Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Neveiksmīgais «restarts»

ASV līdzšinējie centieni «restarēt» attiecības ar Krieviju izrādījušies gana neauglīgi, lai Vašingtona turpinātu pievērt acis uz Maskavas vēso attieksmi. ASV prezidenta Baraka Obamas lēmums atcelt septembrī plānoto tikšanos ar Krievijas vadītāju Vladimiru Putinu norādījis uz arvien augošo saspīlējumu abu pušu starpā, ko vairojušas domstarpības virknē svarīgu jautājumu.

Eksperti norādījuši, ka Baltā nama saimnieka atteikšanās doties uz Maskavu ir ilgi krāta aizvainojuma kulminācija un Krievijas lēmums piešķirt patvērumu ASV valdības slepeninformācijas noplūdinātājam Edvardam Snoudenam bijis tikai «ķirsītis uz kūkas», lai saprastu, ka principiāli atšķirīgo uzskatu dēļ abām pusēm nemaz nav par ko runāt.

Restarta politikas noriets

Lēmums atcelt tikšanos «formāli iezīmējis prezidenta Obamas restartēšanas politikas beigas», laikrakstam The Los Angeles Times apgalvoja Maskavas Kārnegī centra vadītājs Dmitrijs Treņins.

Lai gan Baltais nams neslēpa, ka Krievijas «sarūgtinošais lēmums» piešķirt patvērumu Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) bijušajam analītiķim E. Snoudenam tika ņemts vērā, spriežot par tikšanos ar V. Putinu, tas nebūt nav galvenais iemesls, kādēļ pirmo reizi desmitiem gadu laikā kāds ASV prezidents atcēlis plānoto samitu. Tas ir neatrisināto domstarpību galarezultāts, atbilde uz gadiem ilgām provokācijām no Krievijas puses, uzsver izdevums Forbes.

Viens no lielākajiem domstarpību iemesliem pašlaik ir ieilgušais konflikts Sīrijā, kuras autoritārā režīma vadītājs Bašārs el Asads ir ciešs V. Putina sabiedrotais. Turpretim ASV nosoda B. el Asadu un nostājušās opozicionāru pusē.

Konfliktā, kas aizsākās 2011. gadā, miruši jau aptuveni 100 000 cilvēku. Arī jūlija sākumā ASV valsts sekretārs Džons Kerijs un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs apzinīgi runāja, ka jārīko starptautiska konference un jāpanāk pagaidu valdības izveide Sīrijā, tajā pašā laikā Krievija B. el Asada režīmam piegādāja kārtējo ieroču kravu.

Karsti strīdi valda arī jautājumā par ASV iecerēto pretraķešu aizsardzības vairogu Eiropas pierobežā, ko kā apdraudējumu uztver Krievija.

Sāpīgs punkts ir cilvēktiesības. Amerikāņi pārmet Krievijai, ka tā apspiež V. Putina kritiķus un iegrožo nevalstisko organizāciju darbu. ASV paudušas bažas par virkni pretrunīgi vērtētiem likumiem, piemēram, «homoseksuālisma propagandas aizliegumu». Krievija šomēnes pat mudināja sportistus, kas plāno doties uz 2014. gada olimpiskajām spēlēm Sočos, nepiemirst, ka Krievijā par pieņemamām uzskatāmas seksuālas attiecības tikai starp sievieti un vīrieti.

Tikmēr Krievijas amatpersonas B. Obamas atteikumu atsakās skatīt plašākā kontekstā un saista to ar E. Snoudenam piešķirto patvērumu. «Lēmums neapšaubāmi saistīts ar situāciju ap ASV izlūkošanas pārvaldes bijušo darbinieku Snoudenu, un šajā situācijā neesam vainojami mēs,» raidsabiedrība BBC citēja V. Putina padomnieku ārpolitikas jautājumos Juriju Ušakovu, kurš ASV kritizēja par nevēlēšanos slēgt savstarpējo izdošanas līgumu.

Aukstā kara domāšana

Republikāņi B. Obamam nereti pārmetuši pārāk labvēlīgu attieksmi pret Krieviju, turklāt pēdējā laikā arvien skaļāk izskanējuši aicinājumi atteikties doties uz tikšanos ar V. Putinu vai pat boikotēt Soču olimpiskās spēles.

ASV prezidents šonedēļ, viesojoties telekanāla NBC šovā The Tonight Show, pārmeta Krievijai «aukstā kara laika domāšanu». Pat aukstā kara saspīlējuma laikā ASV uzturēja kontaktus ar toreizējo Padomju Savienību.

Arī šoreiz kontakts netiks pārrauts, taču iezīmēta pauze prezidentu sarunās. Jau šajā piektdienā Vašingtonā ASV valsts sekretārs Dž. Kerijs un aizsardzības ministrs Čaks Heigels tiksies ar Krievijas kolēģiem S. Lavrovu un Sergeju Šoigu.

Turklāt B. Obama solījis septembrī ierasties Sanktpēterburgā uz G20 samitu, taču pirms tam iecerētā V. Putina apciemojuma laikā Baltā nama saimnieks tagad apņēmies viesoties Zviedrijā.

Pienācis laiks atzīt, ka ASV vairs nešķiet svarīgi uzlabot attiecības ar Krieviju, analītiķi norādījuši izdevumam Politico. Turklāt simboliskā sarkanā poga ar krievu valodā kļūdaino uzrakstu, ko 2009. gadā ASV uzdāvināja Krievijai, izrādījusies liktenīga. Tajā vārds «restartēt» krievu valodā attēlots kā «peregruzka», kas nozīmē ko citu, proti, pārslodzi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?