Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Pārmaiņu laiks turpinās

2014. gads paliks mūsu atmiņā kā ļoti dziļu un strauju pārmaiņu laiks. Būtu muļķīgi apgalvot, ka kāds varēja paredzēt ģeopolitisko norišu mērogu un sekas, kuras mēs pagaidām vēl tikai aptveram. Tomēr gruzdošs konflikts reti noslāpst pats no sevis, tāpēc kaut kā tam bija jāeskalējas, jāeksplodē un tad - jāatrisinās. Ceru, ka 2015. gads būs posteksplozijas laiks, risinājumu meklējumu un tuvināšanās laiks, kas ekonomikai nozīmē pakāpenisku atgriešanos pie prognozējamas, iespējams, ne vienmēr izteikti augšupejošas, bet - prognozējamas attīstības.

Mūsu bankas ekonomisti šim gadam kopumā saglabā pozitīvu attīstības prognozi, lai gan neskaidrību pēdējos mēnešos kļuvis vairāk. Īpaši tas attiecas uz īstermiņa attīstības prognozēm. Galvenais neskaidrību iemesls ir ekonomiskās izaugsmes pretvējš eirozonā un Eiropas Centrālās bankas vadītāju pagaidām atturīgā attieksme pret ekonomikas stimulēšanas pasākumu iedarbināšanu, kā arī patlaban aktuālā un visai nopietnā ekonomikas un finanšu krīze Latvijas eksportam svarīgajā tirgū - Krievijā. Ņemot vērā, ka Krievijas un Rietumu attiecību sasalums pagaidām paliek nemainīgs, ekonomiskās sankcijas pret Krieviju un tās atbildes sankcijas pret tirdzniecības partneriem Eiropas Savienībā, visticamāk, tuvākajā laikā netiks atceltas.

Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums pagājušajā gadā varētu nedaudz atpalikt no Latvijas Bankas (2,8%) un Eiropas Komisijas (2,6%) prognozēm. Pēc mūsu bankas ekonomistu aplēsēm, Latvijas IKP pieaugums varētu saglabāties 2,5% robežās vai nedaudz zem tā, ņemot vērā ģeopolitisko notikumu radītos riskus. Savukārt 2015. gadam kopumā varam prognozēt nedaudz augstāku - 2,8% - IKP pieaugumu, ņemot vērā sagaidāmo ekonomikas atgūšanos 2015. gada otrajā pusē.

Latvijas ekonomikas izredzes uzlabo arī cerības par Liepājas metalurga darbības atsākšanu un metalurģijas nozares atdzimšanu, Latvijas ražotāju konkurētspēju stiprinošais zemais eiro kurss, sagaidāmie monetārie stimuli eirozonā gada pirmajā ceturksnī un zemās naftas cenas pozitīvā ietekme uz enerģijas izmaksām.

Latvijas ekonomika ir bijusi un būs ļoti atkarīga no ārējiem ietekmes faktoriem, taču tas nenozīmē, ka mums nebūtu jārūpējas par sabiedrībai nozīmīgu jautājumu risināšanu. Vispirms tas ir tiesiskuma jautājumu kopums - tik ļoti gaidītās investīcijas Latvijā tā arī neienāks, ja mūsu valsts nespēs tikt galā ar korupciju un nenodrošinās vienlīdzīgu attieksmi pret ikvienu investoru. Tiekoties ar ārvalstu uzņēmumu vadītājiem, esmu novērojis, ka tieši problēmas tiesiskajā vidē (likumu piemērošana, tiesvedības ilgums, problēmas izmeklēšanas laikā, korupcija) rada lielāko kaitējumu Latvijas reputācijai.

Kā nākamās ekonomikai būtiskās nozares es minētu izglītību, kas ir izšķiroša Latvijas konkurētspējai, un veselības aprūpi, kas varētu būt efektīvāka gan no budžeta tēriņu viedokļa, gan no medicīnas kā atsevišķas apakšnozares attīstības viedokļa.

* Norvik bankas valdes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?