Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Pārceļ gāztā Mursi tiesas prāvu

Nespējot ieviest kārtību nospriegotas gaisotnes pārņemtajā tiesas zālē, kur pirmdien sākās pretrunīgi vērtētā prāva pret jūlijā militārā apvērsumā gāzto pirmo demokrātiski ievēlēto Ēģiptes prezidentu Mohammedu Mursi, tiesnesis pārcēla lietas izskatīšanu uz 8. janvāri.

Prāva ir kārtējais pārbaudījums arābu pasaules lielākajai nācijai, kas kopš 2011. gada, kad gāza ilggadējo valsts vadoni Hosnī Mubaraku, ir sašķelta divās lielās frakcijās - islāmistos un to pretiniekos, kuru rindās ir gan mērenie musulmaņi, gan sekulāristi, gan kristieši, aiz kuriem stāv bruņotie spēki.

Par valstī valdošajām kaislībām daudz pasaka fakts, ka nepilnos trīs gados tiesas priekšā saukti divi gāztie prezidenti. H. Mubaraku tiesā par letāla spēka lietošanu pret oponentiem 2011. gada sākumā notikušās tautas sacelšanās laikā.

Haoss tiesas zālē

Tiesas sēde, kuras norises vietu drošības apstākļu dēļ tikai svētdienas vakarā pārcēla no kāda Kairas cietuma uz Policijas akadēmijas telpām, tā pa īstam nemaz nenotika, jo tiesnesim divreiz nācās atlikt tās sākumu.

Pirmoreiz tas notika, jo M. Mursi, kurš uz tiesu bija ieradies, tērpies zilā uzvalkā, atteicās uzvilkt cietumnieka apģērbu. Šī starpgadījuma dēļ sēde sākās par divām stundām vēlāk, nekā plānots.

Kad prāva beidzot varēja sākties, M. Mursi un viņa četrpadsmit sabiedrotie, kuri arī atrodas uz apsūdzēto sola, sāka izsaukt dažādus pret tiesnešiem un militāristu atbalstīto valdību vērstus saukļus. «Šī prāva ir nelikumīga,» paziņoja M. Mursi, piebilstot, ka viņš ir «likumīgais Ēģiptes prezidents», un aicināja tiesu atjaunot viņu amatā, vēsta laikraksts Al Ahram.

Kā pēc tam ziņoja aculiecinieki, kas atradās tiesas zālē, kur bija liegts ienest jebkādas komunikācijas ierīces, starp gāztā prezidenta atbalstītājiem un pretiniekiem esot sākusies dūru vicināšana, ko ātri vien pārtraukuši drošībnieki.

Zālē notiekošais piespieda tiesnesi pārtraukt sēdi un izšķirties par lēmumu pārcelt to uz nākamā gada sākumu.

M. Mursi, kura pēdējā publiskā parādīšanās notika 3. jūlijā, kad militāristi gāza viņa valdību, turpmāko laiku līdz tiesai pavadīšot cietumā valsts otrajā lielākajā pilsētā Aleksandrijā.

Baidoties no plašiem protestiem, kas varētu pāraugt asiņainos grautiņos, valdība ap tiesas zāli un citviet galvaspilsētā bija izvietojusi 20 tūkstošus bruņotu policistu, bet daudzas publiskas vietas, to skaitā pilsētas centrālais -Tahrīra - laukums, kur norisinājās 2011. revolūcijas galvenie notikumi, bija apjoztas ar barjerām.

Neskatoties uz daudzo policistu klātbūtni, pie Policijas akadēmijas bija sapulcējušies vairāki simti M. Mursi atbalstītāju. Par sadursmēm netika ziņots.

Vēlas izolēt islāmistus

Islāmistu kustību Musulmaņu brālība pārstāvošais M. Mursi, kuru par Ēģiptes prezidentu ievēlēja 2012. gada jūnijā, un pārējie aizdomās turamie ir apsūdzēti kūdīšanā nogalināt protestētājus pie prezidenta pils 2012. gada 5. decembrī.

Toreiz pie pils bija sapulcējušies simtiem prezidenta pretinieku, kuri protestēja pret M. Mursi izdoto dekrētu, ar kuru viņš paplašināja savas pilnvaras. Viņiem pretī stājās prezidenta atbalstītāji. Izcēlās sadursmes, kuru laikā dzīvību zaudēja 14 cilvēku, no kuriem 11 bija islāmistu atbalstītāji.

Prokurori ir izvirzījuši apsūdzības pret M. Mursi un citiem islāmistiem saistībā ar trim nonāvētajiem islāmistu oponentiem, bet neviena persona nav saukta pie atbildības par prezidenta atbalstītāju bojāeju.

Pēc M. Mursi gāšanas jaunā valdība aizliedza Musulmaņu brālību, daudzi tās ietekmīgākie pārstāvji ir apcietināti, bet simtiem islāmistu atbalstītāju gāja bojā, kad augustā drošības spēki vardarbīgi izdzenāja miermīlīgu demonstrāciju Kairā.

Militāristu atbalstītās valdības pretinieki uzskata, ka M. Mursi prāvas mērķis ir jebkuriem līdzekļiem panākt, lai Musulmaņu brālība un citas islāmistu organizācijas tiktu pilnībā izolētas no Ēģiptes politiskās dzīves.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?