Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Par 300 gramiem kandžas policija soda ar 250 latiem

Lai arī par pašizgatavotā alhohola lietošanu nav paredzēts nekāds sods, Saldus policija tomēr pamanījusies ar 250 latiem sodīt kādu Brocēnu iedzīvotāju, uz kura galda atrasta pudele ar 334 gramiem nelegālā alkohola. Proti, policija noformējusi protokolu par alkohola uzglabāšanu. 56 gadus vecais Viktors, kura vienīgie ienākumi ir invaliditātes pensija 80 latu, par šādu policijas rīcību ir sašutis.

Policija pie Viktora ieradās 23. februārī, kad mājās par godu Vīriešu dienai notikusi, pēc Viktora teiktā, neliela iedzeršana. Dzīvoklī bija deklarējies kāds bijušais ieslodzītais, kurš bija policijas uzraudzībā, tādēļ tiesībsargi ik pa laikam viņu apmeklēja. Taču šoreiz policija uz galda pamanījusi arī dziras pudeli un paralēli savam pamatuzdevumam to izņēmusi un nosūtījusi uz ekspertīzi. Pēc mēneša Viktors saņēma administratīvā soda protokolu ar aicinājumu ierasties policijā. Ekspertīzē konstatēts, ka fiksētie 334 grami dziras ir pašizgatavots alkoholisks dzēriens ar 50,7% spirta. Policijā viņam tika piespriests sods 250 latu.

Tas ir zemākais sods

Viktors kategoriski noliedz, ka būtu to dzēris: «Es tādu draņķi nekad dzīvē nedzertu! Es vispār nedrīkstu dzert! Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dēļ esmu kļuvis par otrās grupas invalīdu, veselība neļauj lietot alkoholu.» Viņš Dienai apgalvo, ka spirtotais dzēriens bija paredzēts mangala iekuram. Uz jautājumu, kur viņš 23. februārī kurinātu mangalu, vīrietis gan neatbild, taču lietas būtību tas nemaina - par nelegālā alkohola lietošanu vien sods nav paredzēts, savukārt par glabāšanu gan. Un, kā izrādās, sodam pietiek ar 300 gramiem vien.

Valsts policijas Kurzemes reģiona Saldus iecirkņa priekšnieks Indulis Blīgzna sarunā ar Dienu šo gadījumu atceras labi. «Lēmuma pieņemšanas dienā mēs ilgi diskutējām par situāciju pie manis kabinetā. Es skaidroju, kādēļ tiek piespriests tieši tāds sods un kā to iespējams pārsūdzēt,» atcerējās I. Blīgzna un norādīja, ka Viktors sarunas laikā nemitīgi rupji lamājās un neadekvāti uzvedās un policija viņu savā veidā pat pažēloja, nesastādot administratīvā pārkāpuma protokolu par sīko huligānismu. I. Blīgzna arī norādīja, ka par pašizgatavotas alkoholiskās dziras glabāšanu 250 latu ir pats zemākais soda mērs, bet augstākais - 500 latu. Arī apstāklis, ka protokols Viktoram atsūtīts parakstīšanai tikai aptuveni pēc mēneša, ir policijas prakse, jo to nebija iespējams sastādīt bez ekspertu atzinuma par pudeles saturu. «Iespējams, normu vajadzētu grozīt, par zemāko soda mēru nosakot, piemēram, naudas sodu 50 latu apmērā, kā tas ir citiem līdzīgiem pārkāpumiem,» vērtēja I. Blīgzna.

Nepievērsa uzmanību

Lai arī pērn Tieslietu un Iekšlietu ministriju speciālisti izstrādāja jaunu sodu politikas koncepciju, kas paredzēja izvērtēt administratīvo sodu samērīgumu, Administratīvo pārkāpumu kodeksa 170'2. panta sankcija, kas paredz bargo atbildību par nelikumīgu alkoholisko dzērienu izgatavošanu, glabāšanu un pārvietošanu, pārskatīta netika.

Pašvaldību administratīvo komisiju prakse liecina, ka naudas sods pēc šīs normas parasti tiek piemērots personām, kuras mājas apstākļos gatavojušas alkoholiskos dzērienus tirdzniecībai, t. i., točku turētājiem. Šis precedents apliecināja, ka, pieķerot personu kaut vai ar 50 gramiem pašbrūvētās dziras glāzē, draud tāda pati sankcija.

Tieslietu ministrijas Administratīvā departamenta juriskonsulte Laura Pakalne norādīja, ka ministrijas speciālisti, izstrādājot sodu politikas koncepciju, tiešām nav pievērsuši uzmanību, ka konkrētās normas bargā sankcija var skart cilvēkus pavisam ikdienišķās situācijās. Arī Iekšlietu ministrijas speciālisti tam nav pievērsuši uzmanību, norādīja ministrijas pārstāvis Mareks Matisons. «Iespējams, tik principiāli sodīt namatēvu par minēto pārkāpumu nebija nepieciešamības, jo Administratīvo pārkāpumu kodeksa 21. pants paredz iespēju atbrīvot personu no soda maznozīmīga pārkāpuma gadījumā,» pastāstīja L. Pakalne. Viņa norādīja, ka ierosinājuma gadījumā Tieslietu ministrijas speciālisti izskatīs iespēju grozīt minētā panta sankciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?