Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Nodokļu politikai jābūt neatkarīgai

Nesen sabiedrības uzmanību izpelnījās pētījums, kas iekļauts Londonas Ekonomikas skolas ziņojumā un ir veltīts Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu balsojumu analīzei. Manu uzmanību piesaistīja fakts, ka Francija un Lietuva vienmēr ieņem vienu un to pašu pozīciju un balso līdz ar vairākumu, savukārt patstāvīgs viedoklis visbiežāk ir Lielbritānijai.

Kur atrodas Latvija? Kāda ir mūsu valsts nostāja? Kādi ir Latvijas pārstāvju balsojumi? Patiesībā šis jautājums ir dziļāks par pozīciju ES dalībvalstu balsojumos. Tas ir jautājums par patstāvīgas, savas īpašas politikas realizēšanu vai nerealizēšanu. Nevar nepamanīt, ka ir jautājumi, kur Latvijas intereses saskan ar Lielbritānijas pozīciju. Spilgtākais piemērs ir diskusijas par finanšu transakciju nodokli, ar kuru ES cer pildīt kopējo budžetu. Šis nodoklis samazinātu visas Eiropas Savienības konkurētspēju globālā mērogā, tomēr šāda nodokļa esamību visasāk sajustu finanšu centri, kas veic operācijas visā pasaulē. Tāpēc Londonas Sitijai šāda nodokļa ieviešana būtu katastrofa.

Mūsu Valsts prezidents Andris Bērziņš un finanšu ministrs Andris Vilks arī Latviju sauc par starptautisku finanšu centru. Un ne velti. Latvijas finanšu sektora darbība starptautisku pakalpojumu sniegšanā ir ne tikai atguvusi pirmskrīzes līmeni, bet piedzīvo īstu izrāvienu.

Kopš Grieķijas problēmu dēļ sašūpojušās šai Dienvideiropas valstij tuvējās Kipras bankas, tieši Latvijas bankas, kas specializējas nerezidentu apkalpošanā, piedzīvo būtisku noguldījumu apjoma pieaugumu. Nerezidentu noguldījumu atlikums Latvijas banku sektorā gada laikā palielinājies par Ls 1,2 miljardiem, piedzīvojot izaugsmi par gandrīz 30%. Tādējādi, pēc manā rīcībā esošas informācijas, nerezidentu noguldījumi Latvijas bankās sasnieguši Ls 5,59 miljardus, kas veido aptuveni pusi no visiem noguldījumiem Latvijas bankās.

Šis aspekts uzskatāmi parāda, ko Latvijas finanšu sektoram, kurš atrodas Eiropas Savienības ekonomiskajā zonā, nozīmētu ES finanšu transakciju nodokļa piemērošana. Tas nozīmētu, ka šobrīd vērojamo kapitāla pieplūduma procesu nomainītu kapitāla, kas mūsdienu globālajā pasaulē visai ātri atrod vietu, kur tā atrašanās ir optimāla un ērta, atplūde.

Arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis paudis uzskatu, ka, lai veicinātu izaugsmi un sekmīgāk konkurētu par investīciju piesaisti, ir svarīgi nodrošināt Latvijas nodokļu sistēmas konkurētspēju ar mūsu kaimiņvalstīm. Tā ir atgriešanās mūsu diskusijas sākumpunktā, jo, lai runātu par nodokļu sistēmas konkurētspēju, ir jābūt patstāvīgai nodokļu politikai.

Ja valsts atsakās no patstāvīgas nodokļu politikas, deleģējot to pārnacionālām struktūrām, nepaliek daudz vietas tādas nodokļu politikas veidošanai, kas ir kaut kādā īpašā veidā konkurētspējīga, salīdzinot ar citām valstīm.

Latvijai varbūt ir savas, taču ļoti ierobežotas iespējas ietekmēt mūsu valsts interesēs visas Eiropas Savienības kopējo nodokļu politiku. Tomēr Latvijai ir ļoti nepieciešama pašai sava, aktīva un gudra nodokļu politika.

Bet gudra nodokļu politika ir tāda nodokļu politika, kura ir vērsta valsts konkurētspējas paaugstināšanas virzienā un izceļ mūsu valsts priekšrocības salīdzinājumā ar citām valstīm.

* Biznesa augstskolas Turība Attīstības padomes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?