Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Olimpiskos Sočus «ieņem» drošībnieki

Krievijas Melnās jūras kūrortpilsētā Sočos, kur 7. februārī atklās XXII ziemas olimpiādes spēles, un ap to ieviesti olimpisko spēļu vēsturē nepieredzēti drošības pasākumi, jo sporta sarīkojuma patrons - Krievijas prezidents Vladimirs Putins - ir nobažījies, ka visu laiku dārgākās spēles varētu izjaukt teroristu uzbrukums.

Bailēm ir pamats, ņemot vērā decembra beigās valsts dienvidu pilsētā Volgogradā notikušos divus teroristu pašnāvnieku uzbrukumus, kuros dzīvību zaudēja 34 cilvēki, un Soču tuvumu nestabilajam Ziemeļkaukāza reģionam, kur regulāri notiek islāma kaujinieku uzbrukumi varasiestādēm un drošības spēkiem.

Drošības zona ap Sočiem

V. Putins ir apsolījis, ka Soču spēlēs, kas notiks no 7. līdz 23. februārim, būs garantēta maksimāla drošība gan dalībniekiem, gan apmeklētājiem. Drošības pasākumiem no valsts budžeta esot atvēlēti divi miljardi dolāru (1,4 miljardi eiro), kas uz spēļu kopēju izmaksu - 50 miljardi dolāri (36,8 miljardi eiro) - fona ir niecīga summa.

No otrdienas līdz 21. martam aptuveni simts kilometru rādiusā ap Sočiem būs noteikta drošības zona, kurā vietējie iedzīvotāji un viesi tiks pakļauti stingrām pārbaudēm. Zonā varēs iekļūt tikai ar speciālām atļaujām, tādēļ ārvalstniekiem pirms ierašanās obligāti vajadzēs reģistrēties internetā.

Drošības zonā nevarēs iebraukt transportlīdzekļi, kas nav reģistrēti Krasnodaras novadā, kur atrodas Soči. Izņēmums būs tikai ārkārtas dienestu transports un transportlīdzekļi, kuru vadītāji ir saņēmuši speciālu akreditāciju, vēsta raidorganizācijas BBC krievu redakcija. Pārējiem savus braucamos nāksies atstāt ārpus zonas ierīkotās stāvvietās un uz olimpisko spēļu mājvietu doties ar sabiedrisko transportu.

Arī pašos Sočos ir ieviesti īslaicīgi transporta kustības ierobežojumi, kuru mērķis ir atvieglot spēļu dalībnieku un apmeklētāju pārvietošanos. Pilsētas iedzīvotāji ir aicināti spēļu laikā atturēties no personīgo transportlīdzekļu izmantošanas.

Zināms, ka spēļu laikā Krievijas specdienesti novēros mobilo telefonsarunu, e-pastu un interneta plūsmu Sočos. Policijas pārbaudes paredzētas arī visās spēļu norises vietās, kur būšot izvietoti metāla detektori un ķermeņa skeneri.

Sočos un ap pilsētu būšot izvietoti 25 tūkstoši policistu, 8000 Iekšlietu ministrijas iekšējā karaspēka karavīru, kā arī civilā tērpti specdienestu aģenti, specvienību karavīri. 30 tūkstoši karavīru patrulēs pie netālās robežas ar Gruziju un tās separātisko reģionu Abhāziju. Debesīs patrulēs iznīcinātāji un bezpilota lidaparāti, ap drošības zonu izvietos pretraķešu aizsardzības sistēmas, bet Soču piekrastē patrulēs četri karakuģi.

Krievijas drošības dienestiem palīdzību Soču spēļu laikā ir piedāvājušas ASV un Lielbritānija, bet nav zināms, vai krievi to pieņems.

Jāmeklē vidusceļš

Pret stingrajiem drošības pasākumiem Sočos iebilst vietējie iedzīvotāji, kuri uzskata, ka tiek pārkāptas viņu cilvēktiesības. Viņuprāt, olimpisko spēļu mājvietā faktiski esot ieviesta stingrāka migrācijas kontrole un ārkārtas stāvokļa režīms.

Analītiķi domā, ka bezprecedenta drošības pasākumi var kļūt par nopietnu traucēkli spēļu norisei.

«Krievijas drošības spēku plašā klātbūtne spēles var padarīt par bruņotu nometni un iedragāt jebkuras izredzes baudīt viesmīlīgu un svinīgu atmosfēru,» ziņu aģentūras The Associated Press reportieris Stīvens Vilsons raksta savā publikācijā Kanādas lielākajā laikrakstā The Globe and Mail.

Viņaprāt, papildu slogu drošībniekiem radīs prezidents V. Putins, kurš plāno apmeklēt daudzus olimpiskos pasākumus, piemēram, atklāšanas ceremoniju un Krievijas hokeja izlases spēles.

Maskavas Politisko tehnoloģiju centra analītiķis Aleksejs Makarkins uzskata, ka varasiestādēm jāatrod zelta vidusceļš, lai vienlaikus nodrošinātu kārtību un ērtību spēļu laikā.

«Drošības pasākumi var radīt nopietnas problēmas sportistiem un apmeklētājiem. Lielākais izaicinājums būs panākt, ka pasākums vienlaikus ir kontrolējams, bet bez liekas kņadas. Ja nebūs līdzsvara, tad spēles var kļūt par milzu izgāšanos,» A. Makarkins stāsta The Christian Science Monitor.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?