Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Par plūdiem bebru vietā var nākties atbildēt domei

Kad 2010. gada septembra sākumā pēc spēcīgām lietavām Pārdaugavā applūda plaša teritorija, pirmais Rīgas domes (RD) pārstāvju skaidrojums bija - vainīgi bebri, kuri Mārupītes caurtecē zem Uzvaras bulvāra izveidojuši aizsprostu. Vēlāk gan aizdomas tika mainītas, apgalvojot, ka lietavas bijušas stipri virs normas, tādēļ ieskalojušas caurtecē upītes gultnē gulošās drazas, kas to arī aizsprostojušas.

Tomēr arī šis skaidrojums visus neapmierināja - SIA Griin, kuras noliktava Ojāra Vācieša ielā tika applūdināta, radot vairāk nekā 60 000 latu zaudējumus, vērsusies tiesā, prasot zaudējumus atlīdzināt RD Satiksmes departamentam (SD).

Uzņēmums uzskata, ka Mārupītes caurtece pretēji domes amatpersonu apgalvotajam neesot regulāri un pienācīgi tīrīta. Tā valdes priekšsēdētājs Igors Grigorjevs Dienai apgalvoja, ka viņa rīcībā esot «tik daudz pierādījumu, ka tur vispār nekādu šaubu nevar būt». «VUGD, kas piedalījās caurtekas attīrīšanā, konstatēja, ka tur ir vēl no pagājušā gadsimta sakrājušies netīrumi. Tos mēs fotografējām, ir videoieraksti, bet RD atbildīgie dienesti mums saka, ka bija lietus, bija grafiks, kur var redzēt, ka it kā bija tīrīts. Tad no kurienes radās tie netīrumi?» viņš jautāja.

I. Grigorjevs arī sūkstījās, ka dome atsakoties atklāt gan to, vai kādi citi uzņēmumi vērsušies ar prasībām, gan to, kas tad īsti bijuši Mārupītes caurteces tīrītāji. «Mums atbildēja, ka tie ir personīgie dati un viņi nevarot tos atklāt. Kaut kur padomju laiks varbūt ir beidzies, bet RD laikam ne,» viņš ironizēja.

RD SD pārstāve tiesā, zvērināta advokāte Anete Bergmane Dienai savukārt norādīja, ka domes pozīcija ir, ka tā nav vainīga pie uzņēmumam nodarītajiem zaudējumiem, tomēr pirms izskatīšanas tiesas sēdē domes argumentus plašāk izklāstīt viņa nevēlējās. Viņa arī uzsvēra, ka RD SD pozīcija ir - plūdos vainojams lietus daudzums, kas toreiz būtiski pārsniedzis normu. «Mārupītes caurteka tika regulāri apsekota un vienmēr nepieciešamības gadījumā arī tīrīta,» viņa teica.

SIA Griin noliktavā atradies nātrija hipohlorīds - līdzeklis baseinu dezinfekcijai -, tādēļ tagad strīds ir arī par to, vai uzņēmums to glabājis atbilstoši visām prasībām, lai nerastos ķīmiskā piesārņojuma draudi. I. Grigorjevs apgalvo, ka uzņēmums uzreiz vērsies Vides aizsardzības dienestā, kas pārkāpumus neesot konstatējis. RD apgalvojot, ka pārkāpumi bijuši.

Kaut 8. novembrī lietā bija noteikta pirmā tiesas sēde, pēc RD SD pārstāvošās advokātes lūguma lietas izskatīšana tika atlikta. Tagad sēde noteikta nākamā gada 18. februārī. Tiesnese arī ieteica strīdniekiem mēģināt līdz tam vienoties par mierizlīgumu, tomēr A. Bergmane Dienai norādīja, ka vismaz šobrīd RD SD šādu iespēju neapsver.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?