Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Pamiers Donbasā karājas mata galā

Kijeva brīdinājusi, ka rezervē saviem spēkiem iespēju atbildēt uz Krievijas atbalstīto kaujinieku pēdējo dienu intensīvajiem uzbrukumiem ukraiņu karavīru pozīcijām Austrumukrainā. Apšaudes, kurās izmantota arī smagā artilērija, notikušas par spīti februārī Minskā noslēgtajam pamieram, kas līdz šim pa īstam nemaz nav īstenots, jo konfliktā iesaistītās puses vai ik dienu apsūdzējušas viena otru tā neievērošanā, arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji regulāri ziņojuši par karojošo pušu pārkāpumiem.

Separātisti gatavi visam

Ukrainas militārā vadība otrdien informēja, ka iepriekšējā diennaktī promaskaviskie kaujinieki, kuri kontrolē daļu no Doņeckas un Luhanskas apgabaliem, vismaz 95 reizes pārkāpuši uguns pārtraukšanas režīmu, ko paredz Minskas pamiera vienošanās, vēsta Newsru.ua. Kopumā no sestdienas līdz pirmdienai notikuši vismaz 127 separātistu uzbrukumi.

Visnopietnāk Ukrainas karaspēka pozīcijas apšaudītas pie diviem ciematiem, kas atrodas pusceļā starp separātistu kontrolēto Doņecku un Ukrainas valdības kontrolēto Mariupoli.

Ap 400 promaskavisko kaujinieku, kurus atbalstījuši 10 tanki un 10 bruņutransportieri, uzbrukuši ukraiņu karavīriem ap Starohnativkas ciemu. Lai atsistu uzbrucējus, ukraiņu karavīri izmantojuši artilērijas sistēmas, ziņo Uatoday.tv. Uzbrukumā netālu esošajam Novolaspas ciemam, ko kontrolē Kijevai lojālie spēki, piedalījušies aptuveni 200 separātistu, kas izmantojuši smago artilēriju.

Lai gan abos gadījumos Kijevai lojālajiem karavīriem izdevies noturēt pozīcijas, tie piedzīvojuši dzīvā spēka zaudējumus. Kaujās krituši vismaz septiņi ukraiņu karavīri, bet 11 guvuši ievainojumus.

Kijeva apgalvo, ka Maskavas atbalstītie kaujinieki aizvadītajās dienās veikuši pēdējo sešu mēnešu laikā smagākos militāros uzbrukumus Ukrainas valdības spēkiem. Šogad smagākās kaujas konflikta zonā norisinājās no 16. janvāra līdz 20. februārim, kad notika cīņa par stratēģiski nozīmīgo Debaļceves pilsētu. Toreiz dzīvību zaudēja 187 ukraiņu karavīri un 58 separātisti. Ukrainas armijas ģenerālštāba preses sekretārs Vladislavs Seļezņovs izdevumam Ukrainskaja pravda sacīja, ka valsts militārā vadība ir informējusi EDSO, kuras novērotāji atrodas Austrumukrainā, un sabiedrotos Rietumos par savām tiesībām izmantot artilēriju gadījumos, kad separātisti pārkāpj Minskas vienošanos.

Separātistu līderi noraidījuši Kijevas apsūdzības un apgalvo, ka ukraiņu spēki izprovocējuši pēdējās dienās notikušās apšaudes, jo vēlas atgūt promaskavisko kaujinieku kontrolētās teritorijas. «Mēs esam pastāvīgā trauksmes stāvoklī, gatavojoties jaunam militāro aktivitāšu vilnim,» pašpasludinātās «Doņeckas tautas republikas» vadītāju Aleksandru Zaharčenko citē Reuters. «Mēs esam gatavi visam.»

Nokaitēts konflikts

Ukrainas Ārlietu ministrija pēdējo dienu apšaudes nodēvējusi par «bīstamu pazīmi, ka notiks tālāka [konflikta] eskalācija». Savukārt EDSO novērotāju misija Ukrainā situāciju konflikta zonā raksturojusi kā «kritisku». Nedēļas nogalē Doņeckā tika aizdedzinātas četras EDSO novērotāju automašīnas.

ASV Valsts departaments paudis «dziļu satraukumu» par situācijas saasināšanos Austrumukrainā. «Krievija un tās atbalstītie separātisti nevar vienlaicīgi runāt par mieru un karot,» teikts ASV ārlietu resora paziņojumā. «Ja viņi vēlas mieru, tad viņiem pilnībā jāievēro pamiers, kam paši piekrita Minskā.»

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs sociālajā vietnē Twitter otrdien norādīja, ka situācijas saasināšanās Austrumukrainā ir «skaidrs signāls» tiem, kuri kritizē ASV un Eiropas Savienības sankcijas pret Krieviju.

Lielbritānijas aizsardzības ministrs Maikls Falons, kurš vakar bija ieradies vizītē Ukrainā, norādīja, ka karadarbība valsts austrumos nav kļuvusi par tā saucamo iesaldēto konfliktu, jo kopš Minskas pamiera noslēgšanas situācija ir saglabājusies nokaitēta. Viņaprāt, konfliktu neizdosies izbeigt drīzumā, jo Austrumukrainā joprojām atrodoties liels skaits Krievijas karavīru un smagie ieroči, raksta The Telegraph.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?