Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Palielinās NEPLP pārbaužu ātrumu

Patlaban likumā nav noteikti termiņi, kādos Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP), reaģējot uz iedzīvotāju sūdzībām par iespējamiem pārkāpumiem radio un televīzijas pārraižu saturā, jāveic monitorings. Neapmierinātību ar to paudusi Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, tāpēc izveidota īpaša darba grupa, kam jāizstrādā grozījumi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā (EPLL).

Tie, pirmkārt, noteiktu termiņu, kādā, piemēram, radio stacijai jāiesniedz raidījuma ieraksts monitoringa veikšanai un klausītāju sūdzību pamatotības pārbaudīšanai. Otrkārt, ar izmaiņām likumā iecerēts precizēt pašas padomes veikto ierakstu statusu. Darba grupas pirmā sanāksme notiks šodien un tajā piedalīsies gan komisijas, Saeimas Juridiskā biroja un NEPLP, gan Kultūras un Satiksmes ministrijas pārstāvji.

«Tagadējā padome daudzās lietās dzīvo pēc savu priekšteču pieņemtajiem uzstādījumiem. Nav jāgaida mēnesis, lai saņemtu monitorējamā raidījuma ierakstu! Līdz šim likumā termiņš vispār nebija noteikts, bet uzskatu, ka tam nebūtu jābūt garākam par trim darbdienām! Padomei ir pilnvaras, ko tā vai nu nevēlas, vai neprot izmantot,» norāda komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA). Viņa min gadījumu, kad NEPLP bija saņēmusi sūdzību par iespējamiem pārkāpumiem radio Ventspils programmā, taču pusgada laikā†tai†nav izdevies veikt monitoringu, lai konstatētu, vai sūdzība ir pamatota. Sākotnēji radio programmas veidotāji neiesniedza programmas ierakstu, pēc tam tika konstatēts, ka iesniegtais materiāls, iespējams, ir bojāts. Savukārt†pati NEPLP ierakstu monitoringam nav veikusi.

NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants skaidro, ka konkrētajai radio stacijai par informācijas nesniegšanu uzlikts 1423 eiro sods, bet gadījums esot izņēmums: «Termiņu, kādā medijam jāatsūta raidījuma ieraksts, padome katrā gadījumā nosaka pati. Komisijas iecerētos grozījumus gan atbalstu - manuprāt, tie būs lietderīgi.» Uz jautājumu, kāpēc pati padome nebija iniciējusi šādu grozījumu pieņemšanu, A. Dimants atbild, ka problēma neesot akūta: «Padomei patlaban ir citas prioritātes, piemēram, Saeimā iesniegtas piecas citas likuma grozījumu paketes, piemēram, par slēptās retranslācijas novēršanu.» NEPLP arī sagatavojusi grozījumus, kas paredz atteikšanos no televīzijas raidījumu ieskaņošanas un pakāpenisku pāreju uz subtitrēšanu. Tas nozīmē, ka subtitri varētu tikt noteikti par tulkojuma pamatveidu. Līdz ar to, ja, piemēram, raidījums angļu valodā būs subtitrēts latviski, tiks uzskatīts, ka tas ir pārraidīts valsts valodā, neskatoties uz to, ka tas nav ieskaņots.

Tāpat NEPLP cer panākt, lai elektronisko plašsaziņas līdzekļu apraides atļauju anulēšana tiek saistīta ar pārkāpumu smagumu, nevis tikai to daudzumu, kā tas ir patlaban.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?