Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Nolietotu mobilo uz veikalu

No 2014. gada 15. februāra elektropreču tirdzniecības vietās ar platību lielāku par 400 m2, iespējams, vajadzēs nodrošināt bezmaksas nolietoto elektrisko un elektronisko iekārtu savākšanu no iedzīvotājiem. Tās varēs nodot arī tad, ja netiek iegādāta jauna elektroprece. To paredz vakar valdībā atbalstītie Grozījumi atkritumu apsaimniekošanas likumā, par kuriem vēl jālemj Saeimai.

Pārsteigumu par šiem likuma grozījumiem pauda Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs, kurš par tiem uzzināja no Dienas. Viņš norādīja, ka ministrija nav par šo jautājumu konsultējusies ar nozari. Viņaprāt, nav pareizi pārvērst veikalus par atkritumu savākšanas vietu un to varētu noteikt tikai kā iespēju brīvprātīgi pieņemt elektropreču atkritumus, piemēram, gadījumos, ja klients iegādājas jaunu elektroiekārtu.

Pašreiz likumprojekts paredz, ka veikalos varēs nodot neliela izmēra iekārtas - ja tās nepārsniedz 25 centimetrus. Sadzīves atkritumu konteineros nolietotas elektropreces izmest nedrīkst, jo tās satur videi bīstamas vielas, kā arī retus un dārgus metālus, kurus pārstrādājot var izmantot otrreiz, norādīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāve Ilze Doniņa. Viņa arī atzina, ka tirgotāju organizācija nav informēta par to, ka konkrētais likumprojekts tiek virzīts izskatīšanai valdībā, bet piebilda, ka visus jautājumus vēl būšot iespējams izdiskutēt Saeimas komisijā, jo valdības atbalstītais likumprojekts tiks virzīts tālāk uz parlamentu. LTA sola tur paust savu nostāju.

Tieši maza izmēra ierīces cilvēki visbiežāk izmet atkritumos, un tās nonāk poligonos, paskaidroja VARAM Vides aizsardzības departamenta direktore Rudīte Vesere. Lai to novērstu, plānots, ka turpmāk elektropreču atkritumi būs jāpieņem atpakaļ veikalos vai arī tas jādara tiešā to tuvumā. Turklāt jau patlaban spēkā esošie likumi paredz, ka no 2015. gada 1. janvāra visā Latvijā jānodrošina dalītās atkritumu vākšanas iespējas, tas nozīmē, ka iedzīvotāji arī šķirošanas laukumos varēs atstāt nolietotās elektropreces. Saskaņā ar ES direktīvas prasībām valstī ik gadu ir jāsavāc četri kilogrami mājsaimniecības elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumu, taču Latvijā līdz šim savāc pusi no paredzētā daudzuma. Iecerētās izmaiņas normatīvajos aktos palīdzēs izpildīt direktīvu prasības, kā arī atvieglos iedzīvotājiem iespēju nodot nolietotās elektriskās un elektroniskās iekārtas, piebilda I. Doniņa.

Vēl šie grozījumi paredz izvirzīt noteiktas prasības slēgtu un rekultivētu atkritumu izgāztuvju atrakšanai un pāršķirošanai, kā arī noteikt, kādā stāvoklī tās drīkst atstāt pēc šo darbu pabeigšanas. Tas darīts tāpēc, ka no atsevišķu personu puses parādījusies vēlme pārrakt vecās izgāztuves, lai iegūtu tajās noglabātos metālus. Šādi darbi jau notikuši Kleistu atkritumu izgāztuvē. VARAM pārstāve R. Vesere nenoliedz, ka atkritumu pārrakšana var būt saistīta ar bīstamu ķīmisku vielu izplatīšanās iespēju. Pašlaik normatīvie akti neaizliedz un arī neierobežo šādas darbības, turklāt atbildīgās iestādes nevar iebilst, pirms nav noticis reāls apdraudējums cilvēkiem vai apkārtējai videi, tādēļ to labāk reglamentēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?