā, - šīs islāmistu kustības valdīšanu nosauca par jaunu fašismu. Taleban nekādā ziņā savās pseidoteorijās neesot vadījušies pēc islāma, kas, tieši pretēji, dodot cilvēkam iespēju mīlēt vienam otru.

Kad var redzēt priecīgus bērnus ejam uz skolu, turklāt tādus, kuriem ir gan pildspalva, gan burtnīcas, vēl jo vairāk kļūst skaidra Taleban režīma tumsonība un noziedzīgais raksturs laikā, kad bija spēkā plaši ierobežojumi izglītības iegūšanai.

Drīzāk, abas puses - afgāņi un sabiedroto spēku karavīri, dažādu humānu organizāciju pārstāvji - nespēj pilnībā aptvert Afganistānā notiekošo pārmaiņu nozīmību. Un tie nav tikai mobilie telefoni, kas kļuvuši par visai ikdienišķu lietu pat tālā ciematā, ja vien to var sasniegt mobilo sakaru signāli. Ja šī grandiozā un ANO apstiprinātā misija izdosies, ja Afganistānā nodibināsies miers un tautas izlīgs kopējas nākotnes labā, būs paveikts ārkārtējs darbs. Tomēr var saprast arī latviešu karavīru, kas, pieredzējis kaujinieku pretošanos un daudzu afgāņu sabiedroto slinkumu, korumpētību, neizpratni un nevēlēšanos godīgi strādāt Afganistānas labā, par misijas sekmēm izsakās pagalam skeptiski.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?