Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Par FKTK vadītāju virza banku «drošībnieku» Zakuli

Pašā gada izskaņā valsts amatpersonas nosaukušas kandidātu uz Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja amatu. Kopš 28. novembra, kad par atkāpšanos paziņoja līdzšinējā komisijas priekšsēdētāja Irēna Krūmane, krēsls stāvēja tukšs, jo neviens izteiktu vēlmi tajā iesēsties neizrādīja. Potenciālais FKTK vadītājs ir līdz šim plašākai sabiedrībai nepazīstamais banku un IT sektora darbinieks Kristaps Zakulis (1973), kurš darbojies pamatā drošības sektorā.

Kandidāta izvirzītāji finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) un Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs norāda, ka K. Zakulis ir izcils speciālists ar jaunu skatījumu uz finanšu sektora jomu. Viņa kandidatūra vēl jāapstiprina Saeimai.

A. Vilks kā būtiskākās K. Zakuļa kvalitātes min nozīmīgo pieredzi starptautiskā darbā, kā arī sadarbībā ar valsts drošības iestādēm un īpaši uzsver viņa jauno skatījumu uz finanšu sektora turpmāko pārraudzību. Dienai A. Vilks skaidro, ka K. Zakulis piedāvājis jaunus akcentus FKTK pārvaldībā - līdz šim komisijas darbība balstījusies uz likumdošanas bāzes sakārtošanu, savukārt nākotnē tai vajadzētu veidot proaktīvāku komunikāciju ar sabiedrību un banku sektoru, pie viena veicot arī sabiedrības izglītošanu, jo banku sektors skar visu Latvijas sabiedrību.

Karjeru K. Zakulis sācis valsts drošības iestādēs, no 1995. līdz 2000. gadam strādājis Satversmes aizsardzības birojā, pēc tam uz deviņiem gadiem kļuvis par Swedbank Drošības daļas vadītāju. 2009. gada sākumā K. Zakulis sāka vadīt Drošības nodaļu telekomunikāciju milzī Lattelecom. Finanšu ministrs uzsver, ka tā ir neatsverama pieredze: «Deviņus gadus vadīt bankas drošības nodaļu nozīmē piedalīties visos lēmumos, ko pieņem bankas vadība, drošības nodaļas vadītājs ir viens no būtiskākajiem amatiem bankas darbībā.» A. Vilks arī norāda - tā kā Swedbank ir ne tikai viena no lielākajām Latvijas bankām, bet arī zviedru bankas meitasuzņēmums, K. Zakulim ir arī nozīmīga starptautiskā darba pieredze.

Uz jautājumu, vai K. Zakulis varētu būt tā figūra, kas sakārtos finanšu sektoru, un visiem nelikumīgiem ofšoru izmantotājiem vai naudas atmazgātājiem vajadzētu sākt uztraukties, finanšu ministrs atbildēja, ka šādas problēmas Latvijā nav identificētas. Līdzīgi izsakās arī FKTK vadītāja vietnieks Jānis Brazovskis: «Neesmu pārliecināts, vai finanšu sektora darbības un pārraudzīšanas uzlabošana tiešām nozīmē, ka kādam vajadzētu sākt baidīties.» Viņš gan bilst, ka ar K. Zakuļa redzējumu par FKTK turpmāko darbību nav iepazinies. K. Zakulis vēl piektdien atteicās no sarunas ar Dienu, atsūtot īsziņu, ka ar medijiem būs gatavs runāt tikai pirmdien.

K. Zakuļa kandidatūra vispirms tiks apspriesta Saeimas Budžeta un finanšu komisijas sēdē, pēc tam par to lems Saeima. Līdz tam kandidāts tiksies ar Saeimas politiskajām frakcijām. Lai arī sākotnēji bija vēlme FKTK vadītāja iecelšanā ievērot pēctecību, visi uzrunātie komisijas darbinieki no šī amata atteikušies, ņemot vērā nesenos notikumus banku sektorā un arī eirozonas nestabilitāti. K. Zakuļa kandidatūru kopā izvēlējušies finanšu ministrs un LB prezidents.

Iepriekšējā FKTK vadītāja I. Krūmane amatā bija no 2008. gada aprīļa līdz 2011. gada novembra beigām, kad izlēma atkāpties, lai spriedze ap viņas atrašanos amatā nekavētu pilnvērtīgu FKTK darbu. Galvenie pārmetumi, ko saņēma I. Krūmane, bija par nepietiekamu FKTK darbības skaidrošanu Latvijas krājbankas maksātnespējas lietā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?