Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Par Liepājas metalurga glābšanu jau esot uzsāktas sarunas ar Latvenergo

Lai gan oficiāli valdība par iespējamo atbalstu finansiālo grūtību māktajam uzņēmumam a/s Liepājas metalurgs sola lemt tikai šodien, neoficiāli tapis zināms, ka par daļu no uzņēmuma lūgtajiem atbalsta pasākumiem sarunas jau ir sākušās.

Iespējams, ka Liepājas metalurgs daļu no nepieciešamā valsts atbalsta gūs ar Latvijas energokompānijas a/s Latvenergo starpniecību, jo uzņēmumi jau ir sākuši sarunas par no Latvenergo saņemtā preču kredīta atmaksas atlikšanu un piemērotu maksājumu grafiku, Dienai pavēstīja sarunām pietuvināts informācijas avots, kas savu vārdu atklāt nevēlējās. Savukārt Latvenergo preses sekretāre Ivita Bidere šo informāciju neapstiprināja, bet arī nenoliedza, norādot vienīgi to, ka līdz šim Liepājas metalurgs savas saistības pret energokompāniju ir izpildījis.

To, ka uzņēmums vēlas atbrīvojumu no elektroenerģijas obligāto iepirkuma komponenšu (OIK) maksas, kas šogad uzņēmumam ļautu ieekonomēt 9,2 miljonus latu, un no Latvenergo saņemtā preču kredīta deviņu miljonu latu apmērā norakstīšanu, intervijā laikrakstam Vesti segodņa apstiprinājis arī uzņēmuma lielākais akcionārs Sergejs Zaharjins.

Pēc S. Zaharjina teiktā, Liepājas metalurgs ierosina arī kredītlīniju pagarināšanu un palielināšanu par 18 miljoniem latu, metāllūžņu eksporta ierobežošanu no Latvijas uz trešajām valstīm, kas ļautu lūžņu iepirkšanā ietaupīt 9,9 miljonus latu, kā arī valsts atbalstu sarunās ar uzņēmuma kreditoru Itālijas banku Unicredit. Lai gan vairāki mediji, reaģējot uz uzņēmuma akcionāra ziņoto, steidza nākt klajā ar ziņu, ka Liepājas metalurgs no valsts vēlas atbalstu vairāk nekā 57 miljonu latu apjomā, uzņēmuma preses sekretāre Simona Laiveniece Dienai šo apgalvojumu noliedza, skaidrojot, ka tā ir kļūdaina interpretācija par uzņēmuma lūgtajiem atbalsta pasākumiem.

Uzņēmuma akcionārs neslēpj, ka apmaiņā pret valsts palīdzību ir gatavs atdot valstij sev piederošās akcijas, jo bez valsts atbalsta uzņēmumam nāksies pārtraukt darbu un laika uzņēmuma glābšanai ir atlicis pavisam maz, jo virkne maksājumu tam jāveic jau aprīlī. S. Zaharjins uzskata, ka situāciju uzņēmumā būs iespējams stabilizēt aptuveni gada laikā.

Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības uzņēmēju asociācijas valdes priekšsēdētājs Vilnis Rantiņš, vērtējot masu medijos izskanējušo informāciju par iespējamajiem atbalsta pasākumiem Liepājas metalurgam, atzina, ka kopējais uzņēmuma lūgtais palīdzības apjoms no nozares viedokļa ir liels. «Tā ir summa, kas aptuveni līdzīga viena gada investīciju apjomam visā metālapstrādes un mašīnbūves nozarē,» Dienai teica V. Rantiņš, kurš vienlaikus atzina, ka bez iepazīšanās ar Liepājas metalurga finanšu situāciju ir grūti vērtēt tā lūgto atbalstu. Tomēr vienlaikus ir skaidrs, ka Liepājas metalurgam ir ļoti liela ietekme gan uz metālapstrādes nozares rādītājiem, gan arī Latvijas ekonomiku kopumā, jo uzņēmums nodrošina aptuveni 10% no kopējā valsts eksporta, un aplēses liecina, ka katrs šāda veida uzņēmums uz vienu strādājošo papildus nodrošina vēl septiņas netiešas darba vietas apkalpojošajās nozarēs, uzsvēra V. Rantiņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?