Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Par tīriem galdautiem

Klājot viesību galdu, es dodu priekšroku baltam nedaudz iestīvinātam galdautam un baltām auduma salvetēm - baltu galdautu vienmēr var atsvaidzināt ar košākiem traukiem, ziediem, lentēm. Bet tam ir savas ēnas puses - traipi.

Kad aizgājuši viesi, novākts galds un nomazgāti trauki, parasti atklājas, cik stipri «cietis» galdauts un salvetes - traipu diapazons var variēt no gaiša līdz pat tumši sarkanam vīna vai treknam gaļas mērces traipam. Kā no tā tikt vaļā?

Pirmā doma, visticamāk, ir, mazliet vairāk pulvera mazgājot, un tad gan traipi pazudīs. Izrādās, tā ir pilnīgi aplama pieeja - gan efektivitātes, gan izmaksu ziņā. Pirms pāris nedēļām biju pasākumā, kur stāstīja par mazgāšanas reižu simbolu, kas atrodams uz katra mazgāšanas līdzekļa. Droši vien būsit ievērojuši - parasti tas atrodams iepakojuma priekšpusē, uz simbola attēlots grozs ar veļu un uz tā - liels cipars, kas parāda vidējo mazgāšanas reižu skaitu, ko nodrošina līdzeklis attiecīgajā iepakojumā. Simbolu ir vērts ņemt vērā - tas parāda pareizo līdzekļa dozu, ja liksit vairāk, veļu būs grūtāk izskalot, var palikt «pulvera smaka», veļa liksies ne līdz galam tīra, un labāk traipus tas noteikti neizņems. Otrs faktors - cenas un apjoma samērība, tāpēc, pērkot mazgāšanas līdzekli par akcijas cenu, šim pievērsiet īpašu uzmanību. Nepārmaksājiet!

Ja jau «vairāk mazgāšanas līdzekļa» neatrisina traipu problēmu, kāda ir alternatīva? Jāatceras, ka ir ūdens un eļļas tipa traipi. Pirmie likvidējami mazgājot, visbiežāk gan izmantojot palīglīdzekļus un viltības, otrie prasa daudz lielākas pūles. Tie tik labi nešķīst un ar laiku var kļūt vēl dzeltenāki. To tīrīšanai der šāda kombinācija - 1 daļa glicerīna, 1 daļa trauku mazgājamā pulvera un 8 daļas ūdens, ar maisījumu ieberzēt traipu pirms mazgāšanas, tad mazgāt augstā temperatūrā, bet dažkārt labāka tomēr ir ķīmiskā tīrītava. Ja nākamajā dienā uz galdauta pamanāt sarkanvīna traipus, ielieciet galdautu pa nakti saldētavā, lai sarkanvīns kristalizējas. Mazgājot traips izzudīs. Vēl interesantāka pieeja ir tīrīt galdauta traipus ar alu - no pieredzes apgalvošu, ka strādā. Zinās arī par etiķi, citronu, ūdeņraža pārskābi šokolādes traipiem, sāli tauku traipiem. Ir tik plaša mazgāšanas līdzekļu gamma un pārbaudīto līdzekļu apkopojums internetā, ka atliek lasīt anotācijas un mēģināt.

Vienu gan vērts atcerēties - jo vecāks un ilgāk lietots galdauts un salvetes, jo tie kļūst «vājāki». Nekas nav mūžīgs, pat dzimtas galdauts ar stāstu. Esmu saņēmusi mantojumā no vīramātes lielu ļoti biezu sniega baltu (joprojām!) linu galdautu, kurš ir austs mājās un kam, visticamāk, ir jau vismaz 70 gadu. Katru reizi drebošu sirdi es to mazgāju veļasmašīnā, ļoti saudzīgā režīmā, ļauju izvējoties svaigā gaisā. Ikreiz, kad to klāju uz galda, domāju, cik gan labas kvalitātes tas ir un cik labi ir mazgāšanas līdzekļi, ja joprojām tas izskatās kā jauns. Lai katrā mājā ir šāds vismaz viens kvalitatīvs un mīļš galdauts!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?