Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Pabalstu reformas varētu sākt pirms pētījuma rezultātiem

Labklājības ministrija (LM) no nākamā gada sākuma cer būtiski reformēt sociālās palīdzības pabalstu sistēmu, un šo reformu sākums sakrīt ar laiku, kad tiks prezentēts apjomīgs zinātnisks pētījums, kurā analizēs ilgstošā bezdarba cēloņus. Pētījuma īstenošanu nodrošinās Pasaules Banka (PB), piesaistot starptautiski atzītus ekspertus.

Pēc labklājības ministres Ilzes Viņķeles (Vienotība) teiktā, PB bijusi izteikta vēlme pētīt jautājumus, kas skar bezdarbu un sociālās palīdzības sistēmu Latvijā: «Šis pētījums ir labas gribas un sadarbības žests.» Vienlaikus I. Viņķele norāda, ka reformas atlikt nevar - mēs nevaram gaidīt pētījuma beigas, jo nepieciešamie izejas dati mums jau ir, kopaina ir redzama, taču pētījums varētu dot precīzāku, detalizētāku informāciju. Pētījumu veiks PB pētnieki, piesaistot arī vietējos ekspertus, tiks gatavoti priekšlikumi esošās situācijas uzlabošanai. 92% projekta līdzfinansē Eiropa Sociālais fonds (183 000 latu), taču valsts līdzfinansējums ir 8% (apmēram 17 000 latu). Papildus finansējumu sniedz arī PB (30 000 ASV dolāru).

Šī zinātniskā pētījuma Latvija: kurš ir bezdarbnieks, ekonomiski neaktīvais un trūcīgais? gala secinājumi tiks sagatavoti 2013. gada sākumā, tomēr pētījumu veidos vairāki secīgi veikti nodevumi, tādējādi pirmie rezultāti varētu būt pieejami jau rudens sākumā, Diena uzzināja LM. Pētījumā analizēs ne tikai ilgstošā bezdarba cēloņus, arī nabadzības slazdus, pabalstu un darbaspēka nodokļu sakarību, pašlaik īstenotos atbalsta pasākumus. Pētījuma rezultātus varēs izmantot, lai pilnveidotu ilgstošo bezdarbnieku atbalsta pasākumus, stāsta Ilze Zvīdriņa, LM Darba departamenta Darba tirgus politikas nodaļas vadītāja.

LM valsts sekretāre Ieva Jaunzeme saka - ļoti vērtīgi būs iepazīties ar PB padomiem. Šobrīd pētījumi norisinoties vairākās Austrumeiropas valstīs, tāpēc būs interesanti salīdzināt datus, kas iegūti pēc vienotas metodikas. «Tas būs labs skats no malas,» saka I. Jaunzeme. LM visvairāk šajā pētījumā interesējot jautājums par finansiāliem stimuliem, kas nepieciešami, lai nestrādājošie atgrieztos darba tirgū. Proti, PB izmanto programmu, ar kuru var aprēķināt, ar kādiem nosacījumiem, piemēram, nodokļu, neapliekamā minimuma, pabalsta lieluma, iedzīvotājiem ir interese atgriezties darba tirgū. Jau vēstīts, LM ir izstrādājusi koncepciju reformām pabalstu sistēmā, proti, iecerēta atteikšanās no trūcīgas personas statusa, turklāt līdzšinējo garantētā minimālā ienākuma (GMI) līmeņa (patlaban pieaugušajiem Ls 40, par bērniem - Ls 45) pabalstu varētu aizstāt ar diviem jauniem pabalstiem - 35 latu iztikas pabalstu un īslaicīgu (līdz sešiem mēnešiem) 70 latu integrācijas pabalstu. Priekšlikumi iesniegti vērtēšanai Latvijas Pašvaldību savienībā, kurai atbilde jāsniedz līdz 1. jūlijam. Ja būs piekrišana, jauno sistēmu varētu ieviest no nākamā gada sākuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?