Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Palielināmo stiklu varēs atstāt

Daudziem pārtikas ražotājiem Latvijā pēdējā laikā nākas piepūlēties, jo līdz decembrim jāpilnveido savas produkcijas marķējums. Visai uz tā norādītajai informācijai būs jābūt skaidri salasāmai - gan par sastāvu, glabāšanas nosacījumiem un termiņu, gan par pārtikai neglaimojošo burtu E, ko ražotāji iepriekš bija iecienījuši sīkā drukā uzskaitīt it kā starp citu.

Izmaiņas paredz Eiropas Parlamenta (EP) regula, kuras ieviešanai bija trīs gadu pārejas periods, lai uzņēmumi varētu sagatavoties. «Tagad noteikts konkrēts burtu izmērs katram iepakojuma veidam un lielumam. Tāpat arī vairs nedrīkstēs būt nekāda zelta druka uz dzeltena fona, kā tas bija, piemēram, dažai labai maizei, - fonam un drukai būs jākontrastē, un obligāti būs jāizceļ informācija par produktā esošajiem alergēniem: riekstiem, olām, miltiem, vēžveidīgajiem. No 2016. gada uz visiem pārtikas produktiem būs jānorāda uzturvērtība,» atklāj Zemkopības ministrijas (ZM) Pārtikas drošuma un higiēnas nodaļas vadītāja vietniece Gunta Evardsone. Jautāta, vai šīs papildu prasības neizraisīja ražotāju neizpratni, jo arī iepriekš daudzi kritizējuši ar produktu marķēšanu saistītās birokrātiskās prasības, G. Evardsone saka: «Ražotājs ražo nevis sev, bet pārdod mums, un patērētājiem ir tiesības zināt, kas tas par produktu. Turklāt arvien vairāk cilvēku pievēršas veselīgam uzturam, un viņiem informācija par sastāvu un uzturvērtību ir ļoti būtiska.» Arī Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis piekrīt, ka marķēšanas prasības jāuzlūko caur patērētāju prizmu, un zina teikt, ka liela daļa pārtikas ražotāju un izplatītāju šos noteikumus uztverot «nesāpīgi»: «Arī lielveikalu ķēdēs uz vietas ražotās vai fasētās produkcijas marķēšanas sistēma ir sakārtota un viegli pielāgojama jaunām prasībām.»

Mānās ar veselīgumu

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Pārtikas izplatīšanas un uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova atklāj, ka ražotāji visbiežāk grēko, uz iepakojuma drukājot maldinošas norādes par produkta uzturvērtību un veselīgumu. Veselīguma norādēm, piemēram, «Labvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmu» vai «Stiprina imunitāti», būtu jāatvieglo pircēju izvēle, taču izpētīts, ka tikai desmitā daļa no Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādē izvērtētajām veselīguma norādēm ir zinātniski pamatotas, pārējās bieži vien tiek izmantotas kā mārketinga triks, lai veicinātu produkcijas noietu. Latvijā šīs brīvprātīgi lietojamās norādes visbiežāk redzamas uz piena, graudaugu, medus produktu, sulu, uztura bagātinātāju, augu tēju iepakojuma. Jāpiebilst, ka apzīmējumi «ekoloģisks» vai «eko produkts» nav uzskatāmi par veselīguma norādēm, bet tāda informācija kā «bez sāls» vai «kalcija avots» tiek klasificēta kā uzturvērtības norādes un tām jāsniedz ziņas par sevišķi labvēlīgajām produktu uztura īpašībām.

Dārgā ekoloģija

Īpašas marķējuma prasības attiecas uz bioloģisko un ekoloģisko pārtiku. Tās ražotājiem ir jāsakārto vispārīgais marķējums un papildus jāiziet samērā ilgais sertifikācijas ceļš, lai iegūtu tiesības uz savas produkcijas drukāt pircēju arvien iecienītākās zīmes «eko», «bio» vai «organic». Turklāt Eiropas Savienībā (ES) arī uzņēmumu un produktu nosaukumos minēto apzīmējumu lietošana atļauta tikai tad, ja saņemts attiecīgais sertifikāts.

Kāds smiltsērkšķu sulu, ievārījumu, tēju un sukāžu ražotājs, kurš vēlējās palikt anonīms, Dienai atklāja, ka pašā uzņēmējdarbības sākumā vēlējies uzsvērt savu izloloto produktu labās īpašības un sadrukājis etiķetes ar norādi «eko produkts»: «Nekādu sertifikātu man, protams, nebija, un kādā izbraukuma tirdzniecības reizē šo neļaunprātīgo, taču - kā vēlāk uzzināju - nopietno pārkāpumu konstatēja attiecīgie inspektori. Nekad neaizmirsīšu, kā turpat ar pārdevēju visu dienu ar melnu marķieri uz simtiem etiķešu krāsojām ciet visus uzrakstus «eko produkts», jo tolaik visu etiķešu atkārtota drukāšana nebija pa kabatai.» Uzņēmējs no savām kļūdām mācījies un apmēram pēc pusgadu ilga sertifikācijas procesa ticis pie godpilnajām tiesībām savu produkciju marķēt kā ekoloģisku un bioloģisku. Šis prieks gan izmaksājis vairākus tūkstošus eiro.

Nolēmuši atvieglot

EP Lauksaimniecības un lauku attīstības komiteja, kurā mūsu valsti pārstāv EP deputāte Sandra Kalniete (Vienotība), secinājusi, ka bioloģisko produktu ražošanas un marķēšanas noteikumi esot sarežģīti un radot lielu administratīvo slogu, kas kavē mazo lauksaimnieku pievienošanos bioloģiskajai ražošanai. Būtiskas nepilnības atklātas arī bioloģisko preču kontroles un tirdzniecības sistēmā, tāpēc minētā komiteja divu gadu laikā apņēmusies ieviest virkni izmaiņu, lai novērstu šķēršļus bioloģiskās ražošanas ilgtspējai ES teritorijā un tajā pašā laikā vairotu patērētāju uzticēšanos bioloģiskajiem produktiem. «Te sastopas divas lielas pretējas intereses, jo lielražotāji negrib pieļaut, lai bioloģisko produktu ražotāji ieņemtu lielāku tirgus nišu. Tāpēc tiek lobēti un īstenoti dažādi paņēmieni, piemēram, izvirzot ļoti augstas prasības par produktu marķēšanu, kas nozīmē analīzes, izmaksas utt. Piemēram, Latvijā bioloģiskie ražotāji ir nelielas saimniecības, kam tas ir būtisks slogs. Tāpēc minētajā jautājumā būs ļoti jāstrādā kopā ar ZM un bioloģisko ražotāju apvienību,» Dienai norāda S. Kalniete. Jāpiebilst, ka bioloģiskās pārtikas tirgus apmēri pasaulē kopš 1999. gada četrkāršojušies, ES bioloģiskajai ražošanai atvēlētā platība - divkāršojusies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?