Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Otrajā rītā pēc kāzām

Ilze Auzāne

«Īsts teātris, tikai visas darbojošās personas - mirušas,» ieintriģē jaunās izrādes Blakts reklāmas rullītis, kas uzdod neatminamu mīklu tiem, kuri to nav redzējuši, - pēc krievu rakstnieka Vladimira Majakovska lugas - ar tādu pašu nosaukumu - motīviem iestudētais darbs pagājušās nedēļas nogalē piedzīvoja savu pirmizrādi Nacionālā teātra Jaunajā zālē. Dāvim Auškāpam šī ir otrā izrāde.

Tieši pirms gada režisors šajā pašā ēkā debitēja ar Jevgeņija Griškoveca lugas iestudējumu Satisfakcija, ko nodēvēja par īstenu veču gabalu. «Tas bija pavisam cits žanrs. Tas bija vieglāks materiāls,» godīgi atzīst Dāvis Auškāps. Savukārt par Blakti viņš saka, ka tas esot bijis ļoti grūts un sarežģīts darbs. «Es to nemaz neapzinājos līdz brīdim, kad atnācu uz teātri,» atceras režisors, kurš pirms tam tekstu bija vairākkārtīgi pārlasījis gan krievu, gan latviešu valodā, katru reizi atrodot ko jaunu.

Pēc tam viņš to turpināja šķetināt jau kopā ar aktieriem. «Šis darbs ir tik daudzslāņains, ka mēs brīžiem pamatīgi lauzām kaklu,» par mēģinājumu procesu bilst Dāvis Auškāps. Interesanti, ka V. Majakovska daiļrade un personība XX gadsimta 70. gados ļoti saistījusi viņa vectēvu, režisoru un dramaturgu Pēteri Pētersonu. Šis fakts gan nav bijis par iemeslu viņa izvēlei. «Mani šis darbs ļoti paķēra - acīmredzot mums ir līdzīga vērtību skala, jo vectēvs daudz ko manī ir ieaudzinājis.»

Lugas pirmajā cēlienā «vienkāršais» strādnieks Prisipkins tiek izprecināts, bet kāzu mielastā notiek negadījums - sākas ugunsgrēks. Otrais rīts pienāk pēc 50 gadiem. «Nu, izgulējos,» pēc ledusklucī pavadītā pusgadsimta teic galvenais varonis. Viņu atveido Kristians Kareļins, kurš īpaši šai izrādei apguvis akordeona spēli. «Viņam šī loma ļoti labi atbilst. Tas bija likteņa pirksts, jo sākumā bija nedaudz cits aktieru sastāvs, kas pamainījās, un mēs izdarījām šādu rokādi,» stāsta Dāvis Auškāps.

«Izrādē ir runa par mietpilsoniskumu, kas liek mums turēties pie ierastām un saprotamām lietām,» vienu no tās slāņiem atklāj režisors. Blakts, blakts! - galvenais varonis turas pie otra ugunsgrēkā izdzīvojušā radījuma un ir gatavs ļaut tam sūkt savas asinis un barot šo parazītu. Lai ietu uz priekšu, ir jābūt drosmei - ir jāizkāpj ārpus savas komforta zonas.

Citās lomās izrādē spēlē Ivars Kļavinskis, Daiga Kažociņa, Artis Drozdovs, Gunta Virkava, Juris Hiršs, Sanita Pušpure un Marta Ančevska. Režisora komandā darbojies arī scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Iveta Šturma un komponists Jēkabs Nīmanis. «Mēs izvairījāmies no konkrēta laika atspoguļojuma, kas dod skatītājam lielākas interpretācijas iespējas,» par kopējā darba rezultātu saka Dāvis Auškāps. Iespējams, daudzi skatītāji Vladimira Majakovska lugas iestudējumā Blakts saskatīs kaut ko ļoti aktuālu un kopīgu ar XXI gadsimta dzīvi. Nākamās izrādes - 17., 19., 28. septembrī un 3. oktobrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?